Stelling
"Taakroulatie binnen een team is de beste manier om duurzaam inzetbaar te blijven."
18
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken ‘Niet opleiden voor verdwijnend werk’
Langer werken

‘Niet opleiden voor verdwijnend werk’

Compiment maken

Geld om mensen om te scholen naar een baan mag niet ongebruikt op de plank blijven liggen. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt dat de sociale partners alle beschikbare middelen moeten gebruiken voor passende scholing.

Daar bedoelt de minister geen opleidingen mee voor banen die dreigen te verdwijnen. Het zou heel verstandig zijn als werkgevers en werknemers meer investeren in omscholing, herscholing en bijscholing voor sectoren waar wel werkgelegenheid is. Zo reageerde de bewindsman op vragen van VVD-Kamerlid Wiersma. Die wees op een artikel uit De Telegraaf. Daaruit blijkt dat de oproep aan werknemers om een leven lang te leren aan dovemansoren lijkt te zijn gericht. Honderden miljoenen euro’s die bedoeld zijn om werkenden bij en om te scholen, worden niet gebruikt. “Dat kan toch niet waar zijn”, aldus Wiersma.

Scholen voor werk

Nog zorgwekkender, aldus de VVD’er, is dat de omscholing lang niet altijd effectief blijkt. Soms wordt er geïnvesteerd in banen die op termijn verdwijnen, zoals in de bankensector. “Zonde”, vindt Wiersma, “juist nu het vinden van geschikte mensen voor veel vacatures een grote uitdaging is.” De minister overlegt met de sociale partners over het effectiever inzetten van geld voor om- en bijscholing op de werkvloer. Hij zal in een brief inzichtelijk maken waar het scholingsgeld precies naar toegaat.

APL?

De vorige minister van SZW, Asscher, wilde de opleidings- en ontwikkelingsfondsen gebruiken voor een een algemene periodieke loopbaankeuring (APL) voor alle werkenden, opdat ze inzicht zouden krijgen in hun kansen om aan het werk te blijven. Asscher vond dit nodig omdat mensen in de toekomst vaker zullen wisselen van baan, en daarom ook vaker in een andere sector aan de slag zullen moeten. Bovendien ontstaan steeds nieuwe beroepen waarvoor specifiek opgeleide mensen nodig zijn.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid