Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken ONTWIKKELEN, ONTWIKKELEN EN ONTWIKKELEN
Anders werken

ONTWIKKELEN, ONTWIKKELEN EN ONTWIKKELEN

In Nederland hebben we talloze namen voor gesprekken waarin de ontwikkeling van medewerkers wordt besproken. Zo voeren leidinggevenden en medewerkers loopbaan-, ontwikkel-, loopbaanevaluatie- en POP-gesprekken en leggen zij gemaakte afspraken vast in een PDP (Personal Development Plan), PIP (Persoonlijk Inzetbaarheidsplan), PCP (Personal Commitment Program), …… ik stop. Maar leest u vooral even verder.

Wat al die plannen gemeenschappelijk hebben, is dat afspraken over de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de medewerker binnen en of buiten de functie en de organisatie worden vastgelegd. Hierbij is het belangrijk om het doel niet te verwarren met het middel.

Ontwikkelen is het ultieme doel

Bij het ontwikkelen van medewerkers is focus (geconcentreerde aandacht) belangrijk. Eén van de leerlessen uit het boek The 7 habits of highly effective people van Stephen Covey is te beginnen met het einde in gedachten (‘vision what you want in the future so that you know concretely what to make a reality’). Hij stelt dat als je het eindresultaat goed voor ogen hebt, je in staat bent goede beslissingen te nemen hoe je daar komt, ook terwijl je nog onderweg bent en nog een lange weg te gaan hebt. Wie het eindresultaat goed voor ogen houdt, heeft volgens Covey de juiste focus te pakken en weet daardoor het hoofd te bieden aan storingen, verleidingen en tegenslagen. Het mooiste is misschien wel: terwijl je hier mee bezig bent, leer je veel.

70-20-10

Kunnen we dus na het formuleren van het persoonlijke eindresultaat direct concreet worden en de medewerkers naar een opleiding sturen? Neen. De letter O staat in het woord POP voor Ontwikkeling en niet voor Opleiden. Velen zien een POP als een persoonlijk opleidingsplan en dat is niet correct. Centraal staat het ontwikkelen van de medewerker en opleiden is één van de vele manieren om dat in gang te zetten. Het is belangrijk leidinggevenden hier nog meer bewust van te maken, en dat geldt ook voor hoe mensen leren. De laatste tijd is de 70-20-10 theorie hierbij in zwang:

  • 70% van alle leerervaringen doen medewerker op de werkvloer op bijvoorbeeld door nieuwe opdrachten of uitdagende taken;
  • 20% van alle leerervaringen ontstaat door feedback van collega’s en door zelf te kijken naar voorbeeldgedrag bij anderen;
  • 10% van alle leerervaringen doet men op in ‘formele’ settings als trainingen, workshops en opleidingen.

Niet vinken, vonken!

Mijn advies is: steek als HR-professional minder effort in het opstellen van afvinklijstjes of de POP’s wel gevoerd zijn. Steek veel meer effort in het inrichten van leer/werkomgevingen. Hou op met vinken, maar ga vonken!

Over…

jacco-van-den-berg.bigJacco van den Berg is oprichter van Van den Berg Training & Advies. Het adviesbureau heeft als doel medewerkers en organisaties beter te laten functioneren.

Deze blog is is onderdeel van de Expertserie Over Duurzame Inzetbaarheid. Een serie inspirerende gesprekken met mensen met een duidelijke visie, een opvallende of afwijkende mening over de actuele thema’s rond langer, anders en gezonder werken.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Blog, Expertserie, Expertserie, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid