Stelling
"Je werk met passie doen kweekt perfectionisme."
6
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Ontwikkelgeld is voor jou, maar van wie is het?
Langer werken

Ontwikkelgeld is voor jou, maar van wie is het?

stapels geld

Elk jaar komt er wat bij de budgetten voor duurzame inzetbaarheid. Daaronder rekent werkgeversvereniging AWVN, die met deze cijfers kwam, al het beschikbare geld voor opleiding, loopbaanoriëntatie en financiële scans. De budgetten zijn nu tweemaal zo hoog als 5 jaar geleden. Maar wie bepaalt waar de budgetten aan worden besteed?

AWVN onderzocht de financiële afspraken over duurzame inzetbaarheid in cao’s. Het aantal cao’s met financiële afspraken over duurzame inzetbaarheid nam tussen 2013 tot 2018 toe van 78 naar 157. In totaal mogen werknemers zo’n 1,6 miljard euro uitgeven. Dat is nu gemiddeld 706 euro per jaar per werknemer, voor 2,3 miljoen werknemers.

Vooral opleiding en training

Prachtige cijfers. En dan blijft er nog ontwikkelgeld ongebruikt op de plank liggen. Maar waar geven de werknemers het budget aan uit? Opleidingen al dan niet aansluitend bij de huidige functie, zegt 39 procent in het AWVN-onderzoek. Training roept 28 procent, maatregelen die de persoonlijke werk-privébalans verbeteren krijgen 24 procent van het budget en naar loopbaanadvies gaat 18 procent. Allemaal heel nobele doelen.

Ontwikkelgeld verstandig uitgeven?

Maar de adder schuilt in ‘al dan niet aansluitend bij de huidige functie’. Hoeveel werknemers kunnen echt helemaal zelf bepalen waar ze het ontwikkelgeld aan uitgeven? En dan bedoelen we niet alleen ‘mogen’, maar ook: ‘zijn in staat om’. Werknemers zijn nog te weinig met hun eigen inzetbaarheid bezig, zegt meer dan de helft van de werkgevers. Daarbij zijn de huidige regelingen in de ogen van veel werkgevers te ‘vrijblijvend’. Dus bepalen ze zelf grotendeels waar het ontwikkelgeld naartoe gaat. Mede omdat de werknemers dat verwachten.

Werkgever wijst toe

Dat sluit aan bij resultaten uit onderzoek van workforce specialist Protime van januari dit jaar. Ontwikkelingsmogelijkheden worden vaak bepaald door de werkgever, bleek daaruit. Een werkgever op elke drie wijst opleidingen en trainingen toe aan medewerkers. Bij een kwart van de organisaties worden trainingen incompany georganiseerd.

Geen cursus kantklossen…

De werknemer volgt dus nog vaak op wat de werkgever voor hem of haar bepaalt, of regelt. Zo bleek ook uit de stelling van twee weken geleden op deze website. Net iets minder dan de helft van de onderzochte bedrijven in het onderzoek van Protime (46%) staat toe dat de werknemers echt helemaal zelf bepalen waar ze ‘hun’ ontwikkelbudget aan uitgeven. Het persoonlijk opleidingsbudget en meelopen op een andere afdeling of ander bedrijf zijn dan de meest gekozen bestemmingen. Jongeren tot 34 jaar kiezen twee keer zo vaak als ouderen voor een persoonlijke coach. Maar die cursus kantklossen op kosten van de werkgever is meestal nog ver weg…

Verkapt loon

Dat de betalende werkgever nog zo’n groot stempel drukt op de besteding van het ontwikkelgeld heeft ook een fiscaal-juridische verklaring, stelt de AWVN in het AD. Geld beschikbaar stellen voor een opleiding van de werknemer kan belastingvrij, mits het met het werk te maken heeft. Dus iemand die beter wil worden in zijn huidige functie, of daarin hogerop wil komen. Maar wat als een andere functie of heel ander vakgebied beter past bij deze m/v? Geld voor opleidingen die niets te maken hebben met het huidige werk kan worden gezien als verkapt loon. En dan wordt er inkomensbelasting op ingehouden. Toch zien de werkgevers in de nabije toekomst meer fondsen vrijkomen voor de persoonlijke ontwikkeling van werknemers. Vanuit het oogpunt ‘duurzame inzetbaarheid als bredere inzetbaarheid in meerdere functies en beroepen’ is dat zeker welkom.

Meer informatie

Leer deze zomer meer over duurzame inzetbaarheid tijdens de summercourse van PW. en Nyenrode Business Universiteit. Prof. dr. Désirée M. van Gorp LL.M. gaat in op de impact die de digitale transformatie heeft op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid