Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Ook financieel kan je meer dan je denkt!
Achtergrond

Ook financieel kan je meer dan je denkt!

Marcel van Leeuwen

Langer doorwerken is te vaak nog een kwestie van moeten. Je moet door, omdat je het geld niet hebt om eerder te stoppen, of om iets anders te doen dat je leuker vindt, maar wat minder verdient. Die waarheid blijkt veel minder absoluut dan menigeen denkt, stelt Marcel van Leeuwen, partner en Financial Life Planner bij EBC Nederland. Waar een wil is om anders te leven (en te werken), is vaak ook een financiële weg.

Marcel hoort het niet zo vaak, de tegenwerping ‘ik moet wel door in deze baan, bij dit bedrijf’ als hij voorstelt om iets anders te gaan doen en daarbij meer zelf de regie te nemen over je loopbaan. “Mensen willen graag wat anders doen, maar daarvoor is een financieel plan nodig.” Een van de obstakels bij dat plan is de ondoorzichtigheid van de vele financiële voorzieningen die werkgevers vaak wel hebben. “Ze zijn vaak heel abstract geformuleerd of geven zoals een Pensioenplanner zicht op een deel van de puzzel. De concrete vertaling naar wat dat betekent voor het dagelijks leven van deze werknemer ontbreekt”, stelt Marcel van Leeuwen.

Je laat organisaties zien hoe medewerkers in beweging komen als het “geld-excuus” wordt weggenomen. Noem één voorbeeld van iemand die hierna in beweging is gekomen.

“Ik denk aan iemand die dreigde boventallig te worden. Een senior medewerker die tientallen jaren bij de organisatie heeft gewerkt. Hij hoefde niet direct weg, maar er was wel een vrijwillige vertrekregeling ingesteld. Hij was boos dat hij werd ‘afgedankt’, en ook financieel maakte hij zich zorgen over zijn toekomst. Wij hebben zijn financiële situatie in kaart gebracht, en wat bleek? Hij had lang niet al zijn inkomen nodig om te leven zoals hij nu leeft, hij spaarde veel van dat inkomen. Met wat kleine aanpassingen aan zijn leefsituatie kon hij eigenlijk direct met pensioen. Dus vroeg ik hem: wat ga je doen met al die vrije tijd? De man was bijna in tranen. Hij had een journalistieke opleiding gedaan maar daar kon hij niks mee in zijn huidige vak. En nu is hij freelance journalist bij een regionaal dagblad, hij werkt als razende reporter door de regio.”

Wat kan HR doen om mensen te laten zien dat ze inderdaad meer keuzes hebben dan doorbuffelen in die ene goed betalende baan?

“Mensen moeten vaak eerst over hun boosheid en frustratie heen worden geholpen als ze hun baan verliezen. Pas dan is er ruimte voor de vraag: wat kan je nog wel met je netto-inkomen. De meeste mensen kunnen heel slecht in toekomst kijken en daar hun financiën op doorredeneren. Geld is vaak ook een kwestie van gewenning. Ga bijvoorbeeld naar de Lidl in plaats van de Albert Heijn, als je zo beter kunt rondkomen.”

Verder kijken dan de eerste emotie

Het is ook vaak angst, die eerste reactie als je beseft dat je inkomen wegvalt, of op losse schroeven staat.

“Klopt! Ik kom in de WW, moet mijn huis verkopen, auto wegdoen, allerlei onheil. Mensen hebben vaak veel meer tijd om hun financiën op orde te krijgen dan ze zich tijdens die eerste emotionele reactie realiseren. Een beetje een survival- of pioniershouding is wel nodig om langs die baanbarrière heen te leren kijken. Bekijk dan hoeveel tijd je nog hebt om de financiën weer op orde te krijgen. Vaak blijkt dat jaren te zijn. Echt rigoureuze keuzes komen veel later pas aan de orde, en dan hebben de meesten wel een nieuw evenwicht in hun leven gevonden, ook financieel.”

Je geeft een workshop over dat financiële inzicht als missing link in duurzame inzetbaarheid op Hét Event Duurzame Inzetbaarheid. Wat gaan de bezoekers daar zien?

“Wat ik onder meer zal presenteren is een financiële tool die we hebben gemaakt, waarmee je makkelijker meerdere toekomstscenario’s kunt opstellen. Hierdoor komt de werknemer financieel losser in zijn vel te zitten, hij of zij kan daardoor makkelijker andere keuzes maken. Inzicht in de financiële consequenties van loopbaankeuzes is essentieel om de juiste afwegingen te maken bij ander werk, minder werken, anders werken, (eerder) stoppen met werken en met pensioen gaan. Die tool kan daarbij helpen, maar besef vooral dat moeten stoppen met je huidige werk niet het einde van je wereld is. Het is eerder het begin van een nieuw bestaan. Er kan meer dan je denkt, en je hebt er meestal veel meer tijd voor dan je denkt. Ook deel ik onderzoeksresultaten van een pilot die we gedaan hebben in de energiebranche.”

Meer informatie

Marcel van Leeuwen RLP MFP, Consultant & Financieel Planner bij EBC Nederland laat organisaties zien hoe medewerkers in beweging komen als het ‘geld-excuus’ wordt weggenomen en hoe de HR-professional financieel inzicht succesvol kan in zetten binnen duurzame inzetbaarheid en strategische personeelsplanning. Hij verzorgde de workshop: Financieel Inzicht de missing link in duurzame inzetbaarheid tijdens Hét Event Duurzame Inzetbaarheid, op 20 november in de Jaarbeurs, Utrecht. Mis het volgende event niet!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Expertserie, Expertserie, Tools

One reacties op Ook financieel kan je meer dan je denkt!

  1. Verhaal van Marcel is niet alleen bevlogen, maar het geeft organisaties en medewerkers meer kansen en mogelijkheden. Ik zie het ook als een missing link in duurzame inzetbaarheid.
    Aanrader!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid