Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken ‘Ook werkgever moet leren omgaan met de overgang’
Gezonder werken

‘Ook werkgever moet leren omgaan met de overgang’

Zo’n 1,8 miljoen werkende vrouwen hebben in enige mate last van overgangsklachten. Toch wordt er zelden over gesproken op het werk. Hoog tijd dat organisaties daar verandering in brengen, vindt Wouter Schouten, senior adviseur bedrijfszorg bij CZ.

Er zijn circa 1,8 miljoen werkende vrouwen van 40 tot 60 jaar, de leeftijdscategorie waarin de overgang plaatsvindt. Zo’n 80 procent van deze vrouwen ervaart overgangsklachten, variërend van lichte klachten tot zeer heftige klachten. Dat heeft uiteraard consequenties voor hun inzetbaarheid.

Ziekteverzuim

Van het ziekteverzuim van vrouwen tussen de 44 en 60 jaar is 34 procent toe te kennen aan overgangsklachten (bron: Geukes et al, 2012). En in een studie uit 2016 stelt Geukes dat driekwart van de Nederlandse vrouwen die hier hulp voor zoeken, een verhoogd risico heeft op toekomstig ziekteverzuim en mogelijk zelfs op een vroegtijdige beëindiging van de actieve arbeidsparticipatie.

Herkennen van overgangsklachten

Ondanks deze hoge aantallen is er nog veel onbekendheid over overgangsklachten in relatie tot het werk. Dat geldt voor werkgevers en collega’s, maar ook voor huisartsen en zelfs voor vrouwen met overgangsklachten, aldus Wouter Schouten, senior adviseur bedrijfszorg bij CZ. “Het gaat om een veelheid aan overgangsklachten die vaak niet als zodanig worden herkend. Opvliegers is de bekendste, maar ook oververmoeidheid, stemmingswisselingen, slapeloosheid, vergeetachtigheid en concentratieproblemen zijn aan de overgang te relateren. Vaak zijn deze klachten moeilijk te duiden, ook door een huisarts, en worden ze daardoor in een ander vakje gestopt. Maar we weten dat overgangsklachten veel impact hebben. Dat is wat mij betreft nauwelijks te onderschatten.”

Bespreekbaar maken op het werk

Schouten spreekt veel werkgevers over de vitaliteit van hun werknemers. “Het overgrote deel van de werkgevers is zich niet bewust van overgangsklachten. Als dat wel het geval is, vinden ze het een lastig onderwerp om te bespreken. Want hoe doe je dat? Soms wordt er lacherig of juist overspannen over gedaan, waardoor er niets mee gebeurt. Dat helpt vrouwen niet om de overgang goed door te komen.”

Aanbevelingen

De Hogeschool Utrecht publiceerde in 2019 het rapport ‘Dit is gewoon wat bij een vrouw hoort!’. De onderzoekers kwamen met onder andere deze 4 aanbevelingen:

  • Maak van regelingen een organisatieverantwoordelijkheid. Een praktische uitwerking hiervan is het aanstellen van een overgangsconsulent.
  • Bied leidinggevenden kennis aan over de overgang. Daardoor wordt het voor vrouwelijke medewerkers die overgangsklachten ervaren makkelijker om het gesprek hierover aan te gaan.
  • Bied leidinggevenden tools aan om het gesprek over de overgang te kunnen starten.
  • Maak een kritische analyse van de impact die flexwerken en kantoortuinen hebben op het welbevinden en presteren van medewerkers in het algemeen en werkende vrouwen in de overgang in het bijzonder.

Serieus nemen

Gelukkig ziet Schouten ook werkgevers die de overgang wel serieus nemen. “Een luchtvaartmaatschappij die klant van ons is, biedt online workshops aan. Zowel aan vrouwen in de overgang als aan leidinggevenden. Dat laatste is namelijk ook belangrijk. Al is het maar dat zij zich bewust zijn van mogelijke overgangsklachten bij vrouwen en dit op een goede manier bespreekbaar kunnen maken.”

Apart gesprek over vitaliteit

Volgens de senior adviseur bedrijfszorg kun je gesprekken over vitaliteit het beste loskoppelen van functioneringsgesprekken. “Anders is de kans groot dat een leidinggevende aan het einde van het gesprek nog snel even vraagt hoe iemand zich eigenlijk voelt. Dat is natuurlijk geen goede basis voor een gesprek over overgangsklachten of andere gezondheidsproblemen. Het blijft bovendien de vraag of vrouwen zich veilig genoeg voelen om overgangsklachten te bespreken en, als dat zo is, met wie ze dat gesprek willen voeren. Dat kan de eigen leidinggevende zijn of de bedrijfsarts. Het helpt werknemers vaak al als hun klachten serieus worden genomen en de overgang de aandacht krijgt die het verdient.”

De weg naar de juiste zorg

Wat werkgevers in elk geval kunnen doen, aldus Schouten, is zorgen dat werknemers op de hoogte zijn van de beschikbare bedrijfszorg. “Ook als vrouwen met overgangsklachten terughoudend zijn in de communicatie, wil je als werkgever dat ze toch de weg weten naar de juiste zorg. Dat er een aanbod van interventies en aanbieders beschikbaar is, zonder dat werknemers naar de bedrijfsarts of leidinggevende hoeven te stappen. En dat een leidinggevende kan zeggen: ‘Je hoeft overgangsklachten niet met mij te bespreken als je dat niet wilt, maar weet dat de weg naar passende zorg open ligt’. Daar heeft een werkgever ook baat bij in het kader van duurzame inzetbaarheid.”

Overgangscafé

Als grote werkgever organiseerde CZ eens een overgangscafé. “Op deze bijeenkomst deelde een overgangsconsulent informatie over de overgang en werd er op een laagdrempelige manier over gesproken. Zo’n bijeenkomst is een vrij eenvoudige manier om aan werknemers te laten zien dat je overgangsklachten serieus neemt. Er namen ruim 120 vrouwen aan deel, dus het voorzag duidelijk in een behoefte. Een gesprek met een overgangsconsulent is overigens vaak in een aanvullende verzekering opgenomen.” Schouten was de enige man in de zaal. “Je kunt als mannelijke collega of leidinggevende doen alsof de overgang niet bestaat, of je kunt bereidheid tonen om erover te leren. Ik denk dat vrouwen daar best respect voor hebben.”

Eerste stap in de goede richting

Het is volgens Schouten niet verwonderlijk dat werkgevend Nederland pas sinds kort meer oog krijgt voor de overgang. “De arbeidsparticipatie van vrouwen lag vroeger minder hoog dan tegenwoordig. Vrouwen die zeg dertig jaar geleden het arbeidsproces instroomden, hebben nu te maken met overgangsklachten. Het is dus een relatief nieuw fenomeen voor werkgevers, waarmee ze moeten leren omgaan. Zeker bedrijven en organisaties met een grote groep werknemers tussen de 40 en 60 jaar, zoals in de zorg, doen er goed aan zich over dit onderwerp te buigen. Het goede nieuws is dat het vaak al helpt om de overgang bespreekbaar te maken. Laat het serieus nemen van overgangsklachten de eerste stap in de goede richting zijn voor werkgevers.”

Meer informatie?

Lees ons interview met Joyce van Dijk van de arbodienst HealthyWoman, over een van de interventies speciaal voor vrouwen in de overgang. Dit artikel is onderdeel van het dossier Gezondheidsmanagement van PW., gesponsord door CZ. Gezondheidsmanagement is de basis voor alle duurzame inzetbaarheid. Kijk daarom in het uitgebreide dossier Gezondheidsmanagement op PWnet.nl.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Sponsored content
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid