Stelling
"Wie het vaak te druk heeft, kan niet prioriteren"
8
12
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Over de kunst van het afstand houden …
Arbeidsomstandigheden

Over de kunst van het afstand houden …

In plaats van vaccineren wil bijna de helft van de werknemers (47,4%) liever goed gezuiverde lucht en anderhalve meter afstand houden. Toch blijkt uit recent onderzoek dat maar net iets meer dan de helft (51,5%) van de kantoorwerkers een hele werkdag die afstand goed kunnen bewaren.

Ook zit een ruime helft (55%) van de werkende mensen liever niet langer dan vijftien minuten in een afgesloten ruimte zonder luchtzuivering. Geen wonder dat 8 van elke tien werkenden luchtzuivering essentieel vindt tegen verspreiding van het coronavirus in binnenruimtes.

De ideale oplossingen

Anderhalve meter afstand houden en goed de lucht zuiveren zijn volgens de ondervraagden dan ook de beste en op een na beste manier om binnen een besmetting met het coronavirus te voorkomen. Beiden scoren een 7,6 op een schaal van 10. De top drie wordt afgesloten door veelvuldig handen wassen, met een score van een 7,3. Een mondkapje dragen en spatschermen gebruiken vinden de mensen die binnen moeten werken minder effectief. Die maatregelen krijgen respectievelijk een 5,9 en 6,2 in het onderzoek.

Zo hou je de afstand beter in de gaten op de zaak

Omdat afstand houden de beste manier is om coronaproof op kantoor te werken, hierna wat tips om de afstand op de zaak beter te bewaren.

  • Vanzelfsprekend staan de wisselwerkplek- en activity based werkconcepten voorlopig in de ijskast. Iedereen werkt zo veel mogelijk op een vaste werkplek. Waarbij niet meer dan 4 bureaus tegen elkaar staan, met zo veel mogelijk ruimte om het blok, en spat- of kuchschermen tussen de bureaus. De clean desk policy pas je strikt toe, dan hebben de schoonmakers het makkelijker.
  • Waar mogelijk maak je gangpaden van twee of zelfs tweeëneenhalve meter breed tussen de bureaus, zalen of cockpits. Kan dat niet? Voer op die plekken eenrichtingsverkeer in. Zodat mensen niet ongemakkelijk langs elkaar heen hoeven te schuifelen. Ook dit kun je aangeven met stickers op de vloeren.
  • Let speciaal op beruchte samenschool-plekken waar vaak veel mensen gelijktijdig bij elkaar komen, zoals de kantines, de koffieapparaten en de toiletten. Maar ook deuren van gemeenschappelijke ruimtes, zoals vergaderzalen zijn berucht. Hang er posters op met veiligheidsinstructies (handen wassen, afstand houden, op elkaar wachten etc.) en plak wat stickers op de vloer die mensen herinneren aan de anderhalve meter.
  • Of geef op die samenschool-plekken met opvallende (gele) belijning op de grond duidelijk aan wat anderhalve meter is. Plak die (liefst iets meer dan) anderhalve meter van elkaar op de vloer, zodat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht.
  • Daarnaast zijn er stickers die collega’s eraan herinneren dat ze geen handen moeten schudden, in de binnenkant van de elleboog moeten niezen en dat ze hun handen regelmatig moeten wassen. Vooral op de toiletten zijn die herinneringen erg handig. Hangt er een handdoekenautomaat? Plak er dan een herinnering op om die zelf door te trekken. Ook zijn er stickers in allerlei soorten en maten die mensen op het hart drukken anderhalve meter afstand te houden.
  • Zijn er (te)veel mensen tegelijk in het pand? Overweeg dan om te werken in shifts. De ene ploeg werkt op maandag en woensdag thuis, de andere op dinsdag en donderdag. Vrijdag zijn veel mensen sowieso vrij.
  • Meldt iedereen zich om 12.00 tegelijk bij de kantine? Deel ook de lunch op in shifts. Van 11.30 tot 12.30 voor de vroege vogels, de anderen komen om halfeen.
  • Overdrijf niet met al die markeringen. Bij een overkill aan waarschuwingen houden mensen continu een onveilig gevoel en dat kan stressbevorderend werken.

Voor meer tips, zie onze artikelen over duurzame terugkeer naar de zaak!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws, Tools
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid