Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Over de kunst van het afstand houden …
Arbeidsomstandigheden

Over de kunst van het afstand houden …

In plaats van vaccineren wil bijna de helft van de werknemers (47,4%) liever goed gezuiverde lucht en anderhalve meter afstand houden. Toch blijkt uit recent onderzoek dat maar net iets meer dan de helft (51,5%) van de kantoorwerkers een hele werkdag die afstand goed kunnen bewaren.

Ook zit een ruime helft (55%) van de werkende mensen liever niet langer dan vijftien minuten in een afgesloten ruimte zonder luchtzuivering. Geen wonder dat 8 van elke tien werkenden luchtzuivering essentieel vindt tegen verspreiding van het coronavirus in binnenruimtes.

De ideale oplossingen

Anderhalve meter afstand houden en goed de lucht zuiveren zijn volgens de ondervraagden dan ook de beste en op een na beste manier om binnen een besmetting met het coronavirus te voorkomen. Beiden scoren een 7,6 op een schaal van 10. De top drie wordt afgesloten door veelvuldig handen wassen, met een score van een 7,3. Een mondkapje dragen en spatschermen gebruiken vinden de mensen die binnen moeten werken minder effectief. Die maatregelen krijgen respectievelijk een 5,9 en 6,2 in het onderzoek.

Zo hou je de afstand beter in de gaten op de zaak

Omdat afstand houden de beste manier is om coronaproof op kantoor te werken, hierna wat tips om de afstand op de zaak beter te bewaren.

  • Vanzelfsprekend staan de wisselwerkplek- en activity based werkconcepten voorlopig in de ijskast. Iedereen werkt zo veel mogelijk op een vaste werkplek. Waarbij niet meer dan 4 bureaus tegen elkaar staan, met zo veel mogelijk ruimte om het blok, en spat- of kuchschermen tussen de bureaus. De clean desk policy pas je strikt toe, dan hebben de schoonmakers het makkelijker.
  • Waar mogelijk maak je gangpaden van twee of zelfs tweeëneenhalve meter breed tussen de bureaus, zalen of cockpits. Kan dat niet? Voer op die plekken eenrichtingsverkeer in. Zodat mensen niet ongemakkelijk langs elkaar heen hoeven te schuifelen. Ook dit kun je aangeven met stickers op de vloeren.
  • Let speciaal op beruchte samenschool-plekken waar vaak veel mensen gelijktijdig bij elkaar komen, zoals de kantines, de koffieapparaten en de toiletten. Maar ook deuren van gemeenschappelijke ruimtes, zoals vergaderzalen zijn berucht. Hang er posters op met veiligheidsinstructies (handen wassen, afstand houden, op elkaar wachten etc.) en plak wat stickers op de vloer die mensen herinneren aan de anderhalve meter.
  • Of geef op die samenschool-plekken met opvallende (gele) belijning op de grond duidelijk aan wat anderhalve meter is. Plak die (liefst iets meer dan) anderhalve meter van elkaar op de vloer, zodat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht.
  • Daarnaast zijn er stickers die collega’s eraan herinneren dat ze geen handen moeten schudden, in de binnenkant van de elleboog moeten niezen en dat ze hun handen regelmatig moeten wassen. Vooral op de toiletten zijn die herinneringen erg handig. Hangt er een handdoekenautomaat? Plak er dan een herinnering op om die zelf door te trekken. Ook zijn er stickers in allerlei soorten en maten die mensen op het hart drukken anderhalve meter afstand te houden.
  • Zijn er (te)veel mensen tegelijk in het pand? Overweeg dan om te werken in shifts. De ene ploeg werkt op maandag en woensdag thuis, de andere op dinsdag en donderdag. Vrijdag zijn veel mensen sowieso vrij.
  • Meldt iedereen zich om 12.00 tegelijk bij de kantine? Deel ook de lunch op in shifts. Van 11.30 tot 12.30 voor de vroege vogels, de anderen komen om halfeen.
  • Overdrijf niet met al die markeringen. Bij een overkill aan waarschuwingen houden mensen continu een onveilig gevoel en dat kan stressbevorderend werken.

Voor meer tips, zie onze artikelen over duurzame terugkeer naar de zaak!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws, Tools

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid