Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Over de nobele kunst van het ‘nee’ zeggen…
Gezonder werken

Over de nobele kunst van het ‘nee’ zeggen…

verveelde werkneemster

Dit kan eigenlijk niet. Je zegt niet snel ‘nee’ tegen een verzoek van een collega. Dat geeft verlies van status, aanzien en het heeft bijna zeker gevolgen voor de nabije toekomst, als de rollen omgekeerd zijn. Maar wie te vaak ‘ja’ zegt, besteedt waarschijnlijk te veel tijd aan zaken die er te weinig toe doen. Zegt Diana Kander op HBR. Juist voor zelfsturende mensen en teams en voor talent management is het onderscheid erg belangrijk.

Ja-zeggen zit in onze manier van werken ingebakken. Je maakt er vrienden mee, krijgt er leuker werk en betere opdrachten door. Maar tegelijkertijd zitten we met steeds meer mensen die het te druk hebben. Stress en burn-out lijken de nieuwe volksziekte nummer één onder het werkvolk. Volgens Kander komt het niet zozeer door te vaak ‘ja’ zeggen, maar door te weinig ‘nee’ zeggen tegen verzoeken, voorstellen en vragen die minder belangrijk zijn. En juist in dat onderscheid zit de crux.

Wat voegt echt wat toe?

Succesvolle bedrijven weten niet alleen beter dan anderen hoe ze onderscheid moeten maken tussen goede en slechte ideeën, ze kunnen dat ook sneller dan de concurrenten. Waardoor ze eerder de betere producten en diensten kunnen aanbieden bij hun klanten. Dat zijn de zaken die echt waarde toevoegen aan het leven van hun klanten. Volgens Kander gebeurt dat veel te weinig in organisaties, waardoor veel teveel talent wordt verspild. Ze geeft vier waardevolle tips om de beste ideeën te onderscheiden van de (vele) andere verzoeken en voorstellen, die op zichzelf helemaal niet echt ‘slecht’ hoeven te zijn.

1} Deel rapportcijfers uit.

Zeg niet direct ja of nee tegen een verzoek of voorstel, maar beoordeel het op een schaal van 1 tot 5 of 1 tot 10, als dat het onderscheid makkelijker maakt. Daarvoor moet iedereen die betrokken is bij de uitvoering eerst criteria aanleggen, en dat dwingt tot nadenken over wat echt belangrijk is, en voor wie. Zoals de noodzakelijke kosten, impact op klanten, verkoopmogelijkheden, betere dienstverlening. Kander is volkomen overtuigd van deze aanpak. Niet alleen helpt het teams om te prioriteren als een manager vaak komt met nieuwe of aanvullende verzoeken, het maakt de beoordeling waar we aan werken ook objectiever volgens haar. Alleen de verzoeken met de hoogste scores (van 8 tot 10) krijgen de aandacht die ze (kennelijk) verdienen. Klinkt goed, maar een valkuil hierbij is het opstellen, bijstellen en waarderen van de criteria die elk teamlid of groep mag gebruiken voor de beoordeling. Dat kan erg tijdrovend zijn, en een bron van conflicten. Bovendien zijn er ook mensen die liever intuïtiever bepalen waar ze de meeste tijd in steken. Hoe betrek je deze mensen bij het rationele scoreproces?

2} Let op waarschuwingssignalen.

Kander beschrijft hier het trieste verhaal van de PlayPump, een soort waterpomp met voetbediening, waardoor water oppompen makkelijker zou moeten worden. Vooral bedoeld voor ontwikkelingslanden, waar de vele kinderen in een soort draaimolen het water spelenderwijs omhoog zouden laten komen. Helaas kregen de kinderen na een kwartier al genoeg van het speeltje, en de ouders konden niet goed zitten op de molen. Waardoor 4000 draaimolenpompen en miljoenen dollars aan investeringen voor niets bleken te zijn. Kander’s moraal: ook als een idee erg aansprekend of opbeurend klinkt, er is altijd een reality check nodig om te kijken of het ook echt aanslaat. Testen op kleine schaal, en dan pas gefaseerd uitrollen. En als het tegen blijkt te vallen? Dan moet je de moed kunnen opbrengen om op tijd ‘nee’ te zeggen.

3} Doe het bonsai.

Nee zeggen tegen zaken die nergens op slaan is makkelijk. Nee zeggen tegen zinvolle zaken is veel lastiger. Kander vertelt een anecodote over Steve Jobs, de illustere voorman van Apple. Innovatie komt volgens hem niet tot stand door ja te zeggen tegen alles dat bijdraagt aan de doelen die je wilt bereiken. In tegendeel. Je boekt pas echt vooruitgang door nee te zeggen tegen honderd zinvolle verzoeken en voorstellen die net wat minder bijdragen dan die paar ideeën waar je wel ‘ja’ tegen zegt omdat ze het meeste bijdragen of toevoegen aan wat je wilt bereiken. Door vaker nee te zeggen tegen minder waardevolle voorstellen maak je ruimte voor die paar prioriteiten die echt het verschil kunnen maken. Op soortgelijke manier kweken de Japanners hun bonsaiboompjes op. In plaats van het aantal uitgevoerde verzoeken te belonen, zouden organisaties die echt vooruitgang willen boeken de teams die het meest ‘nee’ hebben verkocht extra moeten belonen, meent Kander.

4} Geef de ruimte.

De belangrijkste vaardigheid die echte leiders moeten beheersen is het juiste onderscheid maken. Hiervoor moeten ze op tijd ‘nee’ leren zeggen, en het liefst op zo’n manier dat degene die met het idee komt zich zo min mogelijk gekwetst of geschoffeerd voelt. Eigenlijk een vaardigheid die iedereen goed moet beheersen, zegt Kander terecht. Ze haalt een voorbeeld aan van een startup die alle ruimte, geld en middelen gaf aan een idee nadat ze er ‘ja’ tegen hadden gezegd. Hoe succesvol het was, zegt ze er niet bij… Illustratiever voor de kunst van het ‘nee’ zeggen is misschien het citaat van Steve Jobs eerder in het artikel: “I’m actually as proud of the things we haven’t done as the things I have done. Innovation is saying no to 1,000 things.”



Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Rendement op arbeid, Tools
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid