Stelling
"We meten teveel omdat het nu eenmaal kan."
31
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Pareer de robot met duurzamer inzet
Achtergrond

Pareer de robot met duurzamer inzet

De baanloze economie lijkt in aantocht. Robotisering, onder andere aangekondigd door onze minister van Sociale Zaken, zorgt ervoor dat de droomvakantie in drie muisklikken is betaald en dat de muziek waar u nu voor in de mood bent direct tot u komt via Spotify. Apps op uw mobile device bewijzen u aan de lopende band 24 uur per dag diensten, van wegwijs zijn in een kris-kras jaren ’90 woonwijk tot loopbaanadvies en secretariaatsdiensten on the fly om 3 uur ‘s nachts. Winkels zijn vervangen door rijen bestelbusjes die aan huis afleveren. Wat is nog duurzaam in deze techno ‘maelström’?

Veel banen die twintig jaar geleden nog floreerden, bestaan nu amper meer. En wie twintig jaar vooruit durft te kijken, krijgt het benauwd als hij denkt aan de banen die we nu nog hebben. Frey en Osborn, twee futuristen aan de Universiteit van Oxford voorspelden vorig jaar al dat over twintig jaar tot de helft van de banen in de middenklasse is verdwenen door de huidige technologische ontwikkelingen. Vervangen door mechanische collega’s, denkt men in de VS, door wezens die niet hoeven te lunchen, nooit staken en nimmer ziek of op vakantie zijn.

Werk wordt weer gevonden
Hoe heerlijk, denkt u als consument en werkgever en hoe vreselijk als het uw huidige baan betreft. Wordt het stempelen met miljoenen conculega’s? “Voorlopig lijkt het verdwijnen van banen door technologie geen reden tot paniek, al zijn er wel redenen je zorgen te maken”, aldus Mark Dijkstra, promovendus economie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij stelt dat het einde van werkgelegenheid al vaker is aangekondigd en vraagt zich af waarom nu wel ineens alle banen zouden verdwijnen. Het is nog steeds zo dat na een periode van werkloosheid de meeste ‘stempelaars’ weer werk vinden, ondanks een voortdenderende technologie en uitdijende bevolking.

Duurzame inzet als constante

Het werk blijft dus, maar het wordt (alweer) anders. Verandering als enige constante betekent voortdurende aanpassing. Duurzame inzetbaarheid blijft als thema dus nog lange tijd relevant. Om jobfixatie te voorkomen is permanente educatie meer dan ooit noodzakelijk. Dit betekent onder meer meer functieroulatie, detachering bij andere organisatieonderdelen, wisselende opdrachten, blijven bijscholen, trainen on the job en on the fly (waar en wanneer maar nodig, door wie het maar kan). Een breed scala aan gelegenheidsinstrumenten die de duurzame inzetbaarheid bevorderen en de weer- en wendbaarheid bij de mensen zelf vergroten. De voorzichtige initiatieven om medewerkers die in deze ontwikkeling niet meekomen (lees: onvoldoende toegevoegde waarde bieden) minder te belonen, zet zich door.

Meer informatie
Jacco van den Berg is spreker op het  Congres Over Personeelsplanning op 25 november. Hij vertelt dan hoe u met deze en met vele andere toekomstvraagstukken rekening kunt houden als u aan de slag gaat met uw strategische personeelsplanning. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Arbeidsmarkt, Opleiden en ontwikkelen
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid