Stelling
"Je werk met passie doen kweekt perfectionisme."
6
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken ‘Pensioenleeftijd gaat veel te snel omhoog’
Langer doorwerken

‘Pensioenleeftijd gaat veel te snel omhoog’

oudere werknemer overdenkt opties

Veel oudere werknemers voelen zich overvallen door de snelle verhoging van de pensioenleeftijd. Bijna de helft (44%) van de ouderen is daar boos tot zeer boos over, toont onderzoek van het NIDI aan. Vooral de lager opgeleiden zijn razend. De ouderenbond KBO herkent en begrijpt deze boosheid, heeft ze in een persbericht laten weten.

Overheid en werkgevers moeten de gevoelens van oudere werknemers serieus nemen. En nu meer inzetten op deeltijdpensioen en leeftijdsbewust personeelsbeleid. Veel ouderen zijn tot op hoge leeftijd fit en bij de tijd, stelt het KBO. “Maar voor een hele grote groep geldt dat helemaal niet. Denk aan ouderen met weinig opleiding, die jong begonnen zijn met werken. Die hebben, net zoals het NIDI-onderzoek blootlegt, vaak meerdere fysieke aandoeningen. En zijn – in onze ogen terecht – boos op de overheid die de pensioenleeftijd verhoogt.”

‘Levensverwachting stijgt niet’

De ouderenbond kan zich helemaal niet vinden in de uitgangspunten die de regering gebruikt om de pensioenleeftijd te verhogen. “We betwisten dat de levensverwachting blijft stijgen. Het verschil in gezondheid en levensverwachting tussen hoog- en laagopgeleiden komt bovendien totaal niet tot uitdrukking in het arbeidsrecht. Dat is onrechtvaardig.” Die boosheid zou volgens een van de onderzoekers mede worden veroorzaakt door verontwaardiging over de eerdere generaties, die wel vroeger met (pre)pensioen of VUT konden gaan. Sommige boze ouderen zouden daarom obstructie plegen: ze werken zo min mogelijk, doen niet meer aan opleidingen en investeren niet meer in sociale relaties op het werk.

Beperkte mogelijkheden

Hebben oudere werknemers tijd genoeg gehad om zich op de veranderingen voor te bereiden? De KBO weerspreekt dat. De gewenningsperiode duurde niet zo heel lang. De huidige vijftigers en zestigers moeten fors langer doorwerken dan de mensen die nu 70 jaar of ouder is. Zelfs wanneer ze hun AOW krijgen, aldus de KBO: “Werken tot 67 jaar is weliswaar niet verplicht. Maar in de praktijk moet het vaak wel, omdat eerder veel geld (pensioen) kost.” De KBO wil daarom meer mogelijkheden voor een deeltijdpensioen: minder werken zonder er teveel in inkomen op achteruit te gaan.

Deeltijdwerk zonder inkomensval

Van deeltijdpensioen wordt nog maar weinig gebruik gemaakt. Een kwart van de 60-plussers in het NIDI-onderzoek zegt dat het binnen hun werkorganisatie niet mogelijk is minder uren te werken. Hier ligt een taak voor werkgeversorganisaties en vakbonden: in deeltijd kunnen doorwerken zonder al te grote inkomensval!

Leeftijdsbewust personeelsbeleid

De KBO ziet daarnaast oplossingen in een leeftijdsbewust personeelsbeleid en arbeidsomstandigheden op maat. Concreet denkt KBO aan de volgende maatregelen in HR-beleid:

  • Rekening houden met levensfase, behoeftes en mogelijkheden van de werknemer;
  • Optimaal benutten van kennis en capaciteit van de werknemer;
  • Preventieve maatregelen om duurbelasting te voorkomen;
  • Curatieve maatregelen om problemen met inzetbaarheid op te lossen.

(Persbericht KBO, APS, MediaWatch)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Pensioen
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid