Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
58
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Piepend en knarsend naar het einde?
Langer werken

Piepend en knarsend naar het einde?

Mensen werken steeds langer door. De arbeidsparticipatie van ouderen stijgt in een indrukwekkend tempo. Maar op sommige plaatsen piept en knarst het, stelt het Centraal Planbureau in de publicatie ‘Geleidelijke uittreding en de rol van deeltijdpensioen’. Wat bedoelt het CPB?

Het grootste vraagstuk bij langer doorwerken is hoe mensen in staat zijn om dat te doen tot de AOW-leeftijd, die steeds verder opschuift. Geleidelijke uitreding kan helpen om het werken langer vol te houden. Het is vanuit meerdere opzichten zelfs een logische route richting voltijds pensioen. Wie zijn hele leven heeft gewerkt, kan meestal niet makkelijk van de ene dag op de andere stoppen met deze ‘gewoonte’. Ook gezondheid en fitheid om door te werken nemen meestal geleidelijk af.

Wennen

Minder uren werken, en in deeltijd met pensioen gaan kan een goede manier zijn om te wennen aan een andere leefstijl. Vooral mannelijke 60-plussers kiezen richting hun pensioen steeds vaker voor werken in deeltijd. Nu werkt één op de zes 60-plussers in deeltijd, terwijl dit onder vooroorlogse generaties 60-plussers nog één op de veertien was. Voor vrouwen lopen verschillende trends nog teveel door elkaar voor conclusies.

Hoe ouder, hoe korter

Mensen gaan steeds vaker in deeltijd werken als ze dichter bij hun AOW-leeftijd komen. Grote deeltijdbanen, van 20 tot 32 uur per week komen is relatief populair bij mensen vanaf 61 jaar. Kleine deeltijdbanen van hoogstens 12 uur per week komen vaker voor bij mensen vanaf 64 jaar. Bij vrouwen is ook de tussencategorie (12 tot 20 uur) gangbaar, maar dat lijkt niet een bewuste keuze te zijn voor  geleidelijke uittreding denken de onderzoekers. Het zou meer te maken hebben met de algemene voorkeur van vrouwen voor deeltijdwerk.

Opleiding

De stijging van deeltijdwerk onder oudere mannen geldt voor alle opleidingsniveaus. Wel kiezen meer hoogopgeleiden ervoor (ongeveer 1 op 5), dan laag‐ en middelbaar opgeleiden (ongeveer 1 op 7). Ook de stijging per opleidingsniveau houdt ongeveer gelijke tred met de stijgende arbeidsparticipatie.

Aanvullend inkomen

De nieuwe, oudere deeltijdwerkers hebben in de regel ofwel geen aanvullend inkomen, ofwel een inkomen uit hun bedrijfs(tak)pensioen. Zij maken steeds minder vaak gebruik van een (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsuitkering, stellen de onderzoekers van het CPB en Netspar. En dat laatste is opvallend, want uit het Kennisverslag UWV van begin mei bleek nog dat de 12 procent hogere instroom in de WIA in 2016 kwam door langdurig zieke ouderen vanaf 60 jaar.

Deeltijdpensioen

Een andere mogelijkheid om het inkomensverlies op te vangen is deeltijdpensioen. Het aantal mensen dat bij pensioenfondsen ABP en PGGM een deeltijdpensioenregeling gebruikt verdubbelde tussen 2012 en 2015. Toch is dat volgens de onderzoekers kennelijk niet voldoende geweest om de wens naar geleidelijk uittreden te vervullen. Want die wens leeft sinds 2006. Ongeveer een op de 16 mannen vanaf 60 jaar met een voltijdsbaan zou graag in deeltijd werken. De onvervulde wens betreft zowel werk van 20 tot 32 uur per week als werk van minder dan 12 uur per week. De tussenliggende baanduur van 12 tot 20 uur per week is bij mannen niet in trek.

Steeds later

Sinds 2001 willen oudere werknemers op steeds latere leeftijd beginnen met werken in deeltijd. Voor grote deeltijdbanen is die beginleeftijd opgeschoven van 56 naar 61 jaar; aan een kleine deeltijdbaan beginnen we bij voorkeur pas als we 64 jaar zijn. Bij vrouwen zien we hetzelfde beeld als bij mannen. Het belangrijkste verschil is dat vrouwen ook belangstelling tonen voor werk tussen 12 en 20 uur per week.

Deeltijdpensioen te onbekend

Meer kennis over deeltijdpensioen zou het gebruik van deze regelingen enorm helpen, denken de onderzoekers. Met name werkenden met een lage opleiding kennen de mogelijkheden en de financiële gevolgen niet altijd goed. De houding van werkgevers en sociale normen die uitgaan van uittreding in één keer remmen het gebruik van deeltijdpensioen waarschijnlijk ook af. Het is dan nog ook de vraag of de mensen met de grootste behoefte aan geleidelijke uittreding wel voldoende hebben aan de huidige regelingen voor deeltijdpensioen, zo concludeert de samenvatting bij dit achtergronddocument van het CPB.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws, Pensioen
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid