Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsrelaties Praten over vitaliteit? Investeer liever in leidinggevenden!
Arbeidsrelaties

Praten over vitaliteit? Investeer liever in leidinggevenden!

We vragen veel van medewerkers. Organisaties halen van alles uit de kast om duurzame inzetbaarheid te bereiken. Maar doen we niet te moeilijk? En durven we het echte gesprek te voeren? Die vragen stelt Brenda Ackermans in een blog op PW. Zij is specialist preventie, verzuim en re-integratie en medeoprichter van Dokter Jones.

Een goede leidinggevende doet meer dan een duur vitaliteitsprogramma inzetten. Bijvoorbeeld het goede gesprek aangaan als een medewerker door mantelzorg tijdelijk minder inzetbaar is. Veel leidinggevenden vinden het lastig om in gesprek te gaan met hun medewerkers. Maar hoe beter de relatie, hoe sneller medewerkers doorstromen naar andere functies of bij verzuim weer terug zijn op de werkvloer.

De waarde van een goede relatie

De waarde van een goede relatie met je mensen blijkt onder andere uit de case van Mia. Mia is mantelzorger. Naast haar drukke baan besteedt ze veel tijd aan de verzorging van haar zieke moeder. Dat is zwaar. Om het vol te houden, meldt ze zich steeds vaker een dag ziek. Haar collega’s balen hiervan. Zij weten niet dat Mia mantelzorger is en zien niet hoe hard ze werkt om alle ballen in de lucht te houden. Ook haar leidinggevende heeft geen idee. Hoe lang houdt ze dit vol? En hoe moet dit in de toekomst? Mia kreeg laatst een mail van haar werkgever over duurzame inzetbaarheid en vitaliteit, maar ze weet niet eens hoe ze de komende maanden doorkomt.

Oorzaak ziekmelding vaak niet-medisch

Oorzaken voor ziekteverzuim zijn vaak niet-medisch van aard. Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) blijkt dat ziekmeldingen voor zeker 70 procent voortkomen uit niet-medische oorzaken. Mensen voelen zich wel degelijk ziek, maar de oorzaak ligt vaak dieper, denk aan persoonlijke of financiële problemen. De kunst is om de oorzaken van het verzuim of ontevredenheid weg te nemen.

Wie is Brenda Ackermans?

Brenda Ackermans is specialist preventie, verzuim en re-integratie en medeoprichter van Dokter Jones. Dokter Jones is specialist in taakdelegatie en verzuimbegeleiding.

Het gesprek op gang brengen

Dat betekent dat leidinggevenden ruimte moeten geven, open moeten staan en tijd moeten nemen voor hun medewerkers. Dan komt er een echt gesprek op gang en hoor je meer. Niet pappen en nathouden, maar luisteren, problemen achterhalen, meedenken over oplossingen en besluiten nemen. Leidinggevenden die dat doen zijn eventuele obstakels en problemen vroegtijdig op het spoor.

Eerlijk duurt het langst

In gesprek zijn houdt ook in dat je eerlijk bent als leidinggevende en het dus tijdig aangeeft als een medewerker niet functioneert. Veel verzuim en ontevredenheid komt voort uit het feit dat we op de werkvloer niet alles uitspreken. Maar je kunt beter zorgen voor een cultuur waarin dit wel mogelijk is en vervolgens heldere afspraken met elkaar maken. Dan daalt het verzuim, groeit het werkplezier en ontstaan nieuwe perspectieven voor de toekomst.

Vertrouwen, veiligheid en voorbeeldgedrag

De leidinggevende is bij uitstek de speler in de organisatie die zo’n persoonlijk gesprek met de medewerker kan voeren. Simpelweg omdat hij of zij de medewerker het beste kent. Daar is wel durf, vertrouwen, veiligheid en voorbeeldgedrag voor nodig.

Kritisch naar jezelf kijken is normaal

Alleen in een veilige, gezonde organisatie is een open gesprek over loopbaanontwikkeling of verzuim mogelijk. Leidinggevenden geven met zo’n persoonlijk gesprek meteen het goede voorbeeld. Door te laten zien dat het heel normaal is om kritisch naar jezelf te kijken, je uit te spreken, feedback te geven en ontvangen, en te leren van fouten. Een goede leidinggevende inspireert. Vanuit dat voorbeeldgedrag zullen medewerkers volgen en ook inzicht geven in hun gevoelens en ambities, om van daaruit de juiste keuzes te maken. Dan ontstaat pas echt duurzame inzetbaarheid. Ik wens Mia zo’n leidinggevende toe.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsrelaties, Blog, Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit

One reacties op Praten over vitaliteit? Investeer liever in leidinggevenden!

  1. Deels mee eens, maar m.i. krijg je pas werkelijk effect door te investeren in de dialoog tussen leidinggevende en medewerker. Leer hen samen over duurzame inzetbaarheid te praten, en dan niet alleen over vitaliteit. Ook over leren, vastroesten, betrokken zijn en werkplezier. In mijn boek: Aan de slag met duurzame inzetbaarheid, is een dialoogkaart duurzame inzetbaarheid opgenomen.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid