Stelling
"Wie opziet tegen verandering is niet duurzaam inzetbaar."
16
18
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Robotisering maakt ieders werk anders!
Langer werken

Robotisering maakt ieders werk anders!

vriendelijke robot-man

Een robot blijft een machine. Richt hem (of haar) verkeerd af, en alles loopt in de soep. Letterlijk, in dat Chinese restaurant waar de robot-obers het gerecht consequent in de schoot van de bezoekers kieperden. En spraakherkenning is heel mooi, maar niet als het de hotelgasten uit hun slaap houdt. De scherp afgestelde robot hield gesnurk voor een vraag om dienstverlening. Robots leiden nog lang geen eigen levens. Robotisering blijft mensenwerk. 

John Keynes dacht in de jaren dertig dat steeds meer arbeiders door machines zouden worden vervangen, met als doembeeld een economie zonder banen. Volgens futurist Dominic Price in PW. gebeurt dat net zo min als robots die al het saaie werk voor ons doen. En dat laatste is maar goed ook, want mensen hebben saai, routineus werk nodig. Al was het maar om bij te komen van het ingewikkelder denkwerk. De hoeveelheid werk verandert dus niet veel door robots, het soort werk wel. De robot-ober en receptionist zijn ontslagen. Maar eigenlijk zouden ze de programmeurs moeten ontslaan. Hoe kan de organisatie zich beter voorbereiden op de komst en het gebruik van robots?

Robotisering leidt tot nieuwe producten en diensten

Nederlanders zijn meestal vrij optimistisch over de opkomst van de robot. Meer dan negen van elke tien industriële bedrijven vindt robotisering eerder een kans dan een bedreiging voor de hoeveelheid werk. Vooral de industrie verwacht te groeien door te investeren in nieuwe producten en diensten, opleidingen (65%). Dat bleek uit een enquête van VNO-NCW tijdens de derde Dag van de Industrie. Tekort aan goed opgeleid personeel noemde 80 procent van de ondernemers als meest belemmerende factor. Vooral onderwijs en innovatie heeft meer aandacht nodig. Beter beleid voeren op onderwijs is volgens de ondernemers het grootste knelpunt voor het huidige kabinet.

Robotisering maakt het werk anders

Ongeveer de helft van de ondernemers verwacht dat de hoeveelheid werk in het eigen bedrijf gelijk blijft, maar dat het anders wordt van aard. En een ruime helft van de industriële ondernemers gaat daarom sterk investeren in robots, digitalisering en automatisering. En dat gebeurt niet alleen in de industrie. Ook in de zorg verandert het werk door robots. Bekend is inmiddels het voorbeeld van radiologen die algoritmes de analyses laten maken van hun scans. Dat doet de robot 2 procent beter dan ze het zelf kunnen. Maar de radioloog als mens vertrouwt niet geheel op de robot. Hij controleert zelf de analyse van de robot, en behaalt zo nog eens 2 procent betere uitkomsten: 99 procent goed. Prettig, als het gaat om een diagnose voor een zware ziekte met ingrijpende behandeling.

Snel aanpassen op de robot

Ook onderzoek van bureau McKinsey liet vorig jaar al zien dat tot 2030 in ons land 1,3 miljoen banen zullen veranderen. En dan gaat het niet alleen om werk van laag- en middelbaar opgeleiden dat robots kunnen overnemen. Ook 30 procent van de hoogopgeleiden heeft werk dat op onderdelen relatief eenvoudig is te automatiseren. De onderzoekers benadrukken echter dat het niet hoeft te leiden tot massale werkloosheid. Er kunnen 1,4 miljoen banen voor in de plaats komen. Ook de technologische ontwikkelingen in het recente verleden hebben geleid tot meer werk, niet minder. Maar het werk is veranderd. Snel aanpassen, door jezelf te blijven ontwikkelen en opleidingen te volgen, is de sleutel om de nieuwe technieken goed te kunnen gebruiken.

Nieuwe vaardigheden voor nieuwe technieken

Volgens Lucas Polman, directeur Protime Nederland doen werkgevers er goed aan om hun mensen voor te bereiden op een toekomst met steeds meer robots. “Dat kan door werknemers nieuwe vaardigheden aan te leren die nodig zijn om met nieuwe technieken om te gaan. Zo zien zij de toekomst rooskleurig in en ontvangen zij de innovaties met open armen.” Mooi gezegd, maar hoe doe je dat? Het gaat vooral om de interactie tussen mens en robot. De opkomst van robotisering maakt sociale vaardigheden in de toekomst extra belangrijk, zo bleek in 2016 al uit Amerikaans onderzoek. Die persoonlijkheid heb je als werknemer van de toekomst dan vooral nodig als verbindingsstuk. Tussen klant en machine, die het dommere of vaak herhalende routinewerk doet dat hoort bij een taak. Zo kunnen wij sneller, beter en aangenamer werken.

Robot wordt net zo slim als u hem/haar maakt

Robots worden in snel tempo slimmer. Dit is vooral te danken aan technologische ontwikkelingen bij sensortechnologie, big data, cloud computing en kunstmatige intelligentie. Hierdoor kunnen ze leren om steeds beter te waarnemen, nadenken, interpreteren en beslissingen nemen, de fysieke uitvoering doen, en zelfs daarop reflecteren. Ze kunnen ook leren om zich sneller en beter aan te passen op nieuwe taken en nieuwe werkomstandigheden. Mits er een mens van vlees en bloed is die ze dat goed leert, zo blijkt uit het verhaal van de Chinese ober en de Japanse receptionist. Voor dat goed aanleren hoeft u lang niet altijd iemand van buiten te halen. Waarschijnlijk kennen uw eigen werknemers het werk in de organisatie het beste. Leer ze (beter) omgaan met computers. Dat gaat vaak sneller dan een programmeur van buiten die uw hele organisatie eerst van moet leren kennen en doorgronden.

Een creatieve en sociale persoonlijkheid

De uitzonderingen zijn taken die vooral een hoge mate van creatief denken vergen, of waarin sociale interactie cruciaal is. De opkomst van robotisering maakt sociale vaardigheden in de toekomst extra belangrijk, zo bleek vorig jaar uit Amerikaans onderzoek. Die persoonlijkheid heb je als werknemer van de toekomst dan vooral nodig als verbindingsstuk. Tussen klant en machine, die het dommere of vaak herhalende routinewerk doet dat hoort bij een taak. Zo kunnen we onze arbeidsbelasting beïnvloeden, door sneller, beter en aangenamer te werken. Snel snappen hoe het systeem in elkaar zit en hoe het is bedoeld om (samen) te werken met mensen, die vaardigheid wordt steeds meer waard.

Aanpassen door inleven: bij mens en robot

Inlevingsvermogen en sociale vaardigheden, gericht om “het” goed te kunnen uitleggen aan de mens. Die door de robot wordt bediend. En om dan de computer goed in te kunnen stellen op de wens van de mens, die “het” net iets anders wil dan eerder bedacht… Een leven lang leren is dan ook geen loze kreet, maar een vereiste. Dat geldt net zo goed voor de robot zelf. De nieuwste generatie slimme robots zijn niet voorgeprogrammeerd voor één specifieke taak. Ze hebben intelligente vermogens waarmee ze zich kunnen aanpassen op hun omgeving.

Robotisering biedt klant en werkende meerwaarde

Bovendien kunnen ze dat steeds sneller, omdat ze met kleinere en betere camera’s meer kunnen zien en steeds beter kunnen voelen door verfijndere sensoren. Zo kunnen ze zich sneller dan ooit instellen op nieuwe, andere taken. Zoals nu onder meer is te zien in de verpakkingsindustrie. Ook kunnen slimmere robots als zelfrijdend karretje maaltijden bezorgen. En helpen bij wachtrijen, door mensen sneller te verwijzen naar vrije balies. Of ’s nachts kantoren stofzuigen. Een robot als rijdende afvalbak zorgt op Schiphol voor minder zwerfvuil en minder bukken voor de schoonmakers. Het biedt klant en werknemer meerwaarde.

Mens blijft nodig

Bij al die nieuwe of andere taken is er toch nog steeds een mens nodig die het ‘apparaat’ vertelt wat het moet doen. En laat zien onder welke omstandigheden dat moet. Daarvoor blijft creativiteit en inlevingsvermogen nodig. Naar de robot, en naar de mensen toe die erdoor worden bediend. Daarom beveelt Josje Verbeeten van de Robotacademie iedereen aan om nu al te bedenken welke taken (deels) automatisch kunnen, welk voordeel jij daarbij zou hebben en hoe je die robot daarop zou kunnen aansturen. Zo kunnen innovaties makkelijker en sneller worden doorgevoerd, denkt ze. En bent u ook duurzamer verzekerd van werk op niveau.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid