Stelling
"De eerste werkdag van een nieuwe m/v moet u heel zorgvuldig plannen."
34
2
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Robotisering maakt ieders werk anders!
Langer werken

Robotisering maakt ieders werk anders!

De robot als mens

Meer dan negen van elke tien Nederlandse industriële bedrijven vindt robotisering eerder een kans dan een bedreiging voor de hoeveelheid werk. Dat bleek uit een enquête van VNO-NCW tijdens de derde Dag van de Industrie. De hoeveelheid werk verandert niet veel, het soort werk wel. Hoe kan de organisatie zich daarop voorbereiden?

Tekort aan goed opgeleid personeel noemt 80 procent van de deelnemers aan het onderzoek de meest belemmerende factor tegen groei. Daarna volgt regelgeving (65%), vooral op het gebied van de arbeidsmarkt. Twee op de vijf ondernemers zien oneerlijke concurrentie als bedreiging. Het industriebeleid van het kabinet krijgt van 55 procent een voldoende. Meer prioriteit zou moeten worden gegeven aan onderwijs en innovatie. Ook de arbeidsmarkt en regeldruk worden genoemd.

Robotisering leidt tot nieuwe producten en diensten

Toch verwacht de industrie haar sterke positie uit te kunnen breiden. En dan met name door te investeren in nieuwe producten en diensten (85%), opleidingen (65%) en energiebesparing (55%). Zo’n 60 procent ziet verduurzaming als topprioriteit. Toch net iets meer dan nieuw personeel aantrekken, dat een hoge prioriteit heeft voor 52 procent van de ondernemingen.

Robotisering maakt het werk anders

Een zelfde percentage verwacht dat de hoeveelheid werk in het eigen bedrijf ongeveer gelijk blijft, maar dat het anders wordt van aard. Twintig procent verwacht meer werk, en 5 procent ziet werkgelegenheid verdwijnen door robotisering. Ruim de helft van de industriële ondernemers gaat de komende twee jaar sterk investeren in robots, digitalisering en automatisering.

Nodig: goed opgeleid personeel

Een tekort aan goed opgeleid personeel is daarbij voor ruim een derde een grote belemmering. Een kleine belemmering, zegt 42 procent. Beter beleid voeren op onderwijs is volgens de ondernemers het grootste knelpunt voor het huidige kabinet.

Ook hoger opgeleiden worden gerobotiseerd

Ook onderzoek van bureau McKinsey liet deze zomer zien dat tot 2030 in ons land alleen al 1,3 miljoen banen zullen veranderen. En dan gaat het niet alleen om werk van laag- en middelbaar opgeleiden dat robots kunnen overnemen. Ook 30 procent van de hoogopgeleiden heeft werk dat op onderdelen relatief eenvoudig is te automatiseren.

Snel aanpassen op de robot

De onderzoekers benadrukken echter dat het niet hoeft te leiden tot massale werkloosheid. Er kunnen 1,4 miljoen banen voor in de plaats komen. Ook de technologische ontwikkelingen in het recente verleden hebben geleid tot meer werk, niet minder. Maar het werk is veranderd. Snel aanpassen, door jezelf te blijven ontwikkelen en opleidingen te volgen, is de sleutel om de nieuwe technieken goed te kunnen gebruiken.

Robot wordt zelf ook snel slimmer

Robots worden in snel tempo slimmer. Dit is vooral te danken aan technologische ontwikkelingen bij sensortechnologie, big data, cloud computing en kunstmatige intelligentie. steeds beter kunnen waarnemen, nadenken, interpreteren en beslissingen nemen, de fysieke uitvoering op zich kunnen nemen, en daarop reflecteren. Ze kunnen dus steeds vaker veel meer dan een taak sneller en kwalitatief beter uitvoeren. Ze leren ook om zich sneller en beter aan te passen op nieuwe taken en nieuwe werkomstandigheden.

Een creatieve en sociale persoonlijkheid

De uitzonderingen zijn taken die vooral een hoge mate van creatief denken vergen, of waarin sociale interactie cruciaal is. De opkomst van robotisering maakt sociale vaardigheden in de toekomst extra belangrijk, zo bleek vorig jaar uit Amerikaans onderzoek. Die persoonlijkheid heb je als werknemer van de toekomst dan vooral nodig als verbindingsstuk. Tussen klant en machine, die het dommere of vaak herhalende routinewerk doet dat hoort bij een taak. Zo kunnen we onze arbeidsbelasting beïnvloeden, door sneller, beter en aangenamer te werken. Snel snappen hoe het systeem in elkaar zit en hoe het is bedoeld om (samen) te werken met mensen, die vaardigheid wordt steeds meer waard.

Aanpassen door inleven: bij mens en robot

Inlevingsvermogen en sociale vaardigheden, gericht om “het” goed te kunnen uitleggen aan de mens. Die door de robot wordt bediend. En om dan de computer goed in te kunnen stellen op de wens van de mens, die “het” net iets anders wil dan eerder bedacht… Een leven lang leren is dan ook geen loze kreet, maar een vereiste. Dat geldt net zo goed voor de robot zelf. De nieuwste generatie slimme robots zijn niet voorgeprogrammeerd voor één specifieke taak. Ze hebben intelligente vermogens waarmee ze zich kunnen aanpassen op hun omgeving.

Robotisering biedt klant en werkende meerwaarde

Bovendien kunnen ze dat steeds sneller, omdat ze met kleinere en betere camera’s meer kunnen zien en steeds beter kunnen voelen door verfijndere sensoren. Zo kunnen ze zich sneller dan ooit instellen op nieuwe, andere taken. Zoals nu onder meer is te zien in de verpakkingsindustrie. Ook kunnen slimmere robots als zelfrijdend karretje maaltijden bezorgen. En helpen bij wachtrijen, door mensen sneller te verwijzen naar vrije balies. Of ’s nachts kantoren stofzuigen. Een robot als rijdende afvalbak zorgt op Schiphol voor minder zwerfvuil en minder bukken voor de schoonmakers. Het biedt klant en werknemer meerwaarde.

Mens blijft nodig

Bij al die nieuwe of andere taken is er toch nog steeds een mens nodig die het ‘apparaat’ vertelt wat het moet doen. En laat zien onder welke omstandigheden dat moet. Daarvoor blijft creativiteit en inlevingsvermogen nodig. Naar de robot, en naar de mensen toe die erdoor worden bediend. Daarom beveelt Josje Verbeeten van de Robotacademie iedereen aan om nu al te bedenken welke taken (deels) automatisch kunnen, welk voordeel jij daarbij zou hebben en hoe je die robot daarop zou kunnen aansturen. Zo kunnen innovaties makkelijker en sneller worden doorgevoerd, denkt ze. En bent u ook duurzamer verzekerd van werk op niveau.

Een kijkje in de toekomst

Werken is in beweging blijven. En dat geldt (kennelijk) niet alleen voor mensen. Christel Logemann, Algemeen directeur Focus Nederland laat op Hét event duurzame inzetbaarheid zien aan welke knoppen de organisatie kan draaien om te zorgen dat de medewerkers zich blijven ontwikkelen en zich regelmatig afvragen hoe hun volgende baan eruit zal zien. Kom dus ook naar zijn keuzesessie tijdens Hét event op 20 november aanstaande.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid