Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
47
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Slimmer sleutelen aan je werk, hoe doe je dat?
Anders werken

Slimmer sleutelen aan je werk, hoe doe je dat?

Iedereen weet inmiddels wel wat job crafting is: concentreer je op de onderdelen van je functie waar je (echt) goed in bent, en zoek andere oplossingen voor de overige functie-aspecten. Toch ontstaat dan soms de indruk dat er weinig verandert, en dat mensen te veel tijd kwijt zijn met zaken die (te) weinig opbrengst hebben voor de organisatie. Dat kan anders, vindt Luc Dorenbosch. Hij praat liever over smart crafting. Wat bedoelt hij precies?

De voordelen van job crafting zijn duidelijk: je wordt beter in wat je al goed kunt, die sterke eigenschappen leer je gebruiken in meerdere situaties en contexten, waardoor je makkelijker loskomt van het voorgestanste functieprofiel en zo wordt je breder, beter en duurzamer inzetbaar. Maar bij job craften moeten medewerkers niet alleen taken afstoten, ze moeten er ook taken van collega’s bij nemen die zich zo beter op hun sterkere kanten kunnen concentreren.

Ga uit van de werk-kenners

Het is een uitruil van taken tussen medewerkers, en die gaan daarbij soms te veel uit van hun eigen, persoonlijke talenten en wensen. Jammer, vindt Luc Dorenbosch. “Weeg de wensen en behoeften van de organisatie en de toekomstige ontwikkelingen in het beroep mee bij de keuze(s) waarop je gaat concentreren. Ga niet alleen uit van je eigen behoeften, dat voorkomt teleurstellingen. Maar ga als HR wel uit van de wensen van de medewerkers zelf, zij kennen het werk het beste.”

Kan je een voorbeeld geven van dit smart craften?

“Op een afdeling van een groot ICT-bedrijf werkten vooral data-architecten. Toen de afdeling net was gevormd, hadden deze mensen heel innovatief werk dat bijna niemand anders kon: vormgeven van internetcatalogi. Het was heel waardevol en ook bijzonder dat deze mensen dat werk zo goed konden, vooral tijdens de snelle groeifase van het internet. Maar vele jaren later deden ze dat werk nog altijd, terwijl het van heel bijzonder was geworden tot standaard, uitvoerend routinewerk dat veel andere functies ook konden doen. Ze wilden zelf graag ander werk gaan doen, analyseren en anticiperen op toekomstige problemen en knelpunten bij netwerkverbindingen. Maar het bedrijf had niet het idee dat ze die verandering aan zouden kunnen, omdat ze zo lang alleen dat ene werk hadden gedaan. Terwijl deze mensen wel hadden gekeken naar de toekomstige werkbehoefte bij henzelf, en ook bij de organisatie waar ze voor werkten. Als het idee uit de mensen zelf komt, is het beter om ze de kans te geven: laat maar zien, doe het maar, bewijs het maar. HR kan vaak niet goed inschatten wat mensen wel of niet aankunnen.”

Hoe geef je medewerkers zelf het gereedschap om snel en slim om te gaan met veranderingen die steeds sneller lijken te gaan, een van de thema’s uit je workshop op het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid?

“Ik geloof niet zo in dreigende taal uiten over de hel en verdoemenis waar je in komt als je nu niet… Dan schieten de meeste mensen in de verdediging, en slaan ze dicht. Ik geloof meer in een open vraag, zoals ‘Kijk eens 20 jaar terug, en kijk dan eens 20 jaar vooruit.’ Hoe ben je ooit begonnen bij dit bedrijf, in welke functie, wat is er sindsdien veranderd, wat kost meer en minder tijd. Zo’n verkenning hoeft niet bedreigend te zijn, want veranderingen zijn er altijd. Ook denk ik dat veel veranderingen niet zo snel gaan als sommige mensen graag roepen. De toekomst blijft lastiger te voorspellen dan we denken, zelfs op korte termijn. Toch zijn er altijd wel kruispunten waarop een functie verandert, omdat het werk dan een andere kant op gaat dan voorheen. Als je die op tijd kan zien aankomen, kan je de richting nog goed beïnvloeden, denk ik zo.”Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Expertserie, Expertserie, Tools
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid