Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Sneller inzetbaar na een mini-vakantie!
Langer werken

Sneller inzetbaar na een mini-vakantie!

Vakantie is niet altijd dè oplosssing voor stress. Sterker nog, soms kost het herstel net zoveel tijd als de hele vakantie heeft geduurd! Jennifer Liu biedt op het online zakenplatform CNBC enkele interessante alternatieven voor die klassieke tweeweekse reisvakantie.

Veel mensen slaken nu een zucht van herkenning: ja, mijn mailbox zat (weer) helemaal vol op de eerste werkochtend, de hoeveelheid uitnodigingen voor ontmoetingen, kopjes koffie, vergaderingen en meetings moet ik uitsmeren over 2 maanden, en het aantal gemiste deadlines vraagt ook om minstens 2 weken overwerken. Herstel van zo’n vakantie kost dan meer tijd dan de hele vakantie heeft geduurd. Reden waarom 87 procent van de werkende Amerikanen zoekt naar alternatieven voor de jaarlijkse tweewekelijkse reis.

Micro-vakanties

En een kwart van deze werkende inwoners van de VS is ook echt van plan om de grote vakantiereis over te slaan dit jaar. Wat dan? De grote meerderheid denkt aan micro-vakanties. Korte onderbrekingen van de werkweek, inkortingen eigenlijk. Lange weekenden, die donderdagavond beginnen en maandagmiddag eindigen. Maar is dat genoeg voor het zo gezochte vakantiegevoel van ‘er even helemaal uit zijn geweest’? En komt het werk wel af met al die onderbrekingen?

Sneller weer volledig inzetbaar

Liu zegt volmondig ‘ja’ op beide vragen in haar sappig-verhalende artikel. Korte vakanties zijn eenvoudiger te plannen, financieel makkelijker in de hand te houden en je kunt daarna het werk makkelijker weer oppakken. Ze zijn overzichtelijker dan alles stop zetten en weken later alles weer moeten opstarten, daar komen de voordelen van de microvakantie op neer. Dat scheelt een hoop stress, en mensen die hun (doorbetaalde) vrije uren zo opnemen zijn sneller weer volledig inzetbaar. Ook kan een korte vakantie net zo verfrissend zijn als een langere reis naar vreemde oorden. Het beruchte vakantiegevoel is bij de meesten toch al na enkele dagen verdwenen, ook na een langere reis.

Volledige, cold turkey break

De kneep van dat laatste zit ‘m vooral in: consequent andere dingen doen dan werk tijdens die mini-break. Dus geen mails checken, geen apps gebruiken, alle werk-notificaties uitzetten, kortom: even volledig onbereikbaar zijn voor het werk. En laat vooral die laptop thuis, of op het werk staan. De volledige, cold turkey break is niet zo moeilijk omdat de vakantie maar enkele dagen duurt. Het schuldgevoel en de achterstanden krijgen zo veel minder kans. Enkele korte vakanties zijn ook voor de leidinggevende veel behapbaarder dan een lange periode van afwezigheid.

Staycation

Wat doe je dan wel tijdens een korte vakantie? Liu noemt diverse mogelijkheden. Zoals het verlengde weekend, waarbij je op vrijdagochtend al op het strand kunt liggen en op maandagmiddag een bijna leeg museum kunt bezoeken. Dat geeft een harde deadline voor het afronden van de lopende klussen op donderdagavond. En voorbereidingstijd op maandagavond voor de komende week. Voor wie niet houdt van reisplanning noemt Liu de ‘staycation’, ofwel vakantie vanuit de eigen woning. Elke avond uit eten gaan in een ander goed restaurant in de buurt kan ook een manier van vakantievieren zijn…Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws, Rendement op arbeid
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid