Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Soft skills zorgen voor duurzamer inzet
Anders werken

Soft skills zorgen voor duurzamer inzet

Creativiteit. Luisteren. Visie. Zomaar een kleine greep uit de verzameling competenties die beter bekend staan als ‘soft skills’. Vaak wordt gezegd dat je hard skills je aan een sollicitatiegesprek helpen, maar dat soft skills nodig zijn om de baan ook echt te scoren – en te behouden.

Soft skills zijn eigenschappen die iemands werkprestaties en carrièrevooruitzichten verhogen. In tegenstelling tot hard skills, die betrekking hebben op vakkennis en het vermogen van een individu om een bepaalde taak uit te voeren, zijn soft skills interpersoonlijk en breed toepasbaar.

Soft skills zijn het belangrijkst
Uit een onderzoek van Millenial Branding en American Express blijkt dat meer dan 60 procent van de ondervraagde managers soft skills het belangrijkste vindt bij het evalueren van de prestatie van werknemers. Als we kijken welke soft skills het belangrijkst zijn, zien we dat managers kiezen voor het prioriteren van werk, het hebben van een positieve houding, en teamwork skills als hun top drie vereisten.

Waarom deze drie?
Sinds de ondergang van de economie is er meer druk op werknemers komen te liggen om meer te doen met minder en productiever te worden. Het vermogen om werk te prioriteren is cruciaal omdat je deadlines moet halen en resultaten moet leveren als je jezelf – en je bedrijf – vooruit wilt brengen. Werknemers die een betrouwbare indruk maken, steken boven de rest uit. Als managers je nodig hebben, zullen ze grotere projecten aan je toevertrouwen en je eerder voor meer verantwoordelijkheid en een eventuele promotie in aanmerking te komen.

Positief zijn, ook zonder passie
Het hebben van een positieve houding, ook al ben je niet gepassioneerd over je werk, zorg er voor dat je collega’s met je willen werken. Wanneer je een slechte houding hebt, dan schaadt dit je relaties met werknemers en je prestaties. Het vinden van een leuke baan helpt. Als dit geen optie is, moet je een betere manier vinden om taken uit te voeren – of extra projecten buiten je functie op je nemen – om je houding in toom te houden.

Duurzaam teamwork gaat via compenseren
Iedereen die werkt voor een organisatie maakt onderdeel uit van een team, en dat team moet samenwerken om problemen op te lossen. Slimme medewerkers benutten hun eigen sterke punten om de zwakheden van anderen te compenseren, zodat het team op een hoger niveau kan presteren.

Generatie Y
Soft skills zijn niet makkelijk aan te leren, ze moeten over tijd ontwikkeld worden. De grote uitdaging voor de Y-generatie is dat ze zwakkere soft skills hebben dan oudere generaties, die face to face contact en teamwork van ze verwachten. Deze groep van 30 jaar en jonger spendeert te veel tijd met hun collectieve neus verstopt in hun iPhones en Facebook pagina’s.

De Y-generatie – en eigenlijk ook de oudere generaties – moeten feedback op hun soft skills krijgen van de mensen met wie ze werken. Het doen van je werk is nog maar het begin van wat nodig is om te slagen op de werkvloer. Als je je wilt onderscheiden als werknemer, als je wilt opvallen en promotie wilt verdienen, moet je soft skills ontwikkelen.

Niet aangeboren, aangeleerd
Mensen veronderstellen vaak dat deze soft skills aangeboren zijn in plaats van aangeleerd. Hier ben ik het niet mee eens. Met voldoende oefening, feedback en aanmoediging kun je jezelf op soft skills verbeteren, zelfs in zulke mate dat je voorbij gaat aan wat natuurlijk voor je is.

Natuurlijk zijn er mensen die zonder training al beter scoren op bepaalde skills dan anderen, niettemin kunnen soft skills sterk verbeteren voor iemand die zich hier nu niet mee bezig houdt. Dwing jezelf om verder te gaan dan de norm. Dwing jezelf om je social en soft skills te verbeteren, want deze – in combinatie met kennis en ervaring – is wat je carrière voortbeweegt.

HR-base, 14 november 2013Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsmarkt, Balans werk-privé, Blog, Competentiemanagement, Het Nieuwe Werken, Langer doorwerken, Leiderschap, Pensioen, Talentontwikkeling, Uncategorized
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid