Stelling
"Bij langer thuiswerken moet je het werk zelf heel anders inrichten."
26
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsvoorwaarden Steeds vaker een thuiswerkvergoeding
Arbeidsvoorwaarden

Steeds vaker een thuiswerkvergoeding

Steeds meer werknemers krijgen een compensatie voor de kosten van thuiswerken. Het onderwerp komt ook steeds vaker op tafel bij onderhandelingen voor een nieuwe cao. Dat meldt het ANP.

Zo krijgen 40.000 medewerkers van Nederlandse callcenters binnenkort 25 euro per maand wanneer ze fulltime thuis werken. “Op dit moment heeft elk callcenter een aparte regeling”, vertelt FNV-bestuurder Elly Heemskerk. “Straks krijgen alle medewerkers van callcenters in ieder geval een vergoeding.” Volgens Heemskerk hebben sommige kleinere callcenters de huren van hun kantoor opgezegd, om geld te besparen. “Maar de werkgever moet voor een goede werkplek zorgen, ook als mensen thuis werken. Het gaat hier om mensen die iets meer dan het minimumloon verdienen, die hebben thuis vaak geen goede werkplek.”

‘Nog geen 10 procent krijgt thuiswerkvergoeding’

De FNV stelt dat nu minder dan 1 op elke 10 werknemers een thuiswerkvergoeding krijgt. De vakbond wil dit meenemen in de cao-onderhandelingen. Per branche en sector wil de FNV dan bekijken wat een reëel bedrag is. En langzaam maar zeker rukt de thuiswerkvergoeding op in steeds meer branches en cao’s.

Thuiswerkvergoeding in non- en not-for-profit

Zo krijgen de medewerkers van waterschappen een vergoeding van 3 euro per volledig thuis gewerkte werkdag. Dat kan in 2020 oplopen tot 250 euro. Daarnaast is 600 euro per werknemer beschikbaar voor de aanschaf ergonomisch verantwoorde meubels, zoals een bureaustoel. Eerder werd al een thuiswerkvergoeding opgenomen in de nieuwe cao voor rijksambtenaren. Zij krijgen dit jaar een compensatie van 363 euro voor thuiswerken. De thuiswerkvergoeding geldt vanaf 1 maart, en loopt door tot het eind van het jaar, wanneer ook de cao vervalt.

Banken en verzekeraars overleggen

Banken en verzekeraars overleggen nog over een thuiswerkvergoeding in de nieuwe cao. Zo ligt het onderwerp ook op tafel bij de cao-onderhandelingen met ING. “Sommige bedrijven hebben nu al een regeling”, zegt FNV-bestuurder Gerard van Hees. Een aantal ondernemingen hebben de reiskostenvergoeding al omgezet naar een thuiswerkvergoeding. “Bij verzekeraar CZ krijgt iedereen bijvoorbeeld 50 euro per maand”, aldus Van Hees.

Alternatieve vergoedingen

De thuiswerkvergoeding is onder andere bedoeld voor sneller en duurder internet, printen, verwarming, verkoeling, elektra en koffie. Die kosten spaart de werkgever deels uit wanneer veel mensen werken vanuit hun eigen huis. De werkgever kan ook de vrije ruimte in de werkkostenregeling gebruiken om kosten voor thuiswerken te vergoeden. Dat onbelaste bedrag is alleen dit jaar vergroot naar 3 procent van de loonsom. Maar dat geldt tot een loonsom van 4 ton. Mede hierom is die ruimte vaak al opgesoupeerd.

Reiskosten

Een alternatief is dat de werkgever reiskostenvergoedingen blijft doorbetalen als compensatie voor de extra kosten. Die kosten vallen meestal niet in de vrije ruimte. Maar dat kan alleen onbelast als de werkgever al vòòr 13 maart een reiskostenvergoeding betaalde.

2 Euro per dag

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) becijferde dat het een werknemer gemiddeld 2 euro per dag kost om thuis te werken. Het gaat dan om uitgaven aan extra verbruik van elektriciteit, water en gas. Maar het Nibud rekende ook kopjes koffie, wc-papier en de afschrijving op het bureau en stoel mee. Werkgevers besparen op kosten wanneer werknemers niet op kantoor komen. Zo hoeven ze minder uit te geven aan reiskostenvergoedingen, schoonmaakkosten en elektriciteit. Kitty de Jong vindt dat deze kosten reeël worden als je ze voor een langere tijd maakt.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsvoorwaarden, Langer werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid