Stelling
"Meer respect en waardering maken een loonsverhoging overbodig."
7
39
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Stop met ontzien, begin met stimuleren
Achtergrond

Stop met ontzien, begin met stimuleren

Door de hervorming van het pensioenstelsel ontkomen werknemers én werkgevers niet aan langer doorwerken. Maar veel kansen op de arbeidsmarkt hebben oudere werknemers niet. Het huidige HR-beleid faciliteert productief en met plezier langer doorwerken onvoldoende. Gaat het om langer doorwerken dan nemen bedrijven meestal ontziemaatregelen voor ouderen. Op HR-instrumenten die positief bijdragen aan langer doorwerken, zoals opleiden, wordt bezuinigd. Het zijn niet mis te verstane conclusies uit onderzoek van Netspar naar de huidige arbeidsmarkt voor 55-plussers. Maar ze klinken bekend…

De hervormingen van het pensioenstelsel verhogen de arbeidsparticipatie van oudere werknemers. Ze moeten wel langer doorwerken. Maar ondanks dat verdienen ouderen vaak niet genoeg om hun pensioen op peil te houden. De noodzaak om langer door te werken vormt wel een bedreiging voor de arbeidsvreugde en motivatie, menen de onderzoekers. Komt misschien ook wel omdat de meeste ouderen niet langer willen doorwerken. Uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van het Wetenschappelijk Bureau van ouderenpartij 50PLUS bleek vorig jaar dat meer dan de helft van de kiezers weer een pensioenleeftijd van 65 jaar wil. Onder de 50plussers wil 70 procent dat.

Ouderen kosten meer dan ze opbrengen?

De meeste werkgevers zouden het ook niet nodig vinden dat we langer doorwerken. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) trok een andere conclusie in recent onderzoek: werkgevers vinden het wel het steeds vaker gewenst dat ouderen na hun 60e doorwerken. Maar werkgevers vinden in beide onderzoeken dat de relatieve productiviteit van oudere werknemers gemiddeld genomen achterblijft bij hun loonkosten. Vanaf 55 jaar is er een omslagpunt voor veel werkgevers. Daarna gaan werknemers meer kosten dan dat ze opbrengen. De relatief hoge lonen, leeftijdsafhankelijke ontslagvergoedingen en pensioenkosten maken 50-plussers duurder. Dat bleek in juni dit jaar uit onderzoek van het CPB. De onderzoekers van Nedspar bieden drie oplossingen voor deze ‘loon-productiviteitskloof’:

  1. het loon moet naar beneden (demotie), of:
  2. de productiviteit van oudere medewerkers moet omhoog (door investeringen in hun competenties), of:
  3. de perceptie van de werkgevers moet worden bijgesteld.

Ouderen brengen ook op

Dat oudere werknemers ook kunnen renderen voor een onderneming, is volgens de onderzoekers in ieder geval belangrijk voor het beeld dat de werkgevers hebben van de stijging van de loonkosten. Want dat komt niet overeen met de feitelijke loonprofielen. Uit onderzoek blijkt volgens Nedspar dat er in Nederland geen leeftijdgerelateerde loon-productiviteitskloof is. Ouderen kosten dus niet meer dan ze opbrengen. Wel geven oudere werknemers andere opbrengsten dan jongeren. Door hun levenservaringen werken ze meestal slimmer dan jongeren. Ze hebben meer overzicht en inzicht, raken minder snel in paniek, en door hun ervaring hebben ouderen meestal beter inzicht in de complexere vraagstukken die een directe relatie hebben met hun eigen werk. Dat kan van grote waarde zijn in crisisachtige situaties.

Stoppen met ontzien…

Wat kan HR eraan doen? Een goed HR-beleid is nodig om langer doorwerken verder te stimuleren. Maar het HR-beleid van veel werkgevers is echter nog teveel gericht op ‘ontziemaatregelen’ zoals seniorenverlof. Het gaat nog te weinig over stimuleringsmaatregelen zoals scholing, waarmee werknemers langer productief en met plezier kunnen doorwerken. De aandacht voor scholing en training wordt door werknemers als stimulerend ervaren en verhoogt de productiviteit, ook voor diegenen die er niet direct gebruik van maken.

.. beginnen met stimuleren!

Een soortgelijke conclusie kwam onlangs uit de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) 2014 van TNO. In 2014 trof slechts 15% van de werkgevers één of meer stimuleringsmaatregelen, tegen 29% ontziemaatregelen. Ontziemaatregelen hebben volgens TNO als nadeel dat ze onbedoeld kunnen bijdragen aan negatieve stereotypering van oudere medewerkers. Stimuleringsmaatregelen gaan dat negatieve imago juist tegen, aldus de onderzoekers.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Achtergrond, Langer werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid