Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Stop met overleven. Ga leven!
Achtergrond

Stop met overleven. Ga leven!

De beste werkgevers van Nederland scoren al 5 jaar hetzelfde als het gaat om vertrouwen, trots en plezier. Maar de Trust Index vertoont een lichte stijging. Hadden de beste werkgevers in Nederland nog een gemiddelde Trust Index score van 80.9 in 2009/10, nu, is dat cijfer 81.4 in 2013/14. Dat komt vooral omdat meer bedrijven kijken naar de toekomst, en omdat ze daar met zo veel mogelijk mensen naar toe willen werken. Dat werkt duurzaam.

Waar behalen de beste werkgevers van Europa hun voordeel? Volgens Erik van Riet, CEO van Great Place to Work Nederland komt dat door het bedrijfsklimaat, dat steeds beter wordt. “De meeste Europese organisaties beginnen nu pas aan een transitie: van een defensieve ‘bunker’-mentaliteit vanwege de economische crisis naar een toekomstgerichte visie. De prioriteiten van veel van organisaties met een ‘defensieve’ mentaliteit blijken zich vaak te beperken tot korte-termijnprogramma’s, zoals het faciliteren van personeel om flexibel te kunnen werken"

Van over-leven naar leven
Volgens Van Riet hebben de beste werkgevers een meer toekomstgerichte visie. "Ze nemen de verantwoordelijkheid om te zorgen voor het welzijn van de medewerkers en andere stakeholders, en zij leggen de lat hoog om met hun organisatie successen te bereiken. De verandering is van ‘overleven’ naar ‘leven’. Het is nog niet ‘genieten’, maar het is alvast een volgende, goede stap vooruit.”

MVO moet je doen, niet alleen erover praten
Volgens Van Riet zijn de nieuwe strategieën van de Beste Werkgevers vaak gedurfd en houden ze rekening met alle stakeholders, méér dan alleen de medewerkers, consumenten en aandeelhouders. Bijvoorbeeld, de nummer 1 in Nederland op de lijst van Small & Young Enterprises is Tony’s Chocolonely. Deze organisatie heeft als missie kinderslavernij uit te roeien in de wereldwijde cacaoindustrie. “Deze Beste Werkgever spreekt niet over social responsibility”, zegt van Riet, “ze doen het”.

“Ik ben een mens, geen medewerker”
Volgens de onderzoekers doen de Beste Werkgevers van Europa steeds meer om hun medewerkers als mens te behandelen, niet uitsluitend als medewerkers. Ze zien de medewerkers niet meer als radertjes in een machine, maar faciliteren ook  maatwerk voor elke medewerker. Bijvoorbeeld bij Cygni worden medewerkers gevraagd met welke technologieën zij willen werken, op welke sector zij zich willen focussen en waar zij willen werken. “Medewerkers kunnen ook zelf hun werktijden bepalen en hun individuele voorwaarden kiezen. Deze gepersonaliseerde aanpak met betrekking tot werk, gecombineerd met frequente sociale bijeenkomsten, zorgt ervoor dat de medewerkers op persoonlijke wijze en met warmte worden benaderd”, zegt de CEO van Cygni Jon Persson. “Niemand wil alleen maar een nummer zijn in een budget of een spreadsheet, iedereen wil gezien en gewaardeerd worden."

The Great Workplace Era
In de hele wereld is de ‘The Great Workplace Era’ opkomend. De factoren achter de hoge mate van vertrouwen en groter respect voor het individu bij de beste werkgevers zorgen er, samen met de opkomst van technologieën die kunnen zorgen voor een ongekende transparantie, voor dat alle organisaties een betere werkplek worden.

“The Great Workplace Era is een tijd waarin alle mensen kunnen verwachten dat zij voor een organisatie werken waar je het management kunt vertrouwen, plezier hebt met collega’s en trots bent op wat je doet. In andere woorden, een tijd waarin organisaties de wereld beter maken’, zegt China Gorman, global CEO van Great Place to Work. Deze tijd begint eraan te komen in Europa en andere gebieden op de wereld. En dat is goed nieuws voor iedereen”.

Meer informatie
PW De Gids Vakbase bevat diverse artikelen en whitepapers over manieren om uw organisatie op de langere duur inzetbaar te houden. Zoals ‘De winst van duurzame inzetbaarheid’, waarin u leest hoe HR het voortouw kan nemen bij interventies die duurzame inzetbaarheid binnen organisaties kunnen vergroten. En ‘Sociale innovatie als antwoord op vergrijzing, ontgroening en globalisering’, waarin is beschreven hoe een HRM-beleid gericht op waardevergroting van het menselijk kapitaal (ofwel groei van het individu) kan bijdragen aan een succesvolle organisatie.
 Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Arbeidsmarkt, Competentiemanagement, Gezonder werken, Langer werken, Opleiden en ontwikkelen, Talentontwikkeling, Uncategorized
Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid