Stelling
"Ik vind het, met het oplaaiende coronavirus, onverantwoord om terug te gaan naar kantoor."
47
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Stress? Bekijk het eens anders
Arbeidsomstandigheden

Stress? Bekijk het eens anders

Stress

2019 is het jaar van de stress. Er is zoveel over geschreven dat je er bijna .. gestresst van zou worden. Hoog tijd dus om stress eens wat anders te bekijken. Reframe je stressgevoelens, en je gaat je een stuk beter voelen.

Stress helpt ons: het geeft ons energie en maakt dat we iedere dag weer (top)prestaties kunnen leveren. Niks mis met stress, wel met de manier waarop we ermee omgaan. Stress geeft aan dat je iets nieuws aan het doen bent, en dat is spannend. Wie stress ervaart, is op onbekend terrein. Je bent iets aan het leren en aan het ontdekken. Over het werk, of over jezelf. Zonder stress geen vooruitgang.

Pas op voor de stresscirkel

Maar, als alles waar je “te” voor zet, is teveel ook bij stress niet goed. Zelfs als het allemaal taken en opdrachten zijn die je al vaker hebt gedaan. Is het teveel tegelijk, dan probeer je alles sneller af te krijgen. Ook al weet je dat je eigenlijk meer tijd nodig hebt voor elke taak. En juist omdat je dat weet, raak je nog gestrester: dit haastwerk gaat vrijwel zeker leiden tot fouten en dus tot herstelwerkzaamheden. De vicieuze stresscirkel is op gang gekomen. Het lichaam staat in de alarmstand. Je hartslag gaat omhoog en je ademt sneller. Je bloedvaten verkrampen. Dat kan niet te lang duren.

Positief denken over stress

Er zijn verschillende manieren om deze stresscirkel te doorbreken. Je kunt radicaal werk aan de kant schuiven, met de rechtvaardiging: hier kom ik nu niet aan toe. Meestal lokt dat afkeurende reacties uit van collega’s, klanten en managers. Men zou zelfs kunnen denken dat je een autist bent. Misschien is een betere manier om de signalen van stress positief te interpreteren. “Ik adem nu sneller zodat mijn hersenen meer zuurstof krijgen en ik beter kan nadenken.”

Stress helpt bij netwerken

Wie zo denkt over zijn stress, merkt dat hij zich optimistischer en energieker gaat voelen. Naast het welbekende hormoon adrenaline komt nu ook het hormoon oxytocine. Dit hormoon stimuleert sociaal gedrag: je gaat automatisch hulp zoeken bij anderen. En oxytocine is ook nog goed voor hart- en bloedvaten. Bovendien helpt het bij netwerken! Vooral jongeren met stress kunnen hier baat bij hebben. Zij komen in meer onbekende en onduidelijke situaties dan ouderen. Ga het gesprek aan en leer van elkaar: hoe gaan jij om met de onzekerheden en de ruimte die je krijgt, die je moet nemen opeens?

Soms even afstand nemen

Behalve de stressmomenten en -situaties reframen, kan je ook anders leren denken over je baan of functie. Dit houdt in: antwoorden zoeken op de vragen “doe ik de goede dingen, doe ik ze in de juiste verhouding en is dit de juiste levensfase”? Het klinkt wat zweverig misschien, maar de Kerst- en nieuwjaarsperiode is er uitstekend geschikt voor. Om erachter te komen wat je werkelijk raakt en inspireert, moet je meer stilstaan bij je gevoel. En dat kost tijd. Juist de bevlogen werkers onder ons zouden die tijd moeten nemen. Om te voorkomen dat ze doordraven, en daardoor doorbranden zonder dat ze het merken.

Waar word je echt gelukkig van?

Het gaat om vragen als: waar word ik nu echt gelukkig van? Is dat in je eentje werken of juist met een groep? Gaat dat om thema’s zoals technische hoogstandjes uitvinden of groepen mensen verbinden? Vind ik in harmonie met anderen leven het belangrijkst, of hecht ik toch wat meer waarde aan mijn persoonlijke vrijheid en eigen persoonlijkheid? De antwoorden zijn voor iedereen anders. Maar ze bepalen wel de accenten die je zet in je werk, en ook in je hele bestaan. En hoe beter de antwoorden aansluiten bij jouw diepe levensgevoel – ook wel: je persoonlijke drijfveren, hoe beter je tegen de stress kunt die onvermijdelijk bij elk soort werk hoort. Je weet dan beter waarom je dit doet.

Een Kerst-boodschapje

Nog een laatste wijze levensles van al die stress-kundigen uit de afgelopen 2 jaar managementlectuur. Word het je op een heel druk moment toch even echt teveel, neem dan een korte pauze van 3 minuten om 5 dingen te bedenken die je wel bevallen aan je huidige werk en je bestaan. Dat kan iets heel kleins en simpels zijn, zoals een positieve reactie van een klant of collega, zon op het raam, een onverwachte glimlach, of het feit dat je warm binnenzit en betaald werk hebt. (Dat geldt niet voor iedereen op deze planeet…)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid