

Stress is een kwestie van de juiste balans

Veel Europese werknemers worstelen met werkstress. Een krappe meerderheid kan lastig omgaan met een te hoge werkdruk en de werkstress die dat oplevert. Dit blijkt uit onderzoek van Effectory International onder 46 Europese multinationals.
Waarom worstelen zoveel werknemers met werkstress? Het korte antwoord is dat ze te veel stress ervaren. “De stijging van stress wordt recentelijk veroorzaakt door een onevenwichtige werk-privébalans en een te hoge werkdruk”, stelt Rogier van de Werf, consultant Effectory International. “Medewerkers worstelen momenteel met een constant en snel veranderende werkomgeving. Minder dan de helft van de medewerkers, werkzaam in multinationals, ervaren hun werk-privébalans als goed. De meerderheid van de medewerkers geeft aan dat de werkdruk te hoog ligt”.
De keerzijde van technologie
Technische ontwikkelingen zijn veelal de boosdoener van een onevenwichtige werk-privébalans. Techniek maakt het werkende leven makkelijker, maar het zorgt er ook voor dat medewerkers moeilijk de knop van werk naar privé kunnen omzetten. Wie 24 uur per dag bereikbaar is, besteedt meer tijd aan werk dan ooit. Zelfs tijdens vakanties of vrije dagen blijven deze medewerkers op de hoogte van wat er zich afspeelt op het werk.
Een gebrek aan vrije tijd, waarin medewerkers zich volledig afsluiten van werk, kan één van de oorzaken zijn van een onevenwichtige werk-privé balans. “Een volgende keer dat je in de trein zit, kijk dan eens goed om je heen”, zegt Rogier van de Werf. “Bijna iedereen is bezig met het bekijken van zijn email, Facebook, Twitter of het nieuws. Mijn smartphone heeft mijn leven een stuk makkelijker gemaakt, maar het lukt mij hierdoor haast niet meer om helemaal te stoppen met werken.”
Meer werk met minder mensen
Tijdens de economische onrust werden veel organisaties gedwongen het aantal medewerkers tot het minimum te beperken. Hoewel de economie weer lijkt aan te trekken, kiezen veel organisaties er voor om het aantal medewerkers niet uit te breiden. Het gevolg hiervan is dat de werkdruk toeneemt. Dezelfde medewerker moet meer werk doen.
Een gezonde werk-privébalans
Werkgevers die het potentieel van hun mensen volledig willen benutten, moeten werkstress, werkdruk en de werk-privébalans op een ‘gezond niveau’ te houden. Om die reden is het van groot belang voor organisaties om te sturen op deze thema’s. De lange termijn gevolgen van te veel werkstress, een te hoge werkdruk en een onevenwichtige werk-privébalans variëren van een verlaagde fysieke vitaliteit, psychologische stress, burnouts, langdurige ziekte en verminderde effectiviteit. Deze gevolgen zijn zowel nadelig voor de medewerker als de werkgever.
Persbericht Effectory via APS
Categorie : Achtergrond, Balans werk-privé, Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit
0 reacties op Stress is een kwestie van de juiste balans
Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy
Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma
Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie
Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie
23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?
Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.