Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
18
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Talent management: hoe ouder, hoe stroever
Achtergrond

Talent management: hoe ouder, hoe stroever

Hoe langer in dienst, des te minder waarderen medewerkers opleiding en loopbaanontwikkeling. Een ruime meerderheid van de werkgevers beoordeelt hun huidige talent management dan ook met een zes of minder. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek HR Benchmark 2014-2015 van Raet.

Henk Jan van Commenee, specialist in talent management bij Raet: “In een tijd waarin kennis steeds sneller veroudert en een leven lang leren met de dag belangrijker wordt, zijn dit verontrustende cijfers. Zowel voor de organisatie als voor de medewerker is het cruciaal om ook bij een langdurig dienstverband in ontwikkeling te blijven investeren.”

Meer aandacht voor talent management is volgens Van Commenee nodig, omdat uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de ondervraagde medewerkers de afgelopen twaalf maanden geen opleiding heeft gevolgd. Daarnaast blijkt dat lang niet alle medewerkers bij hun werkgever zicht hebben op hun loopbaanperspectief; slechts 56 procent geeft aan hier een duidelijk beeld van te hebben.

Talent management scoort amper voldoende
Uit de antwoorden van bestuurders komt een beeld naar voren dat in lijn is met de antwoorden van medewerkers over hun ontwikkeling. De ondervraagde bestuurders geven aan dat zij niet tevreden zijn over de resultaten van hun talent management: 65 procent geeft deze resultaten een rapportcijfer van 6 of lager.

Een van de struikelblokken is volgens bestuurders de bereidheid van medewerkers om zich te ontwikkelen. Ruim een kwart (28%) van de ondervraagden geeft dit aan. Daarnaast steekt een groot deel van de ondervraagde bestuurders een hand in eigen boezem: 57 procent geeft aan te weinig tijd en prioriteit aan talent management te geven. Tot slot noemt 41 procent de kwaliteit van people management in de lijn als verbeterpunt.

Technologie gaat snel
Volgens Van Commenee tonen de cijfers aan dat er meer aandacht nodig is voor talent en de ontwikkeling daarvan. “Technologische ontwikkelingen gaan zo snel, dat de aard van het werk in veel functies verandert. Mee kunnen veranderen is een absolute must.”

Hij ziet het als een taak van de werkgever om medewerkers eigen regie te geven in hun persoonlijke ontwikkeling. Medewerkers hebben die behoefte ook. Ruim driekwart (78%) wil zelf de regie voeren over een persoonlijk ontwikkelingsplan. “Ga samen het gesprek aan en zet medewerkers aan het roer.”

Wie en wat is talent
Om die ontwikkeling te kunnen faciliteren is meer inzicht in de talenten van medewerkers nodig. Daar schort het nu vaak aan, blijkt uit het onderzoek. 36 procent van de HR-managers geeft aan dat inzicht in aanwezig talent een verbeterpunt is. 41 procent van hen vindt het lastig om het benodigd talent voor de toekomst te identificeren.

“Als je beter zicht hebt op het talent dat je vandaag in huis hebt en het talent dat je morgen nodig hebt, wordt het duidelijker wat ontwikkelmogelijkheden zijn”, zegt Van Commenee. “Medewerkers komen dan sneller zelf in beweging. En managers kunnen gerichter sturen op ontwikkeling, zodat medewerkers het beste uit hun talenten halen.”

Hoe kan het beter?
Hoe het beter kan met talent management kunt u horen op het Congres over Personeelsplanning op 25 november. HenkJan van Commenee gaat tijdens dat congres specifiek in op de rol van de manager bij goed talent management. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Competentiemanagement, Langer werken, Talentontwikkeling
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid