Stelling
"De eerste werkdag van een nieuwe m/v moet u heel zorgvuldig plannen."
34
2
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Talentontwikkeling kan in een nuttig ‘speelkwartier’
Anders werken

Talentontwikkeling kan in een nuttig ‘speelkwartier’

Vier tot acht uur per week moeten werknemers ‘spelen’. Niet-productief bezig zijn met de doorontwikkeling van hun talenten. Die boodschap, uit recent onderzoek van McKinsey, klinkt nog altijd stevig door bij organisatieadviseurs en toekomstgerichte organisaties. Hoe zorgt HR ervoor dat medewerkers die tijd krijgen, en zodanig gebruiken dat ze zich echt continu blijven ontwikkelen, vragen Mirjam Baars en Jessica van den Bosch zich af op PW.

Het antwoord op hun eigen vraag vinden ze kinderlijk eenvoudig. Door mensen beter te laten worden in wat ze al goed kunnen. Versterken waar je al goed in bent, kortom. Maar wat houdt ‘beter doen wat je al doet’ precies in?

Talentontwikkelingsbeleid

Stap één in het ontwikkelen van een goed talentontwikkelingsbeleid is nagaan welk type talentontwikkelingsbeleid dominant is in je organisatie. Dan moet je eerst weten welke typen talentontwikkelingsbeleid er zijn. Onderzoeksbureau SatisAction heeft de afgelopen vijftien jaar het talentontwikkelingsbeleid van honderden organisaties geanalyseerd. Op basis van deze analyses onderscheidt SatisAction 3 typen talentontwikkelingsbeleid.

Type 1: Individual performers

Dit type talentontwikkelingsbeleid richt zich op individuele prestaties. Medewerkers krijgen bonussen als zij goed presteren. Tijdens functionerings- en beoordelingsgesprekken worden duidelijke afspraken gemaakt over persoonlijke doelstellingen. Regelmatig worden awards uitgereikt. Bijvoorbeeld een ‘verdiende aandacht’-award of een zilveren of gouden award. Ook hebben medewerkers de beschikking over een vrij besteedbaar opleidingsbudget.

Type 2: Teamperformers

Bij dit type talentontwikkelingsbeleid staan de teamprestaties centraal. De organisatie presteert het best als alle teamleden goed op elkaar ingespeeld zijn en elkaar aanvullen waar nodig. Op deze wijze wordt de klant zo optimaal mogelijk bediend. Om deze prestaties te realiseren is er veel aandacht voor allerlei vormen van informeel contact. Denk aan: lunches, vrijdagmiddagborrels, teambuildingevents, sportactiviteiten (waaronder marathons), en ook is er veel aandacht voor vieringen. Naast de traditionele viering als Sinterklaas en kerst viert men ook het bereiken van gezamenlijk mijlpalen. Dit wordt gevierd met taart, champagne en door een (scheeps)bel te luiden. Of met een werkvakantie, soms zelfs in een ander land.

Type 3: Transformers

Organisaties die zich richten op de ontwikkeling van innovatieve producten of diensten werken vaak met dit type talentontwikkelingsbeleid. Hoe sneller men de eigen producten kan doorontwikkelen of geheel nieuwe producten op de markt kan krijgen , hoe beter de markt kan worden bediend. Om dit te realiseren krijgen medewerkers veel vrije speeltijd. Ze krijgen bijvoorbeeld één dag of middag per week om aan eigen projecten te werken. Het werk is projectmatig georganiseerd, waarbij men in multidisciplinaire projectgroepen werkt. Om de kennisontwikkeling te stimuleren worden maandelijks kennis-sessies georganiseerd. Ook worden stagiaires ingezet om zo de nieuwste kennis binnen te halen. Teamuitjes/activiteiten hebben vaak een educatief karakter. Zoals speurtochten of hackathons. Innovatieve ideeën worden beloond met ruimte voor doorontwikkelen.

HR-bundels

HR kan het eigen talentontwikkelingsbeleid versterken door meer kleur te geven aan de kleur die men al heeft. Dit doet men door HR-bundels te creëren. Dit zijn verschillende HR-activiteiten die, doordat ze tegelijkertijd ingezet worden, een krachtige boodschap naar medewerkers communiceren.

En dan de praktijk…

Hoewel het doorontwikkelen van je talentontwikkelingsbeleid kinderlijk eenvoudig lijkt, blijkt dit in praktijk nogal wat voeten in de aarde te hebben. Het beste is om te werken met een stappenplan. Zoals onderstaand:

  • Stap één is uiteraard het typeren van het eigen talentontwikkelingsbeleid aan de hand van de hierboven geschetste typologie.
  • Hierna volgt de uitdaging om rondom het talentontwikkelingsbeleid een HR-bundel te ontwikkelen. Welke HR-praktijken moeten worden aangepast? In hoeverre is hier draagvlak voor?
  • Tot slot is het zaak om managers te betrekken. Zij moeten immers het talentontwikkelingsbeleid mee gaan uitdragen. De belangrijkste uitdaging richting managers zal zijn hen te overtuigen van het belang van een effectief talentontwikkelingsbeleid. Dit is immers cruciaal om de huidige technologische ontwikkelingen als organisatie te kunnen bijbenen.

Lees het hele artikel, inclusief nadere uitleg van de HR-bundels en werken met Persona’s, op PW.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid