Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Te weinig scholing is niet goed voor de inzetbaarheid
Anders werken

Te weinig scholing is niet goed voor de inzetbaarheid

twijfelende man

‘Werkgevers voelen nauwelijks prikkels om kwetsbare groepen aan het werk te houden. Hoog tijd dat het kabinet daar wat aan doet, vinden scholingsfondsen en -experts.’ Mark Capel, directeur bij TRAINIAC, zet daar op OR/Net wat kritische kanttekeningen bij.

Het citaat is de inleiding van een bijzonder interessant artikel dat ik onlangs in het FD las over scholing van werknemers. Uit het artikel blijkt dat er bijzonder weinig wordt geschoold, terwijl scholingsfondsen, gefinancierd door werkgevers, subsidieverstrekkers en werknemers zelf, meer dan voldoende financiële middelen hebben.

Nog geen 80 euro

Zo blijkt dat in 2015 de inkomsten van opleidingsfondsen in totaal 413,6 miljoen bedroegen, waarvan slechts 244,3 miljoen is uitgegeven aan opleiding of scholing van werknemers. Dit komt neer op een bedrag van € 79,70 per werknemer.

Laagopgeleiden scholen het minst

Tevens blijkt dat van alle werkenden tussen de 25 en 65 jaar de laagopgeleiden het minst aan scholing doen. Slechts 29,3% van de laagopgeleiden doen aan scholing tegen maar liefst 67,7% van de hoogopgeleiden. Dit verbaast mij zeer! Zeker gezien het feit dat veel zwaardere beroepen door laagopgeleiden worden vervuld.

Scholing juist voor hen van belang

De vraag is echter wel of deze groep laagopgeleide werknemers tot het pensioen die zwaardere functies kan blijven uitvoeren. Daarnaast spelen automatisering en robotisering een grote rol bij de manier waarop arbeid ingevuld gaat worden. Scholing is voor deze groep dus van essentieel belang om inzetbaar te blijven en te kunnen participeren op de arbeidsmarkt.

Alarmerende feiten

Dit zijn alarmerende feiten! Laagopgeleiden scholen zich te weinig waardoor ze uiteindelijk slachtoffer worden van automatisering en robotisering of fysiek niet meer in staat zijn om hun functie te vervullen. Opleiden dus zou je zeggen! Maar wat voor opleiding kan je vandaag nog doen voor een bedrag onder de € 80? Om echt een verschil te kunnen maken is per jaar een bedrag van minimaal € 1000,- per werknemer een stuk realistischer.

Steek je hoofd niet in het zand

Een werkgever heeft niet veel profijt van een werknemer die niet meer inzetbaar is, maar wel een vast contract heeft. Het feit dat werkgevers nauwelijks prikkels voelen om kwetsbare groepen aan het werk te houden is mijns inziens het ontkennen van de realiteit door werkgevers. Hierdoor zullen werkgevers uiteindelijk door diezelfde realiteit worden ingehaald.

Blijf in gesprek over inzetbaarheid

Dit is zowel voor werkgevers als werknemers geen wenselijke situatie. Blijf dus in gesprek als werkgever en werknemer over de inzetbaarheid en de wijze waarop scholing hieraan bij kan dragen. Alleen zo voorkom je dat je achter de feiten aan gaat lopen!

Mark Capel is directeur bij TRAINIAC.

(Bron: OR/Net)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Blog, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid