Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Bliep-bliep .. teveel informatie .. bliep-bliep
Anders werken

Bliep-bliep .. teveel informatie .. bliep-bliep

technostress is te vermijden

Technostress is hard op weg om een nieuwe, erkende vorm van stress te worden. De mentale druk om altijd bereikbaar te zijn, en de angst om iets te missen wanneer je dat niet bent (foma). Volgens de onderzoekers van TNO heeft bijna de helft van de werkenden wel eens last van deze ‘verschijnselen’. Wat te doen? Digitaal detoxen, en een duidelijke netiquette hanteren. Een overzicht.

Bijna de helft (47%) van de werknemers is vaak of altijd buiten werktijd bereikbaar, 60% maakt (bijna) altijd gebruik van de PC of smartphone voor communicatie en 28% van de werknemers ervaart informatie-overload: zij krijgen zo veel informatie dat zij dat niet meer kunnen verwerken. Werkstress hangt ook samen met deze laatste twee vormen van technologiegebruik. Van de mensen die bijna de hele dag met de PC of smartphone communiceren geeft 45% aan dat het werk-gerelateerde verzuim door werkstress kwam. Bij mensen die maar af en toe de smartphone gebruiken, is dat de helft daarvan.

Je kunt er ziek van worden

Al dit fraais blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en CBS. Daaruit blijkt ook dat steeds meer mensen zich ook daadwerkelijk ziek melden om de klachten door stress die zij ervaren. Daardoor zijn de kosten van ziekteverzuim toch gestegen. Eén van de thema’s van de week van de werkstress is – mede hierom – technostress. Digitaal detoxen, en een duidelijke netiquette hanteren zijn mogelijke oplossingen voor infobesitas: de toenemende overbelasting door informatie van schermen en schermpjes.

Technostress geeft infobesitas

Het is de verzamelnaam voor alle overlast door mails, telefoon en appjes die binnenkomen op de werkvloer. Daarbij komen de gezellige babbels tussen collega’s en serieuzere gesprekken en vergaderingen over aanstaande of vermoede plannen, fusies, projecten, bezuinigingen of verkopen. Ook moet er door personeelstekort steeds meer worden geregistreerd en overgedragen. Het leidt 2,1 miljoen werkende mensen steeds vaker af. Bijna de helft van hen (46%) kan niet alle informatie verwerken die ze elke werkdag binnenkrijgen.

Loopt uit op werkstress

Waarom is dat zo? Na elke onderbreking moeten we ons opnieuw concentreren op de taak waar we ‘ook alweer’ mee bezig waren. Het complete denkproces moet opnieuw in het werkgeheugen worden geladen. Inclusief de plannen, bedoelingen en achtergrondkennis over de doelgroep(en) die we net hadden uitgeknobbeld. ‘En waarom wilde ik dat ook alweer?’ vraag je dan bij jezelf. Die vragen vertragen, dat geeft irritatie, en dat mondt uit in werkstress. Door concentratieproblemen, vermoeidheid en slaaptekort.

Technostress

Technostress heeft zeker invloed op die gevoelens van werkstress. Foma, phubbing, DDA en Always On zorgen dat we het drukker en drukker krijgen met elkaar. En dat komt omdat we de technologie niet voor ons laten werken, maar het meer en meer lijkt alsof wij in dienst van de technologie moeten werken. Mogelijke oplossingen? Goede, gedragen bereikbaarheidsregels en netiquette.

DDA blijkt een ‘killer’

De constante aandacht die digitale communicatiemiddelen van ons brein vragen gaat ver. Meer dan de helft (62%) van de ongevallen in de Verenigde Staten zijn gerelateerd aan het gebruik van smart phones en andere digitale communicatiemiddelen. Bij ons is dat niet veel anders. Omdat mensen kennelijk niet in staat zijn zich ervan los te rukken. Het is zelfs al zo erg dat het een naam heeft gekregen: DDA, oftewel Digital Distraction Addiction.

Moet dat echt?

Als er iets is wat ons stress bezorgt bij digitaal werken, is dat wel onze drang om te voldoen aan het bestaande verwachtingspatroon. Dat we overigens vaak zelf hebben gecreëerd. Want we denken dan wel dat we die werkmail in het weekend moeten lezen. Maar hebben we dat eigenlijk ooit met onze leidinggevende afgesproken? Of voelen we ons gewoon aangesproken door de mails en apps die we op zaterdagavond krijgen?

Duidelijke digitale afspraken tegen technostress

Als er iets is dat digitale stress kan tegengaan, zijn het duidelijke afspraken. Met onze baas, met onze collega’s, en, ook met onze huisgenoten. Spreek bijvoorbeeld af om de avondmaaltijd zonder mobiele telefoon naast je te gebruiken. Tijd voor aandacht voor elkaar, de (digitale) buitenwereld moet maar even wachten. En als de leidinggevende zijn planning beter op orde had, zou hij op zaterdagavond geen mails hoeven sturen.

Digitale stoerdoenerij

Maar hoho, zo eenvoudig is het niet om digitale grenzen af te spreken met elkaar. Velen vinden het lastig om stress en een te hoge werkdruk onderling te bespreken. Want niemand wil voor een ander onderdoen. Een van de betere manieren lijkt om er buiten de werkomgeving over te praten. Dan is het vaak wel mogelijk om grenzen af te spreken. Aan het aantal (avond)uren dat je allemaal bereikbaar bent voor elkaar, of de ultieme tijd(en) waarop ‘de zaak’ open en dicht gaat.

Respecteer de netiquette

Zijn die afspraken er eenmaal, dan is het belangrijk dat iedereen ze ook respecteert. Schakel af tijdens vrije tijd, dan blijft die tijd ook echt vrij. Doe dat ook op belangrijke zakelijke contactmomenten, zoals vergaderingen, besprekingen etc. Wie zakelijk en privé veel contacten heeft, gebruikt twee aparte toestellen (of aparte SIM-cards) en zet het ene toestel uit wanneer hij of zij bereikbaar is op het andere.

7 tips tegen technostress

Tip 1: hanteer een mail-etiquette

Bedenk eerst of mail het juiste communicatiemiddel is voor uw doel. Zo ja, houd het dan kort. Zet kort relevante info in de onderwerpregel. Stuur uw mail alleen naar echte betrokkenen, gebruik NOOIT reply all. Hou het aantal mensen in de CC beperkt. Let op: van iemand in de CC wordt geen actie verwacht. Trouwens, mail is nooit bedoeld om er direct een antwoord op te geven. Dan kan je beter bellen, appen of sms’en.

Tip 2: zet alle meldingen uit.

Visueel of auditief, maakt niet uit. Zet ze uit. Grotere stoorzenders bestaan bijna niet. Spreek zelf, of met het team tijden af waarop je bereikbaar bent per telefoon, mail etc. Toch per se iets aan? Ook hier geldt weer: kies bewust. Bijvoorbeeld met filters op bepaalde mails, appgroepen en andere oproepen.

Tip 3: elimineer stoorzenders.

Dus doe één ding tegelijk. Zoek een rustige werkplek op voor het concentratiewerk en laat de omgeving dit weten. Streef naar vaste vergadertijden, hoogstens enkele keren per week. Nog belangrijker dan afspreken is dat iedereen zich ook houdt aan die tijden. Nee, dit kan er niet ‘even tussendoor’. Twijfel je nog? Bedenk hoeveel extra werk je afkrijgt tijdens thuiswerkdagen.

Tip 4: multitasken kan niet.

Nee, echt niet. Mannen kunnen het niet, vrouwen evenmin. Onderzoek heeft dat tientallen malen al uitgewezen: onze hersenen kunnen niet twee dingen tegelijk goed doen. Ook mensen die voorover gebogen over een scherm zitten of staan, kunnen niet tegelijkertijd een gesprek voeren. Ook niet als ze zelf zeggen dat ze het wel kunnen.

Tip 5: plan je eigen tijd.

Werk dynamisch: afwisselend zittend en staand. Neem elk werkend uur een korte pauze. Respecteer ook de middagpauze, blijf niet achter uw beeldscherm zitten eten. Plan enkele momenten per dag om mails en apps te checken, gebruik filters, reageer niet direct op alles. En plan op een rustiger werkdag twee uur in waarop je al die kleine taakjes doet die anders steeds. blijven liggen. Dat geeft rust in uw hoofd.

Tip 6: geef zelf het goede voorbeeld.

De kunst is om ongepast gebruik van digitaliteit ter sprake te brengen zonder uw gesprekspartners te schofferen. Geef zelf het goede voorbeeld door uw mobiel eerst ostentatief op tafel te leggen en het apparaat dan met wat theater weg te bergen, onder het motto ‘Dat kan wel even wachten nu’. Valt het kwartje niet, geef dan aan waarom je last hebt van een smartphone tijdens het gesprek: “Ik krijg er altijd een vreemd gevoel van als iemand op zijn telefoon zit als ik met hem praat”. Iets directer is de aanwijzing: “Ik stel voor dat we tijdens dit gesprek onze telefoons uit doen, of in flight modus zetten.”

Tip 7: koop een wekker.

Stop (minstens) één uur voor het slapengaan alle schermgebruik. Dus geen iPhone als wekker naast het bed. Geen flight mode. Want van de wekker stellen komt e-mails lezen en Facebook checken. Voor je het weet lig je een half uur later in bed dan gepland. Wat dan? Haal die oude opwindwekker weer van zolder…Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Tools
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid