Stelling
"Bij langer thuiswerken moet je het werk zelf heel anders inrichten."
26
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Terug naar het werk? Bedrijfsartsen vrezen besmetting!
Arbeidsomstandigheden

Terug naar het werk? Bedrijfsartsen vrezen besmetting!

heftig snuitende man

Bedrijfsartsen en arbodiensten vrezen dat meer besmette werknemers op de werkvloer aanwezig zullen zijn na 1 juni. Daarmee neemt volgens hen het risico toe dat op de werkvloer nieuwe besmettingshaarden ontstaan. In een brief aan minister Hugo de Jonge hebben ze hun zorgen geuit.

Sinds 1 juni kan iedereen zich door de GGD laten testen op het coronavirus. Een doorverwijzing van een arts of bedrijfsarts is niet langer nodig. Arbodiensten maken zich hierover zorgen. De branchevereniging voor arbodiensten (OVAL) en de beroepsvereniging van bedrijfsartsen (NVAB) waarschuwen dat daarmee ook belangrijk advies van bedrijfsartsen wegvalt als werknemers positief testen op het longvirus. “Terwijl vele corona-uitbraken werkgerelateerd blijken te zijn”, waarschuwen de bedrijfsartsen.

Gedreven werknemers

De rol van de bedrijfsarts of arbodienst is volgens de briefschrijvers juist onontbeerlijk, omdat zij de specifieke situatie van werknemers op het werk en thuis goed kennen. Dat is volgens hen bij GGD-afdelingen niet zo. Zonder een onderbouwd advies zou het gevaar bestaan dat werknemers te vroeg weer naar hun werk gaan en daar alsnog collega’s besmetten. “We kunnen en mogen er niet van uitgaan dat gedreven werknemers zonder deskundig advies zelf kunnen bepalen wanneer er geen gezondheidsrisico’s meer bestaan en het werk kan worden hervat”, stelt OVAL-directeur Petra van de Goorbergh. Ze wijst erop dat vele corona-uitbraken werkgerelateerd blijken te zijn. “Daarvan zijn bijvoorbeeld veel gevallen in de zorg bekend. En denk ook aan de recente besmettingen in slachthuizen.”

Advies bij vaststelling corona

Wordt het coronavirus bij een werknemer vastgesteld, dan bespreekt de bedrijfsarts de gevolgen voor de thuis- en werksituatie. Er kan advies worden gegeven over de mogelijkheden en voorwaarden om weer aan het werk te gaan. De werkgever wordt geadviseerd over de gevolgen voor het werk en de organisatie. Die adviezen zitten straks niet meer standaard in het proces, zo waarschuwen de organisaties.

Langer wegblijven

Bedrijfsarts Yolande Kampen wijst er op dat werknemers aanvankelijk weer aan het werk mochten als ze 24 uur klachtenvrij waren. “Nu blijkt dat ze, als ze hersteld zijn van langdurige klachten, langer van de werkplek weg moeten blijven. Juist een bedrijfsarts kan op basis van de specifieke werkzaamheden in een organisatie goed bepalen hoe een verantwoorde terugkeer eruitziet.”

Ventilatie is belangrijk

Een niet te onderschatten rol speelt volgens Kampen de ventilatie op sommige werkplekken. “Er moet voldoende verse lucht en luchtverversing zijn. Maar op veel kantoren kan geen raam open en is de luchtverversing marginaal. Dat kan de verspreiding van het virus in de hand werken. Als onze adviesfunctie vervalt, bestaat het risico dat werknemers straks weer naar het werk gaan terwijl ze nog besmettelijk zijn.”

De inzetbaarheid van de werknemer

“Wat we zien is dat de GGD”en nu uitspraken doen over de inzetbaarheid van de werknemer”, zegt bedrijfsarts Rik Menting, “terwijl men de arbeidscontext niet kent. De GGD”en baseren zich op de uitslag en de algemene RIVM-richtlijnen. Maar kennis van sectorspecifieke richtlijnen en de werkcontext is essentieel.” Menting vreest dat mensen met een positieve test gewoon blijven doorwerken en zo een bron kunnen zijn van een Covid 19-besmetting. “Andersom kan ook, dat mensen onnodig in paniek raken. Dat kan zorgen voor verzuim.”

Twee weken thuis?

Een woordvoerster van het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport benadrukt dat de tussenstap van doorverwijzing door een arts of bedrijfsarts verdwijnt om snel te kunnen testen. Daarbij veronderstelt het ministerie dat werknemers na een positieve test twee weken thuiszitten, zoals de regels voorschrijven. “Dus als het goed is, lopen er geen zieke personen op de werkvloer.”Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid