Stelling
"Ik kan makkelijker 'nee' zeggen als ik thuiswerk."
15
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Teveel motivatie en bevlogenheid, kan dat?
Gezonder werken

Teveel motivatie en bevlogenheid, kan dat?

Bij concertorganisator Mojo werken bijna zonder uitzondering muziekliefhebbers in hart en nieren. Mojo (90 medewerkers en 25 flexkrachten op het hoofdkantoor) organiseert jaarlijks ruim 200 festivals, concerten en andere (vaak grootschalige) evenementen. De organisatie draait op gedrevenheid van het personeel. Maar die passie en gedrevenheid heeft ook een keerzijde. Zelfregulatie blijkt de beste manier om daarmee om te gaan.

Welke uitdagingen geeft zo’n club gepassioneerde mensen?

“Mensen zijn hier tot op het bot gemotiveerd. Ze zijn onwijs gepassioneerd en werken heel hard. Ik denk dat die werk-privé-balans hier dus wel belangrijker is dan elders. Mensen werken daarbij veel op onregelmatige tijden: boekers werken veel met agenten in de Verenigde Staten waar ze op onregelmatige uren contact mee hebben en productiemanagers werken vaak ’s avonds en ’s nachts. We moeten dus uitkijken dat mensen niet uit balans raken. Zakelijk kunnen mensen hier over het algemeen veel aan, maar als het privé dreigt mis te lopen, trekt dat ze wel eens uit balans.”

Hoe zorg je dat medewerkers werk en privé goed in balans behouden?

“Werk en privé lopen hier vaak door elkaar. Doordat mensen veel in de avonden en weekenden werken, krijgen ze een andere band met elkaar en weten ze vaak ook wel van elkaar hoe het er thuis aan toe gaat. Dat maakt het makkelijker om signalen op te pikken en elkaar aan te spreken als het even niet meer gaat. Het is niet een taak die we medewerkers opleggen, dat wordt gewoon als logisch gezien. Natuurlijk ligt dit voor een groot deel ook in handen van leidinggevenden. Zodra zij signalen krijgen dat een medewerker uit balans dreigt te raken, schakelen we ook wel preventief een arboarts of coach in. Het kan zijn dat iemand het in zijn werk niet meer voor elkaar kan boksen en werkstress heeft, maar als het uit de privésfeer komt, kunnen wij niet veel meer doen dan doorverwijzen naar een ander soort hulp. Toch kan één gesprek soms al voldoende zijn om iemand de ogen te openen.”

Wat leveren die inspanningen op?

“We hebben heel weinig uitval in de vorm van ziekte of burn-out. Ons verzuimpercentage ligt rond de twee procent. Ik denk dat het meespeelt dat veel mensen hier écht werken vanuit hun passie. Of je leuk vindt wat je doet, speelt natuurlijk een grote rol bij psychisch verzuim. Dat komt vaak voort uit dat je je werk niet leuk vindt of niet goed om kan gaan met je leidinggevende. Hier komt verzuim meestal doordat het privéleven uit balans is geraakt. Dat grijze verzuim, dat tegenwoordig veel te maken heeft met de onzekerheid over de arbeidsrelatie en dat de medewerker zijn ziel niet kwijt kan in zijn werk, is wel een aardige kluif voor organisaties. Dat hebben wij in de praktijk niet.”

Sommige organisaties huren dure consultants in om die bevlogenheid te stimuleren..

“Ons voordeel is dat mensen hier hun passie kwijt kunnen. Als je scharen of messen moet verkopen, is het natuurlijk een stuk moeilijker om die motivatie te kweken. Maar als je de theorie erop naleest, draait het bij motivatie ook om een vorm van autonomie en zelfsturing die mensen nodig hebben in hun werk. Dat geven we medewerkers hier ook. Als je nieuwe ideeën hebt voor een festival, nemen we die mee. Eens per maand organiseren we voor alle medewerkers een New Ideas Meeting om nieuwe ideeën de ruimte te geven. We zijn opportunistisch: als er kansen voorbijkomen, dan grijpen we die aan. Natuurlijk werken we deels aanbodgestuurd en zijn we afhankelijk van de tournee van artiesten, maar wat betreft festivals draait de organisatie uiteindelijk grotendeels op eigen inbreng van medewerkers. Ondernemerschap staat dan ook centraal in onze vacatureteksten.”

Lees meer op PW De Gids. Of lees het volledige interview in PW De Gids 7/8. Vraag een gratis proefnummer aan.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Uncategorized
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid