Stelling
"Ik kan makkelijker 'nee' zeggen als ik thuiswerk."
15
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Het Nieuwe Werken Thuiswerken is een blijvertje geworden
Het Nieuwe Werken

Thuiswerken is een blijvertje geworden

Thuiswerkers

Thuiswerken: de een haat het, de ander heeft veel minder bezwaren. En van die positieve helft wil ruim een kwart vaker blijven werken vanuit huis. Dat blijkt uit een enquête van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

Van alle tien miljoen werkenden is nu 44 procent vaker vanuit huis aan het werk. Vooral fulltime thuiswerken is enorm toegenomen sinds de coronacrisis; dat aandeel ging van 6 naar 39 procent. Ook vergadert 30 procent nu vaker op afstand. Vooral in de sectoren Automatisering & ICT en Onderwijs & Wetenschap wordt nu meer thuisgewerkt en op afstand vergaderd.

Goede ervaringen

De meeste mensen zeggen dat thuiswerken ze gemakkelijk afgaat, ook al hadden ze er weinig ervaringen mee. De werkplek en de ICT is meestal van voldoende kwaliteit, en ook ook over de samenwerking met collega’s en hun werkgever zijn de meesten te spreken. Ook met vergaderen op afstand hebben de meeste mensen die dit nu meer doen goede ervaringen. Maar een kwart van de ondervraagden deed dat voor de coronacrisis ook al, tegen 70 procent nu. Wel vinden de meesten het vooral geschikt voor vergaderingen met directe collega’s.

Dit blijven we doen!

Ongeveer 27 procent van de mensen die nu thuiswerkt verwacht na de coronacrisis vaker thuis te werken. Ook van de vergaderaars op afstand verwacht ruim een derde (36%) dit te blijven doen. Vooral automatiseerders en mensen in de ICT verwachten ook na de coronacrisis vaker te blijven thuiswerken. Werknemers binnen de gezondheidszorg, onderwijs en wetenschap zijn minder positief over thuiswerken en de grote meerderheid wil er dan ook zo snel mogelijk weer van af.

Vooral voor hoger opgeleiden

Toch is thuiswerken niet voor iedereen geschikt, en natuurlijk ook niet voor elk beroep. Zo blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van Nationale Vacaturebank en Intermediair. Vooral hbo’ers en wo’ers lukt het wel om thuis te werken. Van hen doet ruim de helft (55%) dat zonder problemen. Van de werkenden met een mbo-opleiding is slechts 31 procent in staat om thuis te werken. Met een vmbo-opleiding lukt maar 7 procent dat; waarschijnlijk omdat het werk er niet geschikt voor is. “Dit geeft aan dat laagopgeleiden een bijzonder kwetsbare groep zijn onder de huidige sociale en economische beperkingen in Nederland en dat hun situatie de komende maanden nauwlettend in de gaten moet worden gehouden door de Nederlandse overheid”, aldus Bettina Siflinger, docent Econometrie aan Tilburg University. Zij onderzocht, met de universiteit van Bonn in Duitsland en onderzoeksinstituut IZA de positie van lager opgeleiden bij thuiswerken.

Jongeren zijn thuis productiever

Een meerderheid van de ondervraagden die thuiswerken zegt dat de samenwerking met collega’s er niet onder lijdt. Ook zegt 35 procent dat ze thuiswerkend productiever zijn dan op het werk. Maar leeftijd speelt hierbij een grote rol. Van de mensen tussen de 18 en 30 jaar oud geven de meesten aan nu productiever te zijn. Bij de groep tussen 30 en 45 zie je dat zij juist het minst productief zijn thuis.

Let op je beweging!

Nog een positief effect van het vele gedwongen thuiswerken is elke ochtend en avond te horen aan de fileberichten op de radio. Maar er is ook een verontrustender uitkomst in het KiM-onderzoek. Sinds de coronacrisis komt de helft van de Nederlanders op een normale dag helemaal niet meer buiten. Dat was een vijfde. Een rondje door de buurt, vroeger alleen iets voor mensen met honden, komt nu wel vaker voor. Over het nut van bewegen voor duuzame inzetbaarheid hoeven wij u niets meer te vertellen.

Infographic onderzoek

Infographic Werken tijdens coronacrisis – MotivactionPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Het Nieuwe Werken, Langer werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid