Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
58
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Vaccineren niet verplichten, maar…
Gezonder werken

Vaccineren niet verplichten, maar…

Een werkgever mag zijn mensen niet verplichten tot vaccinatie. Dat vindt driekwart van werkend Nederland. Maar een op elke drie vindt ook dat de werkgever niet-gevaccineerde collega’s moet verbieden om op het werk te komen. Dit blijkt uit onderzoek over het coronavaccin van HR-dienstverlener Visma | Raet onder ruim 1.100 Nederlandse medewerkers die (gedeeltelijk) thuiswerken. Hoe gaat het vaccineren verder?

Een kwart van de ondervraagden uit het onderzoek van Visma | Raet vindt dat mensen zonder inenting die corona oplopen gekort moeten worden op hun salaris. Twee derde van de (thuis)werkende Nederlanders vindt dat deze collega’s wel hun volledige salaris verdienen. Tien procent heeft hierover geen mening.

Bijna een kwart (24%) van de mensen die nu geheel of deels thuiswerken vindt dat de werkgever een inenting tegen corona verplicht mag stellen. Een ruime meerderheid van 69 procent is tegen verplicht vaccineren. Ze vinden dat iedereen baas over zijn eigen lichaam moet zijn. Werkgevers kunnen zich wel uitspreken pro vaccinatie. Maar ook dan mag de werknemer niet onder druk worden gezet. Ook registreren wie zich heeft laten inenten, en wie niet stuit op privacyproblemen. Dat zegt arbeidsrechtadvocaat Pieter de Ruiter van Pallas Advocaten op PW.

Vacineren blijft vrije keuze

Vaccineren moet een vrije keuze zijn. Dit standpunt sluit aan bij hoe de meeste juristen denken over deze kwestie. Er bestaat ook geen wet waarmee een werkgever een werknemer kan dwingen tot vaccinatie. Ook de zorgplicht vanuit de arbowet biedt onvoldoende soelaas voor zo’n verplichting. Zelfs niet wanneer zo’n weigering anderen in gevaar kan brengen. De werkgever moet dan andere beschermende maatregelen of vervangende werkzaamheden aanbieden. Maar een weigering kan leiden tot functieongeschiktheid, met de bijbehorende arbeidsrechtelijke gevolgen. Zegt Pascal Willems, advocaat en eigenaar van WVO advocaten.

Een vriendelijk verzoek

Joke van der Velpen, kennismanager Wet- & Regelgeving bij Visma | Raet is heel duidelijk over de verplichting tot vaccineren. ‘Natuurlijk zijn er situaties te bedenken waarbij je als werkgever je medewerker wil verplichten. Bijvoorbeeld wanneer er een risico bij patiënten of cliënten bestaat. Volgens de wet- en regelgeving mag een werkgever zijn medewerkers echter nooit verplichten zich te laten inenten. Een werkgever mag het vriendelijk verzoeken, maar het blijft altijd de keuze van de medewerker. Daarnaast is het in geen geval mogelijk om salaris in te houden wanneer een niet-gevaccineerde medewerker onverhoopt ziek wordt door corona.’

Geen druk zetten

Een werkgever mag als elke Nederlander zijn mening uiten over al dan niet vaccineren. Maar werkgevers moeten erop letten dat de twijfelaar daarbij op geen enkele manier onder druk komt. Uiteraard mag een werkgever ook zijn scepsis over vaccineren uiten.

Voordringen kan niet

Een werkgever kan zijn werknemers ook niet met prioriteit laten inenten. Vaccinatie verloopt volgens een prioritering die door de Rijksoverheid is vastgesteld. Een indruk van de vaccinatiestrategie, en wanneer welke groepen een uitnodiging kunnen verwachten, is te vinden bij de Rijksoverheid.

Volgorde van vaccineren

De volgorde van vaccineren is tot stand gekomen op basis van advies van onder andere de Gezondheidsraad. Iedereen moet wachten totdat hij of zij een persoonlijke uitnodigingsbrief voor de coronavaccinatie krijgt. Ook mensen die al corona hebben gehad kunnen zich beter laten vaccineren. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Het is niet duidelijk hoe lang de immuniteit blijft bestaan na een besmetting met COVID-19. Volgens het Amsterdam UMC zal dat eerder maanden zijn dan jaren.

Verlof voor vaccineren

En als de uitnodiging voor de vaccinatie(s) onder werktijd valt? Geef dan als werkgever altijd toestemming. Zie het als werktijd, of boek het af onder calamiteiten- en ander kort verzuimverlof. Let hierbij op dat verlofregistratie niet kan worden uitgelegd als indirecte registratie. Dat geldt ook voor vergoeden van reiskosten, hoe mooi dit gebaar ook is. Kijk voor meer informatie over de positie van de werkgever bij vaccineren op de website van de AWVN. En kunnen we direct allemaal weer naar de zaak als we zijn ingeënt? Lees dit nog even …Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Tools
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid