Stelling
"Vertrouwen is goed, controle is slechter."
19
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Van eenheidsworst naar vreemde vogel
Anders werken

Van eenheidsworst naar vreemde vogel

Man met aparte leefstijl

Wie nemen we aan, als het erop aankomt? Iemand met wie je een lekker biertje kunt drinken in de kroeg, na een dag hard werken. Toch zijn er verschillende redenen om de uiteindelijke keuze van andere factoren te laten afhangen. Culturele diversiteit maakt een onderneming weerbaarder, zeker wanneer het even tegenzit met de klanten en de markten.

Al sinds de vroeger jaren ’80 van de vorige eeuw groeit het besef dat mensen blijven langer bij je werken als ze zich prettig bij je voelen. Als ze er een bekwaam, bijna behaaglijk gevoel van krijgen om met gelijkgezinde collega’s in hetzelfde gebouw de schouders eronder te zetten, elke werkdag weer. Sindsdien zijn steeds meer bedrijven steeds nadrukkelijker gaan werven en selecteren op ‘ons soort mensen’, of: culturele gelijksoortigheid. Sommige organisaties versterken en benadrukken hun culturele identiteit nog verder met bootcamps, gezamenlijke weekends en vakanties, etc.

Culture fit, culture add

Toch is dat onverstandig. Jaeson Paul, senior IT-consultant beschrijft op The Enterprisers Project, een platform voor CIO’s vrij helder waarom. Hij maakt een duidelijk onderscheid tussen twee manieren van denken: culture fit en culture add. (Vrij vertaald? Convergerend en divergerend denken, maar misschien hou je niet zo van die technische termen.) Bij de eerstgenoemde denkwijze, culture fit zoek je naar versterking van wat zich al heeft bewezen. Dit type mens werkt goed in deze organisatie, want ze passen goed bij de mensen die er al zijn. Wat zich al heeft bewezen, levert minder onduidelijkheid en onzekerheid op.

Toegevoegde waarde

Bij de andere manier van denken, culture add, zoekt de organisatie ook naar mensen die achter de missie en visie van de onderneming staan. Maar de organisatie zoekt daarnaast naar mensen die iets toe kunnen voegen aan de competenties, vaardigheden en capaciteiten die het bedrijf al in huis heeft. Een essentiële vraag die je dan stelt in selectiegesprekken is: Wat kan jij toevoegen aan wat wij al doen?

Het moet bijna dagelijks anders

Waarom is zoeken naar culture add steeds belangrijker aan het worden? Omdat ons werk steeds grilliger wordt, is het even simpele als waarachtige antwoord van Paul. Vroeger waren (veel) meer processen, producten en diensten langere tijd hetzelfde. En had je meer aan meer mensen met soortgelijke vaardigheden. Nu moet het bijna elke dag anders. Er duiken steeds vaker nieuwe vraagstukken op. Een organisatie met gelijkgestemde medewerkers komt dan steeds met soortgelijke antwoorden en oplossingen. En die kennen de klanten al. Die willen ze niet. Ze willen nieuwe ideeën, originele invalshoeken, andere benaderingen.

3 Tips voor diverser werven en selecteren

Paul gaat nog dieper in op de gevaren van organisaties die langere tijd eenzijdig werven op ‘ons soort mensen’. Liefhebbers moeten dat zeker lezen. Wij gaan in op het vervolg: hoe selecteer je dan bewust op vogels van ander pluimage. Hij geeft deze 3 tips.

1} Neem vaker vreemde mensen aan.

Die excentriekeling met vreemde haardracht, oversized button-down shirt en shabby colbertje kan best briljante ideeën hebben over nieuwe producten, diensten en klanten. Zelfs als je een nieuwe manager zoekt, kan het zinvol zijn om iets anders aan te nemen dan de kandidaat die het sterkst lijkt op de zittende directie. Het levert misschien meer clashes op, maar dat geeft niets zolang het constructieve botsingen zijn. Wel moet de kandidaat vierkant achter de missie en visie van het bedrijf staan.

2} Zoek eens ergens anders.

Vermijd de geijkte bureaus, headdhunters, specifieke banensites en andere platgetreden paden die horen bij zoeken naar mensen voor specifieke functies. Zoek eens heel ergens anders naar geschikte kandidaten, zegt Paul. Hij heeft er goede ervaringen mee. Zo bleek een filosoof een heel goede IT-manager. En van de kunstacademie heeft hij erg getalenteerde ontwikkelaars gehaald. Mensen met heel andere opleiding en werkervaring kunnen veel nieuwe, frisse inzichten en ideeën opleveren.

3} Focus op de gewenste resultaten.

Wie zich een manager zonder mba of opleiding aan een business school niet kan voorstellen, moet eens kijken naar mensen in soortgelijke functies bij andere organisaties. Welke (voor)opleiding en ervaring hebben zij? Hoe zijn zij op hun huidige positie gekomen? Het geeft een idee hoe het mogelijk ook zou kunnen. Stap vervolgens over de formele of bureaucratische bezwaren in de eigen organisatie heen. Breek ze af, of stel ze (tijdelijk) buiten werking. Zet de ramen eens open, de lente komt eraan!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Arbeidsrelaties, Nieuws, Talentontwikkeling
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid