Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
23
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond “Verandering is de enige constante.” Hoe krijgt u dat tussen de oren?
Achtergrond

“Verandering is de enige constante.” Hoe krijgt u dat tussen de oren?

Roepen dat alles anders moet, doet meestal meer kwaad dan goed. Werknemers zijn snel argwanend als er maar het geringste vermoeden bestaat dat ze via allerlei programma’s beoordeeld worden, of mogelijk zelfs hun baan verliezen. Werkgevers en werknemers zijn samen nodig voor duurzame inzetbaarheid.

Werkgevers beseffen nog onvoldoende dat je voor duurzame inzetbaarheid je werknemers nodig hebt, constateert Ester Leibbrand, voorzitter van de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals Noloc. “Veel organisaties proberen vaak en goedbedoeld de kar zelf te trekken. HR ontwikkelt vitaliteits- en ontwikkelprogramma’s, denkt diep en grondig na over hoe duurzame inzetbaarheid eruit moet zien en de organisatie stopt er veel geld in. Met veel tromgeroffel wordt zo’n programma gelanceerd, maar dan doet tot ieders stomme verbazing bijna niemand mee. En dat is een gemiste kans.”

Contact maken
Medewerkers ineens confronteren met een vitaliteitsprogramma verkleint de kans op succes aanzienlijk, omdat zo’n programma vaak beoordelende elementen bevat over fitheid, gezondheid, inzetbaarheid en ontwikkeling. De medewerker vraagt zich af: waarom wil de werkgever dat allemaal weten? Wat gaat er straks gebeuren? Wil hij misschien van mij af? “Dan roept zo’n vitaliteitsprogramma alleen maar argwaan op. Het enthousiasmeert niet”, zegt Leibbrand.

Praat met de medewerkers
HR moet simpelweg beginnen met een gesprek met de medewerkers. Zij moeten allereerst voelen en ervaren dat ze belangrijk zijn, en een wezenlijk onderdeel in de organisatie. Dat ze niet inwisselbaar zijn, niet onzichtbaar en het hart van het kapitaal van het bedrijf vormen. Vanuit die gedachte kan de werkgever de medewerkers faciliteren om zichzelf te verbeteren. “Op het moment dat de werkgever zijn medewerkers het allerbeste gunt, ze de ruimte geeft om fouten te maken en om daarvan te leren, zien zij zichzelf niet meer als lijdend voorwerp van allerlei programma’s en projecten. Medewerkers durven dan ook veel meer de uitdaging aan te gaan. Duurzame inzetbaarheid begint in feite met contact maken, écht contact maken.” Het is de cultuur in een bedrijf die echt contact wel of niet toelaat, en het zijn de mensen die de cultuur maken. Daar moet je als organisatie mee beginnen, aldus Leibbrand van Noloc. “Zaaien in arme grond levert weinig op, je zult eerste de aarde moeten bewerken voor er wat kan groeien.”

Regie nemen met jobcrafting
Een van de minst bedreigende instrumenten die werkgevers tot hun beschikken hebben om werknemers in beweging te krijgen, is jobcrafting. “Jobcrafting is niet zo bedreigend, omdat er niet per definitie van verandering uit wordt gegaan”, zegt Leibbrand. “Bij jobcrafting gaat het erom dat je een medewerker de ruimte biedt om de regie te nemen in de functie, waardoor je het beste uit hem of haar kunt halen. Heel veel mensen voelen zich geremd door taakomschrijvingen waarin precies staat geschreven hoe laat ze ergens moeten zijn, waar ze moeten zitten, waar ze iets kunnen vinden en hoe ze iets moeten doen. Waar we meer naartoe moeten, is de rol die medewerkers hebben in het bedrijf. Die rol vullen ze naar eer en geweten zo goed mogelijk in, zonder dat iemand ze daarbij op de vingers kijkt. Daarbij komen dan vanzelf andere kwaliteiten bovendrijven.”

Jobcrafting kan bij veel functies
Jobcrafting is bovendien voor veel functies mogelijk, ook daar waar vaste procedures en processen gelden, zoals bij schoonmaakwerk of in de productie. Leibbrand geeft als voorbeeld het Waterlandziekenhuis in Purmerend. “Het schoonmaakwerk is gestandaardiseerd, maar de schoonmakers hier letten op onregelmatigheden die ze bij hun werk tegenkomen. Bijvoorbeeld als een patiënt er niet goed bij ligt, geven ze dat door aan het verplegend personeel. Ze vervullen zo een zorgende rol. Deze rol is weliswaar informeel, maar maakt wel dat ze beter gezien worden en zich meer betrokken voelen.”

Jezelf profileren
De bedrijven die goed bezig zijn met duurzame inzetbaarheid zijn organisaties die een beroep doen op iemands zelfstandigheid, creativiteit, die ruimte bieden aan mensen om zichzelf te profileren en een goede balans tussen werk en privé mogelijk maken. “De werkgever stelt alleen maar vast wat er moet gebeuren. Hoe iets gebeurt, door wie, en wanneer, dat is feitelijk helemaal niet belangrijk.” Over het algemeen worden mensen er gelukkiger van als ze invloed hebben op hun werk en als er ruimte is voor andere kwaliteiten en vaardigheden die niet direct door het werk worden aangesproken maar ze daar wel in kwijt kunnen. “Men sen die gelukkiger zijn in hun werk voelen zich meer betrokken bij de organisatie en hun collega’s en zullen daardoor minder verzuimen. Ze blijven ook langer werken bij een werkgever”, stelt Leibbrand.

Hiërarchie loslaten
Het blijft echter lastig om van taakgerichte functies naar rolgerichte functies over te stappen. Een taakgerichte functie van leidinggevende moet dan bijvoorbeeld veranderen in de rolgerichte functie van aanjager of enthousiasmeerder. “Maar daarbij moet je de hiërarchie loslaten en dat is voor heel veel mensen, zowel werkgevers als werknemers, geen gemakkelijke opgave, want je tornt aan zekerheden, dat is niet fijn. Je zet functies op de tocht. Maar aan de andere kant: als het over rollen gaat, gaat het over het zichtbaar maken van iemands kwaliteiten. En dat is wat we toch juist ook willen: de juiste man of vrouw met de juiste kwaliteiten op de juiste plaats.”

Meer informatie
Wilt u ook wel eens weten hoe u uw mensen in beweging krijgt? Hoe u zorgt dat die weifelaar wel echte keuzes maakt, hoe u draagvlak krijgt voor die minder leuke maatregel terwijl iedereen toch betrokken blijft bij het beleid en de mogelijkheden van de organisatie? Ester Leibbrand en Yvonne Truijens brengen u op de juiste ideeën tijdens de workshop “Iedereen in beweging, kies ‘Plan B’. U leert op welke manier u inzetbaarheid bespreekbaar maakt en in plaats van te trekken aan een dood paard, met kleine duwtjes uw doel behaalt. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

Lees alles over het verband met sociale innovatie in de whitepaper in de >> PW De Gids Vakbase >>  Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Balans werk-privé, Competentiemanagement, Gezonder werken, Langer werken, Opleiden en ontwikkelen, Talentontwikkeling, Uncategorized
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid