Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Verzuim door psychische oorzaken neemt toe
Gezonder werken

Verzuim door psychische oorzaken neemt toe

In het afgelopen corona-jaar is een verschuiving te zien in soorten verzuim. Aan het begin was er relatief meer psychisch verzuim. De tweede helft laat een normale verdeling van verzuimoorzaken zien. Met name in het najaar duurde het verzuim langer. Sindsdien neemt het aantal verzuimdagen af. Maar de mentale gezondheid komt steeds meer onder druk, door thuiswerken en corona.

Arbo Unie maakte op eind april de verzuimcijfers over het eerste kwartaal van 2021 bekend. Nog altijd waren de cijfers hoog, ook in juni lag het verzuim nog gemiddeld op 4,2 procent. Maar toch laten de cijfers vanaf eind 2020 een licht dalende trend zien. Ook het cijfer van juni was een tiende procent lager dan in mei. Arbo Unie doet een oproep aan werkgevers: de tijd dat we weer naar de werklocatie terug kunnen komt in zicht. Bereid je organisatie en medewerkers hier op voor.

Langer thuisblijven uit voorzorg

Terugblikkend op ruim een jaar in de Coronapandemie constateert Arbo Unie een verschuiving in soorten verzuim. In het voorjaar, begin van het coronajaar, was er relatief meer psychisch verzuim, vooral in de sectoren openbaar bestuur, zorg, onderwijs en zakelijke dienstverlening. In de tweede helft van 2020 is er een normale verdeling van verzuimoorzaken. Behalve in openbaar bestuur en onderwijs.

Voorzichtiger

‘Daar zien we na de zomer relatief wat meer verzuim met longaandoeningen, maag/darm klachten en hart- en vaatzieken’, aldus Corné Roelen, bedrijfsarts en bijzonder hoogleraar Verzuim en Werkfunctioneren in Groningen. Vooral in het najaar van 2020 merkte Roelen dat verzuim langer duurde omdat mensen voorzichtiger waren geworden. Zeker als ze tot een risicogroep voor een ernstiger beloop van corona behoren. Maar sinds eind 2020 neemt het aantal verzuimdagen af.

Daling verzuim in industrie, onderwijs en openbaar bestuur

In de industriële sector, waar tijdens de coronapandemie grotendeels op locatie wordt doorgewerkt, was het aantal verzuimdagen in 2020 gemiddeld 19 procent hoger vergeleken met het jaar ervoor. Maar in het eerste kwartaal van 2021 is het aantal verzuimdagen in de industriële sector weer gedaald naar een niveau vergelijkbaar met het eerste kwartaal van 2020. Ook in het onderwijs en openbaar bestuur is het aantal verzuimdagen vergelijkbaar met het eerste kwartaal van 2020.

Ziekteverzuim de in zorg blijft hoog

In de zorg blijft in het eerste kwartaal van 2021 het verzuim onverminderd hoog. In 2020 registreerde Arbo Unie in zorginstellingen 40 procent meer verzuimdagen dan het jaar daarvoor. ‘Een effect van de hoge werkdruk in corona tijden’, zegt Roelen. ‘We zien dat die hoge werkdruk zich in eerste instantie vertaalde in relatief meer psychisch verzuim. Maar naarmate de werkdruk aanhoudt, zien we dat ook lichamelijke klachten met name rugklachten en nek/schouderklachten toenemen.’

Hoog verzuim, ondanks thuiswerken

In de zakelijke dienstverlening is het verzuim in het eerste kwartaal van 2021 nog 10 procent hoger dan het eerste kwartaal 2020. In 2020 waren er in de zakelijke dienstverlening, waar juist meer mensen thuis kunnen werken, gemiddeld 17 procent meer verzuimdagen dan het jaar ervoor. Van een daling, die normaal was voor deze periode in het jaar, is hier nog geen sprake.

Vermoeidheid en uitputting slaan toe

Roelen adviseert werkgevers om de mentale gezondheid van hun medewerkers goed in de gaten te houden. ‘In tijden van crisis en stress lukt het mensen vaak best redelijk om ‘op adrenaline’ te blijven functioneren. Als de situatie dan weer normaliseert slaan vermoeidheid en uitputting toe.’

Werkplek coronaproof?

De verzuimexpert roept werkgevers ook op om te checken of werkplekken en werkruimten coronaproof zijn ingericht. Zorg ook voor een goede planning, zodat niet iedereen tegelijk op het werk komt. Anders zijn hygiënemaatregelen en afstand houden niet meer goed te realiseren.

Sociaal contact tussen collega’s herstellen

Houd er verder rekening mee dat medewerkers elkaar lang niet meer persoonlijk hebben ontmoet. Ze hebben van alles meegemaakt, leuke dingen en soms ook moeilijke situaties. Geef medewerkers de ruimte om die ervaringen uit te wisselen, de klokken weer gelijk te zetten en het sociale contact te herstellen.

Werken op de zaak weer opbouwen

‘Na een jaar lang thuiswerken zijn we de routine van dagelijks naar het werk gaan, drukte en vele contacten op de werkplek echt ontwend. Dus ga niet van de een op de andere dag van je medewerkers vragen om weer fulltime naar het werk te komen. Begin eerst eens met een of twee dagen per week en bouw op. Ga bovendien het gesprek aan of en hoeveel mensen thuis kunnen en willen blijven werken,’ tipt Roelen.

Bron: Arbo-onlinePrint Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid