Stelling
"Financieel kunt u vaak veel meer dan u denkt."
10
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Vier tips voor de betere werk-privébalans
Gezonder werken

Vier tips voor de betere werk-privébalans

Wat zorgt voor het meeste werkgeluk? Een goede verhouding tussen werk en privé. Dat komt uit het jaarlijkse HR Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Raet. En als met elke verhouding moet je ook aan de werk-privébalans blijven werken. Vier tips voor de betere balans in het werkende bestaan.

Driekwart van de dik 2.500 ondervraagden geeft aan zich prettig te voelen bij zijn of haar werk, ruim de helft krijgt er energie van (57%) en ruim twee van elke drie medewerkers vindt zijn huidige rol passen bij de eigen talenten en drijfveren. En natuurlijk, de beloning en ‘harde’ arbeidsvoorwaarden moeten in orde zijn. Maar de meeste invloed op ons werkgeluk hebben niet de centen, maar de werk-privébalans. Zo blijkt uit het jongste benchmarkonderzoek.

Vooral de jongeren

Vooral jongere werkenden zijn dol op de werk-privébalans, zo bleek uit onderzoek van Intelligence Group en GfK eerder dit jaar. En dan vooral om bewust gezond te leven en een gezonde leefstijl te kunnen onderhouden. “Om met name deze millennials te bereiken wordt het voor werkgevers steeds belangrijker om in de beleefwereld van medewerkers en potentiële medewerkers te komen. Waren woorden als vitaliteit en employability tot 2017 vooral termen die gebruikt werden in het kader van duurzame inzetbaarheid, we zien deze termen nu steeds vaker terugkomen in het werven van talent”, aldus Maaike Kooter, projectleider employability bij Intelligence Group.

Meer werkstress

En vooral de jongere werknemers kunnen het weten. Zij hebben gemiddeld meer werkstress en meer vermoeidheidsklachten dan ouderen. Hoewel dit niet meteen tot verzuim leidt, hebben deze problemen wel grote nadelige effecten, stelt Arbo Unie. Uit eigen onderzoek bleek al enkele jaren geleden dat 32 procent van de dertigers zich na een nacht slapen niet uitgerust voelt. Van de twintigers geeft 18 procent aan het eigenlijk rustiger aan te moeten doen. Bij de dertigers is dat opgelopen naar 26 procent.

Hersteltijd

Het komt vooral door een te korte hersteltijd, volgens arbeids- en organisatieadviseur bij Arbo Unie Jan van den Hoogen. “Jonge werknemers hebben vaak grote ambities en behoefte aan afwisseling. Zij vragen veel van zichzelf en lijken onvoldoende manieren te hebben om te ontspannen en te herstellen. Op een gegeven moment zijn er geen herstelbuffers meer. Je raakt uitgeput en de kans op een overspanning neemt toe.”

Zachte factoren maken het verschil

“Werkgeluk wordt niet zozeer bepaald door harde factoren, zoals salaris, secundaire voorwaarden en een goed ingerichte werkplek, maar meer door zachte factoren”, verklaarde Guido Heezen, directeur en oprichter van Effectory, vorig jaar bij de uitkomsten van zijn eigen internationaal vergelijkend onderzoek naar de oorzaken van werkgeluk. “Het mooie aan werkgeluk is dat het beïnvloedbaar is door te focussen op de mens achter de medewerker. Luister naar de ideeën van medewerkers, neem hun wensen serieus en spreek waardering uit zodra daar aanleiding voor is. Dit zijn zaken die voor medewerkers een groot verschil maken. Er ontstaat dan een win-win situatie, want organisaties die hoog scoren op werkgeluk, presteren doorgaans beter.” Uit het onderzoek van Effectory bleek dat we het in Nederland prima doen op deze zachte factoren. En recruiter Robert Half wist zelfs dat Nederlanders de meest relaxte en gelukkige werknemers ter wereld zijn.

4 Tips voor de betere balans

Prachtige resultaten dus, op ons werkgeluk. Niets meer aan doen? Juist wel, want geluk verdwijnt als sneeuw voor de zon als je er niet aan blijft werken. Maar werken aan geluk, hoe doe je dat? Hieronder zijn wat factoren die helpen.

1} Waardering uitspreken en zekerheid bieden

Bijna de helft van de werkenden krijgt te weinig of zelfs helemaal geen waardering voor zijn werk. Dit is de op een na belangrijkste hindernis bij vergroting van werkgeluk. Zeker omdat steeds meer werk op tijdelijke of flexibele basis wordt verricht, waardoor mensen minder werkzekerheid ervaren. Meer werkzekerheid geeft meer bestaanszekerheid, en dat geeft de rust die nodig is voor de optimale prestaties die iedereen kan leveren. Zeker als ze daar dan ook de waardering voor krijgen die ze verdienen.

2} Flexibele arbeidsvoorwaarden

Bijna elke werknemer heeft andere voorkeuren als het gaat om de secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar zo nu en dan thuiswerken wil bijna iedereen. Goed voor het gezin, de vrienden en vooral voor de onmisbare hersteltijd tussen topprestaties. Mensen die (deels) zelf hun werk- en privétijden kunnen bepalen werken beter, langer en gezonder. Al was het maar omdat ze minder tijd kwijt zijn aan vermoeiend woon-werkverkeer, wat ze beter uitgerust maakt. Bedrijfsorganisaties die hun mensen hierin geen keuzes bieden, maken het zichzelf en hun mensen wel erg moeilijk.

3} Compensatie bieden

Werkgevers die zich star opstellen en steeds meer productie vragen zonder daarvoor compensatie te bieden, zoals meer privétijd voor meer (over)werk, of op de techbalans (langer, of op andere tijden offline te zijn), plegen roofbouw op een personeelsbestand dat steeds ongelukkiger wordt. Let dus op de balans in het hele leven van de werknemer. De grens tussen altijd bereikbaar zijn en overwerken is vaag, soms te vaag. Mensen hebben tijd nodig om bij te komen van een drukke werkdag, te ontspannen, te sporten, tijd door te brengen met familie en vrienden én voldoende te slapen. Accepteer offlinetijden, of stel ze centraal in voor elke werknemer als het er anders niet van komt. Laat vakantie ook echt vakantie zijn, dus geen werkmails, apps of andere pushberichten. Respecteer het recht op onbereikbaar zijn. Bied hersteltijd.

4} Trek de grens

Als mensen het gevoel hebben dat werk en privé door elkaar heen lopen, hebben ze meer last van stress. Dit vermindert hun werkprestaties. Ook zijn deze mensen minder tevreden over hun privéleven. Zelfs de ‘bevlogenen’ die hun werk zo leuk vinden dat het ze geen enkele moeite kost om altijd bereikbaar te zijn hebben hersteltijd nodig. Steeds meer onderzoek wijst erop dat bedrijfsorganisaties juist de scheidingslijn tussen werk en privé duidelijker moeten trekken. Als mensen en bedrijven dit niet scherp genoeg doen, herstellen ze te weinig en blijft hun stressniveau te hoog. Ook zijn ze te afgeleid in hun privécontacten door het werk, waardoor privé minder ontspanning oplevert. Onderzoek naar deze scheidingslijn bij ouders met kinderen laat zien dat ouders die het werkende en het familieleven beter splitsen, minder last hebben van stress en ook geestelijk beter beschikbaar zijn voor hun kinderen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid