Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Vitaliteit kwam verder onder druk in coronajaar 2020
Langer werken

Vitaliteit kwam verder onder druk in coronajaar 2020

Vorig jaar zagen HR-professionals de fysieke en mentale gezondheid bij de medewerkers verder afnemen. Er is een duidelijke oorzaak: massaal thuiswerken door de coronacrisis. Dat blijkt uit het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid.

Het is het tweede onderzoek in coronatijd dat prof. Aukje Nauta en onderzoeker Cristel van de Ven van Factor Vijf in opdracht van PW. uitvoerden. Dat HR-professionals en managers zich zorgen maken, blijkt volgens de onderzoekers duidelijk als ze kijken naar de invloed van thuiswerken. ‘In maart 2021, toen het meest recente onderzoek werd uitgevoerd, zagen we veel meer negatieve invloeden van het langdurige thuiswerken dan in juni 2020.’

Een kwart minder vitaliteit

Juni 2020 was kort nadat het eerste onderzoek naar duurzame inzetbaarheid in coronatijd is gehouden. Toen zei ongeveer de helft van de respondenten dat thuiswerken een negatieve invloed heeft op mentale en fysieke vitaliteit van medewerkers. Maar in maart 2021 ziet driekwart van de HR-professionals een negatieve invloed van thuiswerken op mentale vitaliteit. Ook de fysieke vitaliteit neemt af.

Tip! Lees meer resultaten van het onderzoek in de GRATIS whitepaper Het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid 2021

Andere facetten van Duurzame Inzetbaarheid

Ook andere facetten van duurzame inzetbaarheid – leren en ontwikkelen, innovatie, vakmanschap – hebben in maart 2021 zwaarder te lijden onder thuiswerken dan in juni 2020, blijkt uit het onderzoek. Opvallend is dat de ondervraagden nu ook veel sterker een negatieve invloed van thuiswerken zien op de samenwerking tussen medewerkers. In juni 2020 ervoer 59 procent een negatieve invloed op samenwerking, in maart 2021 was dat gestegen naar maar liefst 71 procent. ‘We zien dus dat de lange duur van social distancing een steeds sterkere weerslag begint te krijgen op onderlinge samenwerking’, concluderen de onderzoekers.

Uitzondering

Een uitzondering is productiviteit: in juni 2020 zag 29 procent een negatieve invloed van thuiswerken op productiviteit, in maart 2021 nog maar 23 procent.

Meer weten van het Nationaal Onderzoek? Onderzoeker Cristel van de Ven van Factor Vijf  licht de uitkomsten van Het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid 2021 toe op 15 juni. Op die dag kun je het online Congres over Duurzame Inzetbaarheid volgen. Stel dan ook al je vragen aan Cristel van de Ven.


Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Vitaliteit
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid