Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Vitaliteit mag je niet verwarren met gezondheid
Blog

Vitaliteit mag je niet verwarren met gezondheid

vitaliteitsbeleid werkt!

Steeds vaker verwonder ik me over het door elkaar gebruiken van de woorden ‘gezondheid’ en ‘vitaliteit’. Zelfs professionals maken zich er weleens schuldig aan. En dat terwijl de betekenis toch zo heel verschillend is. Maar… hoe zit het dan precies? En hoe schadelijk is die verwarring? Annet van Oss, BOVV Specialist Vitaliteit & Duurzame inzetbaarheid en auteur van het boek Anders over Leven geeft antwoorden op PW.

Gezondheid is de afwezigheid van ziekte. Of je ziek wordt ligt voor het grootste deel al vast in je genen. Maar een heel klein deel van de kans om ziek te worden heb je zelf in de hand. Vitaliteit zegt iets over de mate waarin iemand zich vrij voelt zijn leven zó vorm te geven dat het voor hem of haar de moeite waard is. Wetenschappelijk kun je vitaliteit beschrijven als: ‘de mate waarin aan de drie universele psychologische basisbehoeften – autonomie, binding en erkenning – wordt voldaan’.

Gezondheid vs. vitaliteit

U kent ze vast wel, die bedrijven in uw branche met die opvallend lage verzuimcijfers. Waar werknemers trots zijn op hun werkaandeel, zelden klagen en het niet in hun hoofd halen om van werkgever te veranderen. Hoe doen die bedrijven dat? Denkt u dat al die medewerkers ’s avonds aan sport doen? En gezond eten? Denkt u dat al die medewerkers meedoen aan de leefstijlinterventies die hun werkgever voor hen verzorgt? Dat ze gezellig ‘planken’ tussen de middag en fluitend de prullenbak opzoeken die nu niet meer onder hun bureau staat maar verderop in het gebouw? Nee. Te weinig bewegen is meestal niet de oorzaak van verzuim. Ook ongezond eten is niet de oorzaak van verzuim.

Let op de ‘andere’ factoren

Vaak spelen er andere factoren een rol. Onzichtbare factoren die een veel grotere invloed hebben dan bijvoorbeeld te weinig bewegen. Denk eens aan hoeveel stress het oplevert als een werkneemster zich onveilig voelt op het werk, gestigmatiseerd wordt of zich buitengesloten voelt. Als zij gebrek aan erkenning ervaart of verlies aan controle over haar leven. Als een werknemer zich schaamt of ’s nachts ligt te piekeren van de geldzorgen of over zijn naasten. Allemaal voorbeelden van chronische stress. Deze werknemers hebben geen leven meer maar zijn aan het OVERLEVEN. Denkt u dat het hoofd van iemand die gepest wordt staat naar een (verplicht) beweegprogramma met collega’s ? Of dat hij blij wordt als je hem in de lunchpauze zijn enige dagelijkse ‘gefrituurde lichtpuntje’ ontneemt?

Betuttelen helpt niet

Nee. Betuttelen helpt niet. Ieder mens, dus ook iedere werknemer, is de EXPERT van zijn eigen leven. Alleen uw werknemer zelf kan bepalen wat er voor hem of haar nodig is om van overleven weer terug naar leven te komen.

Beste preventie

De beste preventie tegen ziekteverzuim en verloop is een bedrijfscultuur creëren waarin iedere werknemer zich gezien, gehoord en erkend voelt in zowel zijn behoeften als in zijn kwaliteiten. Een bedrijf creëren waarin iedereen zich veilig voelt, en zich een waardevol onderdeel voelt van het grote geheel. Met een directie en leidinggevenden die deze fundamentele psychologische principes zelf ten volle naleven en uitdragen.

Ruimte in het hoofd

Pas als een thuiszittende werknemer weer rustig slaapt, weer weet hoe hij de dag kan doorkomen en weer controle over zijn leven ervaart, zal er ruimte in zijn hoofd beschikbaar komen om weer te gaan werken. Daarna pas zal er ruimte in zijn hoofd komen om zich bezig te gaan houden met gezondheid. Vitaal is hij of zij dan immers al.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Blog, Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid