Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsrelaties Voltijd werkende vrouwen zijn relatief vaker manager dan mannen
Arbeidsrelaties

Voltijd werkende vrouwen zijn relatief vaker manager dan mannen

Vrouwen die een voltijd baan hebben zijn relatief vaker manager dan mannen. Toch zijn het er niet zo veel, slechts 4 procent van de werkende vrouwen heeft een managementfunctie. Bij mannen is dat 9 procent. 

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De verklaring voor het verschil ligt voor de hand: de meeste vrouwen werken in deeltijd, zeker wanneer ze jonge kinderen hebben. De kleine groep moeders met een voltijdbaan, is juist relatief vaak manager. Bijna net zo vaak als vaders, constateert het CBS.

Parttimers
Maar liefst 75 procent van de vrouwen die deel uitmaken van de werkzame beroepsbevolking werkt parttime. Bij de mannen werkt slechts een kwart pattime. Parttimers zijn veel minder vaak manager dan werknemers die fulltime werken, dus vandaar dat het aandeel managers onder vrouwen een stuk lager is dan onder mannen. Vrouwen blijken ook minder vaak naar een hogere functie of toppositie te willen doorstromen dan mannen, zoals blijkt uit de onlangs gepubliceerde Emancipatiemonitor.

“Moeders van jonge kinderen werken relatief vaak in deeltijd. Het lagere managementaandeel bij vrouwen hangt daarom ook samen met de aanwezigheid van jonge kinderen. Werken moeders echter in voltijd dan zijn zij met ruim 13 procent bijna net zo vaak manager als vaders.  Het gaat hierbij om een kleine groep van ongeveer 20 duizend voltijdswerkende moeders die manager zijn, bij de vaders met een voltijdbaan is dat ruim 130 duizend”. aldus het statistiekbureau.

Parttimer mét kinderen vaker manager
Opvallend is dat moeders met jonge kinderen die in deeltijd werken, vaker manager zijn dan hun parttime werkende seksegenoten zonder kinderen. Bij vaders met een deeltijdbaan is dit juist andersom: zij zijn juist iets minder vaak manager als er jonge kinderen zijn. Mannen zonder (thuiswonende) kinderen met een deeltijdbaan zijn overwegend oudere mannen, die door hun leeftijd vaker manager zijn.

Managementfuncties
Volgens het CBS heeft het feit dat werkende vrouwen minder vaak manager zijn dan mannen ook te maken met de bedrijfstakken waarin vrouwen vooral werkzaam zijn. “Bij de overheid en zorg en in de cultuur, recreatie en overige diensten behoort het manageraandeel tot de laagste van alle bedrijfstakken. In deze bedrijfstakken werken naar verhouding veel vrouwen. Zo is in de gezondheids- en welzijnszorg, een deel van de sector overheid en zorg, vier van de vijf werkenden een vrouw. Het aandeel managers is er laag (3 procent).”

In deze sectoren waarin vooral vrouwen werken, zoals de overheid en zorg, is echter wel het merendeel van de managers een vrouw. Bij de overheid is ook het loonverschil tussen mannen en vrouwen in een leidinggevende functie kleiner dan in het bedrijfsleven.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Arbeidsrelaties, Balans werk-privé, Nieuws

0 reacties op Voltijd werkende vrouwen zijn relatief vaker manager dan mannen

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid