Stelling
"Op tijd stoppen is de beste manier om het werk langer vol te houden."
37
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Voor de lol werken aan je vitaliteit!
Arbeidsomstandigheden

Voor de lol werken aan je vitaliteit!

gezonde medewerkers

Medewerkers vitaal houden hoeft niet altijd met loodzware trainingen en interventieprogramma’s. Het kan ook op luchtiger, ludiekere manieren. Zoals met een feest in de vroege ochtend, het joggend opruimen van zwerfafval tot een bonus als medewerkers op gewicht blijven. Zes keer inspiratie voor bedrijven om medewerkers fit te houden. PW. beschreef ze dit voorjaar. Kies er een uit, in deze stillere vakantieperiode om de achterblijvers en vervangers wat op of bij te peppen.

Daybreaker-feest

In de vroege ochtend dansen op de werkvloer? Sommige mensen moeten er vast niet aan denken, maar de uit Amerika overgewaaide Daybreaker-feesten duiken ook in Nederland steeds vaker op. “We mochten onlangs een Daybreaker-feest voor een uitzendbureau organiseren”, vertelt Juliette van Hessen, co-founder van Energy Up. “We dachten dat niemand zou dansen, maar het was een chaos, in positieve zin.”

Liever een ervaring delen

Bedrijven hebben behoefte aan nieuwe manieren om met vitaliteit bezig te zijn, zegt Van Hessen. “Mensen zijn op zoek naar ervaringen, meer dan naar zenden. Bedrijven willen reuring. Door iets geks te organiseren, dat wel gezond is en gericht op een breder publiek dan alleen sportievelingen.” Een Daybreaker-feest is dan erg geschikt, aldus Van Hessen. “Er is een dj, er lopen mensen op stelten, er zijn trompettisten en iedereen danst. Je creëert een wow-effect. Je verandert er geen levens mee, maar als begin van een event of vitaliteitsweek is het perfect.”

Plogging

Plogging is een samenvoeging van de woorden jogging en plocka, wat Zweeds is voor opruimen of oppakken. “Het is op een hardlopende manier afval van straat halen”, verduidelijkt Joep Rovers, co-founder van Werk Atleet. “Je bent vitaal bezig en doet tegelijk iets goed voor de maatschappij.” Plogging werkt op verschillende manieren positief voor deelnemers, aldus Rovers. “Ze beleven er veel plezier aan, wat goed is voor de teambuilding. Je ziet vaak ook een beetje strijd ontstaan om de volste vuilniszak.”

Intenser dan joggen

Over de gezondheidsvoordelen zegt Rovers: “Tijdens plogging verbrand je meer calorieën dan bij jogging, vanwege het steeds oprapen van afval.” Een verwante activiteit is de SUP-clinic, die Werk Atleet na evenementen als Koningsdag organiseert. Rovers: “Deelnemers gaan met een groot SUP-board (Stand Up Paddling, red.), grijpers en zakken het water op om drijfafval uit het water te halen. Deelnemers zijn zo op een leuke manier bezig met bewegen, samenwerking en duurzaamheid.”

Blijf op Gewicht Bonus

Bij Tony’s Chocolonely ligt de verleiding om veel chocolade te eten op de loer. Daarom heeft het chocolademerk de Blijf op Gewicht Bonus bedacht. “Is je gewicht in een jaar niet toegenomen, dan krijg je een kleine, symbolische bonus”, vertelde Kristel Moedt van Tony’s Chocolonely in een interview met PW. “Niet dat je hier op de weegschaal moet – het gaat op basis van vertrouwen – maar het is meer een signaal afgeven dat het belangrijk is om op je gezondheid te letten.”

Bied een minimum aan vakantiedagen

Het bedrijf stimuleert werknemers ook op andere manieren om vitaal te blijven. Zo kunnen ze wekelijks meedoen aan een bootcamp, zijn er yogalessen en kunnen ze één keer per jaar hun sportschoenen declareren. Moedt: “We vinden het ook belangrijk dat medewerkers tot rust komen. We letten erop dat iedereen minimaal 28 vakantiedagen per jaar opneemt. En meer mag zeker ook.”

Extra vakantie door te sporten

Mimer AB, een Zweeds softwarebedrijf, wilde het hoge ziekteverzuim aanpakken en bedacht een opvallend project rond preventie. Voor elk uur dat werknemers sportief bezig waren, kregen ze 12 minuten extra vakantie. Ze konden dit bijhouden in een dagboek. Als stimulans kregen ze een sportpas en de mogelijkheid om het abonnementsgeld van de sportschool te declareren.

Sportbonus betaalt zich terug

Ruim 75 procent van de medewerkers deed mee, met een verbluffend resultaat. Het ziekteverzuim daalde in twee jaar tijd met 30 procent. Er was minder langdurig ziekteverzuim en werknemers gaven aan beter te slapen, minder lichamelijke klachten te hebben en minder vermoeid te zijn. Ook het imago van het Zweedse softwarebedrijf kreeg een boost. Meer mensen solliciteerden er en in 2018 stond Mimer AB in de top tien van beste bedrijven om voor te werken.

Kussengevecht

Een spelletje spelen is niet kinderachtig. Het is vooral goed voor het brein, las Tom Morssink in een opinieweekblad. De HR-manager van internetbureau TRIMM bedacht zich geen moment en organiseerde een kussengevecht. “Een kussengevecht is ludiek, maar ook een invulling om vitaliteit en interactie te stimuleren”, vertelt Morssink. “Bij TRIMM werken we in multidisciplinaire teams. Om te voorkomen dat er allemaal kleine bedrijfjes op zichzelf ontstaan, organiseer ik teamoverstijgende activiteiten. Waaronder sport en spel.”

Tien minuten is genoeg

En dus werd een speelveld met tape afgebakend en sloegen de medewerkers elkaar om 09.00 ’s ochtends met kussens om de oren. “Binnen tien minuten was het klaar, maar dat was prima. Met een ludieke invalshoek hebben we toch weer een stukje bewustwording gecreëerd. Nadat we beelden van het kussengevecht deelden, kwam er zelfs een sollicitant met een kussen onder zijn arm op gesprek. ‘Wanneer beginnen we?’, vroeg hij. Die is aangenomen.”

Planking Challenge

Hoe vitaler de medewerkers, hoe beter ze in staat zijn om optimale patiëntenzorg te bieden. Vanuit die gedachte organiseerde het Reinier de Graaf ziekenhuis in februari de Planking Challenge. Het ziekenhuis daagde medewerkers uit om deze fitnessoefening gedurende twee weken dagelijks te doen, liefst met zoveel mogelijk collega’s per team of afdeling. Om het planken onder de aandacht te houden, konden medewerkers originele planking-foto’s digitaal uploaden. Dit deden medewerkers volop, tot over de landsgrenzen en tijdens skivakanties.

U kunt geen 5 minuten planken…

“De Planking Challenge zorgde niet alleen voor vitaliteit onder medewerkers, maar ook voor verbroedering”, aldus het ziekenhuis in Delft. Het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een digitaal platform, Vitaal@Reinier, waar meer leuke en gezonde activiteiten te vinden zijn. Met als doel om medewerkers te inspireren, activeren en ondersteunen op het gebied van gezondheid en vitaliteit. O ja, de winnaar van de Planking Challenge slaagde er in om 5 minuten en 4 seconden non-stop te planken. Doe hem dat maar eens na!

Meer tips over hoe u meer medewerkers gezond houdt vindt u in het dossier Gezondheidsmanagement van PW. Kent u ook een bijzonder initiatief om medewerkers fit te houden? Laat het ons weten! pw@vakmedianet.nlPrint Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid