Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Voor de lol werken aan je vitaliteit!
Arbeidsomstandigheden

Voor de lol werken aan je vitaliteit!

gezonde medewerkers

Medewerkers vitaal houden hoeft niet altijd met loodzware trainingen en interventieprogramma’s. Het kan ook op luchtiger, ludiekere manieren. Zoals met een feest in de vroege ochtend, het joggend opruimen van zwerfafval tot een bonus als medewerkers op gewicht blijven. Sommige activiteiten moeten nu (nog) even virtueel. Andere (zoals plogging) kunnen nu al, op gepaste afstand uiteraard, in de buitenlucht!

Zes keer inspiratie voor bedrijven om medewerkers fit te houden. Kies er minstens een uit, en kijk of je de gedwongen gedeprimeerde thuiswerkers zo wat op kunt peppen.

Daybreaker-feest

In de vroege ochtend dansen op je eigen werkvloer? In het zicht van de webcam, als speciale Teams- of Zoommeeting? Sommige mensen moeten er niet aan denken, maar de uit Amerika overgewaaide Daybreaker-feesten duiken ook in Nederland steeds vaker op. ‘We mochten onlangs een Daybreaker-feest voor een uitzendbureau organiseren’, vertelt Juliette van Hessen, co-founder van Energy Up. ‘We dachten dat niemand zou dansen, maar het was een chaos, in positieve zin.’

Liever een ervaring delen

Bedrijven hebben behoefte aan nieuwe manieren om met vitaliteit bezig te zijn, zegt Van Hessen. ‘Mensen zijn op zoek naar ervaringen, meer dan naar zenden. Bedrijven willen reuring. Door iets geks te organiseren, dat wel gezond is en gericht op een breder publiek dan alleen sportievelingen.’ Een Daybreaker-feest is dan erg geschikt, aldus Van Hessen. ‘Er is een dj, er lopen mensen op stelten, er zijn trompettisten en iedereen danst. Je creëert een wow-effect. Je verandert er geen levens mee, maar als begin van een event of vitaliteitsweek is het perfect.’

Plogging

Plogging is een samenvoeging van de woorden jogging en plocka, wat Zweeds is voor opruimen of oppakken. ‘Het is op een hardlopende manier afval van straat halen’, verduidelijkt Joep Rovers, co-founder van Werk Atleet. ‘Je bent vitaal bezig en doet tegelijk iets goed voor de maatschappij.’ Het kan ook alleen, of in tweetallen met een goede collega die in de buurt woont. Zet de camera aan op je telefoon, de een filmt de ander (of gebruik een selfiestick als je alleen bent), en je kunt er een competitie op het werk van maken.

Intenser dan joggen

Over de gezondheidsvoordelen zegt Rovers: ‘Tijdens plogging verbrand je meer calorieën dan bij jogging, vanwege het steeds oprapen van afval.’ Een verwante activiteit is de SUP-clinic, die Werk Atleet na evenementen als Koningsdag organiseert. Rovers: ‘Deelnemers gaan met een groot SUP-board (Stand Up Paddling, red.), grijpers en zakken het water op om drijfafval uit het water te halen. Deelnemers zijn zo op een leuke manier bezig met bewegen, samenwerking en duurzaamheid.’ SUPpen kan je heel goed alleen doen, in de (vroege) ochtend door de grachten, kanalen of sloten in je buurt. Plak de webcam voor op het SUPboard, op de selfiestick of desnoods op je eigen voorhoofd. Vergelijk de resultaten, en daag de collega’s uit om meer op te vissen.

Blijf op Gewicht Bonus

Bij Tony’s Chocolonely ligt de verleiding om veel chocolade te eten op de loer. Daarom heeft het chocolademerk de Blijf op Gewicht Bonus bedacht. ‘Is je gewicht in een jaar niet toegenomen, dan krijg je een kleine, symbolische bonus’, vertelde Kristel Moedt van Tony’s Chocolonely in een interview met PW. ‘Niet dat je hier op de weegschaal moet – het gaat op basis van vertrouwen – maar het is meer een signaal afgeven dat het belangrijk is om op je gezondheid te letten.’

Extra vakantie door te sporten

Mimer AB, een Zweeds softwarebedrijf, wilde het hoge ziekteverzuim aanpakken en bedacht een opvallend project rond preventie. Voor elk uur dat werknemers sportief bezig waren, kregen ze 12 minuten extra vakantie. Ze konden dit bijhouden in een dagboek. Als stimulans kregen ze een sportpas en de mogelijkheid om het abonnementsgeld van de sportschool te declareren.

Sportbonus betaalt zich terug

Ruim 75 procent van de medewerkers deed mee, met een verbluffend resultaat. Het ziekteverzuim daalde in twee jaar tijd met 30 procent. Er was minder langdurig ziekteverzuim en werknemers gaven aan beter te slapen, minder lichamelijke klachten te hebben en minder vermoeid te zijn. Ook het imago van het Zweedse softwarebedrijf kreeg een boost. Meer mensen solliciteerden er en in 2018 stond Mimer AB in de top tien van beste bedrijven om voor te werken.

Planking Challenge

Hoe vitaler de medewerkers, hoe beter ze in staat zijn om optimale patiëntenzorg te bieden. Vanuit die gedachte organiseerde het Reinier de Graaf ziekenhuis in februari de Planking Challenge. Het ziekenhuis daagde medewerkers uit om deze fitnessoefening gedurende twee weken dagelijks te doen, liefst met zoveel mogelijk collega’s per team of afdeling. Om het planken onder de aandacht te houden, konden medewerkers originele planking-foto’s digitaal uploaden. Dit deden medewerkers volop, tot over de landsgrenzen en tijdens skivakanties. Inmiddels is regelmatig planken (met of zonder webcam) bijna een gewoonte geworden onder de thuiswerkers. Vanzelfsprekend met competities erbij.

U kunt geen 5 minuten planken…

‘De Planking Challenge zorgde niet alleen voor vitaliteit onder medewerkers, maar ook voor verbroedering’, aldus het ziekenhuis in Delft. Het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een digitaal platform, Vitaal@Reinier, waar meer leuke en gezonde activiteiten te vinden zijn. Met als doel om medewerkers te inspireren, activeren en ondersteunen op het gebied van gezondheid en vitaliteit. O ja, de winnaar van de Planking Challenge slaagde er in om 5 minuten en 4 seconden non-stop te planken. Doe hem dat maar eens na!

Meer tips over hoe u meer medewerkers gezond houdt vindt u in het dossier Gezondheidsmanagement van PW. Kent u ook een bijzonder initiatief om medewerkers fit te houden? Laat het ons weten! pw@vakmedianet.nlPrint Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid