Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond ‘Vrouwen realistischer over kansen op arbeidsmarkt’
Achtergrond

‘Vrouwen realistischer over kansen op arbeidsmarkt’

vitaliteitsbeleid werkt!

De verzekeringssector heeft steeds meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid. Of vrij vertaald: gezond en plezierig de eindstreep halen. Bestuurder Gerard van Hees van FNV Finance vertelde op AM | Web over de trends in cao’s, het belang om niet jarenlang in dezelfde functie te blijven hangen en of duurzame inzetbaarheid meer een vrouwen- dan een mannending is.

Het belang van duurzame inzetbaarheid neemt toe nu met het stijgen van de AOW- en pensioenleeftijd de gemiddelde leeftijd op de werkvloer eveneens stijgt. Voor de verzekeringssector geldt bovendien dat verdergaande automatisering de inhoud van het werk sterk verandert. Dit vraagt erom dat organisaties meer en meer werk moeten maken van medewerkers om hen gezond en op een prettige manier het pensioen te laten halen.

Werkdruk, mantelzorg en levensfasebeleid

Werkdruk, mantelzorg en levensfasebeleid zijn in steeds meer cao’s van verzekeraars vast onderdeel geworden, ziet bestuurder Gerard van Hees van FNV Finance. Zelf was hij actief betrokken bij de totstandkoming van de recent vastgestelde cao Verzekeringsbedrijf. Duurzame inzetbaarheid en dan vooral vitaliteit en de regie nemen over je eigen loopbaan staan hierin centraal. “Al ligt niet alles vast in een cao. Vitaliteit is ook een onderwerp voor een or. Sporten, de trap nemen, het eten in de kantine zijn geen dingen die een cao worden vastgelegd, maar wel belangrijk kunnen zijn”, zegt Van Hees.

Nieuw, doorbetaald vitaliteitsverlof

Nieuw in de cao voor het verzekeringsbedrijf is het vitaliteitsverlof dat werknemers elke zeven jaar mogen opnemen. Tijdens de eerste verlofmaand wordt 70 procent van het salaris doorbetaald, in de tweede maand 40 procent. “Je kunt het nog aanvullen met het opnemen van vakantiedagen. De sabbatical kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor zingeving, het opladen voor de accu, heroriëntatie, scholing of vakantie, vervolgt Van Hees. “En wanneer je al een tijdje in een bepaalde functie zit, kun je wat meer afstand nemen. Je kunt reëler naar jezelf kijken en de vraag beantwoorden of je nog wel gelukkig bent in je baan.”

Sabbatical

De sabbatical wordt volgens de vakbondsbestuurder steeds vaker opgenomen in collectieve arbeidsovereenkomsten. Zorgverzekeraars kennen de sabbatical ook. “Voor oudere medewerkers kan de regeling ook worden gebruikt om alvast wat minder te gaan werken. Dat laatste is vooral belangrijker geworden nu de AOW- en pensioenleeftijd is gestegen en in de toekomst verder stijgt.”

Gros verzekeraars voert actief beleid duurzame inzet

Inmiddels voert zeker 60 procent van de verzekeraars actief beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid. De gezamenlijk vakbonden en het Verbond van Verzekeraars sporen verzekeraars daartoe sinds 2014 aan. Afspraken daarvoor zijn vastgelegd in een Sociale Agenda. Van Hees snapt wel dat nog lang niet alle verzekeraars duurzame inzetbaarheid hebben omarmd. “Dat heeft er natuurlijk ook mee te maken dat duurzame inzetbaarheid in 2014 nog in de kinderschoenen stond. De externe arbeidsmarkt was een crime: er waren geen vacatures.”

Actief werk maken van je eigen loopbaan

Inmiddels zijn werkgevers en werknemers zich steeds meer bewust van het belang om actief werk te maken van je loopbaan. “Wanneer je dertig jaar op dezelfde stoel zit, kun je vanuit duurzame inzetbaarheid zeggen: ‘je zit al lang in het rood, je moet iets doen’. Mensen met een lange functieverblijfsduur hebben namelijk een grotere kans om arbeidsongeschikt te worden”, is de ervaring van Van Hees.

Proef Univé

Bij verzekeraar Univé loopt op dit moment een proef om medewerkers duurzaam inzetbaar te maken. Wanneer die slaagt, wordt de proef de standaard in de sector. FNV-bestuurder Gerard van Hees: “We vertellen wat de ontwikkelingen zijn in de sector en waar het naartoe gaat in de toekomst. Mensen gaan zelf aan de slag met hun eigen toekomst als werknemer.”

Kansen

Op het terrein van risk, compliancy en actuaritaat liggen kansen, volgens Van Hees. “En witwassen, al is dat meer iets wat bij de banken speelt. Denk ook aan functies als een agile coach of scrum master. De organisatie wordt anders, waardoor ook dit soort nieuwe functies ontstaan. En verzekeraars zijn natuurlijk al halve ICT-bedrijven geworden. Op ICT-gebied gaat heel veel gebeuren; daar komen heel veel nieuwe functies.”

Elke paar jaar wat anders

Volgens Van Hees is wel bewezen dat mensen die lang geen nieuwe dingen hebben geleerd, vaak moeite hebben met het absorberen van kennis. “Mensen die elke paar jaar wat anders gaan doen, hebben het adaptievermogen kennis op te nemen. Mensen kijken ook vrolijker de wereld in dankzij nieuwe kansen.” Niet voor niets is in de cao Verzekeringsbedrijf vastgelegd dat medewerkers € 750 mogen besteden aan duurzame inzetbaarheid. Echter maakt nog lang niet iedereen gebruik van deze mogelijkheid.

Aandacht voor loopbaan van belang

Dat aandacht besteden aan de loopbaan van belang is, heeft Van Hees – “Over twee jaar ga ik met pensioen” – zelf ervaren. Zes jaar geleden begon hij aan een nieuwe functie bij de FNV. “Ik heb heel lang de ICT-sector gedaan. Te lang, maar dat had er ook mee te maken dat niemand het over wilde nemen. Dan ben je het op een gegeven moment zat. Toen ik overstapte naar de Finance, ging ik weer fris aan het werk. Van een overstap word je creatief, je gaat weer dingen ter discussie stellen.”

Sector is goed op weg

Van Hees vindt dat de financiële sector op de goede weg is op het terrein van duurzame inzetbaarheid. “Dan heb ik het wel over de faciliteiten, maar of dat cultureel ook zo is, durf ik niet te zeggen. Een bedrijf kan bijvoorbeeld wel fantastische budgetten voor opleidingen hebben, maar het moet ook verankerd worden in cultuur, dus dat het normaal is om er gebruik van te maken.”

Combineren zorg en arbeid ook belangrijk

Naast scholing en aandacht voor de loopbaan is het combineren van zorg en arbeid ook een belangrijk aspect van duurzame inzetbaarheid. De 34-urige werkweek, die Achmea invoert op basis van afspraken die met de FNV en het CNV zijn gemaakt, sluit daar bijvoorbeeld bij aan.

Partnerverlof

Net zoals het partnerverlof. Een arbeidsvoorwaarde waarbij de financiële sector, en dan vooral de cao van ING, trendsettend is geweest met de invoering van 100 procent doorbetaald partnerverlof voor de niet-barende partner. Later volgden ook Achmea, ASR en NN dit voorbeeld. “Het is leuk dat de financiële sector innovatief is op dit punt.” Al verbaast het Van Hees wel dat niet elke jonge ouder gebruikmaakt van de regeling. “Ze denken dat het niet goed is voor hun carrière, terwijl het juist belangrijk is dat mannen – daar gaat het meestal om – ook in de eerste weken betrokken zijn bij de opvoeding. Vroeger moesten mannen na twee dagen al weer aan het werk.”

Duurzame inzetbaarheid meer een vrouwending

Betekent dit dat duurzame inzetbaarheid een vrouwending is? “Wel een beetje”, is de opvatting van de FNV-bestuurder. “Vrouwen zijn zich er ook eerder van bewust dat ze verder moeten in hun werk en zoeken op een creatievere manier naar een oplossing. Mannen zijn over het algemeen opportunistischer over hun kansen op de arbeidsmarkt. Vrouwen zijn realistischer dat ze iets moeten doen.”

Lees het hele artikel op AM | Web, door Annet van den BergPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsmarkt, Langer werken
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid