Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Waarom ceo’s niet luisteren naar hun mensen
Anders werken

Waarom ceo’s niet luisteren naar hun mensen

Het is al vaker gezegd: topleiders hebben narcistische en zelfs psychopatische trekjes. Hoe meer macht ze hebben, des te groter de risico’s die ze durven nemen. En hoe impulsiever hun besluiten. Pakt het goed uit, dan verhoogt het hun macht. Maar zelfs dan is het nadelig voor een eigenschap die steeds belangrijker wordt bij managers die aan de macht willen blijven: empathie.

Deze constatering komt van iemand die het kan weten: een ceo. En wel van een consultancy die zijn brood verdient met adviezen over arbeidsvoorwaarden en daarmee de industry leader van de VS is geworden. Naar eigen zeggen. Het gaat om Jon Shanahan van Businessolver. In zijn artikel ‘The Empathy Failure Among Leaders’ op HR-platform TNLT steekt Shanahan dus de hand in eigen boezem.

Spiegelend vermogen ontwikkelen

Niet helemaal, natuurlijk. Daadkracht is nadelig voor het empatisch vermogen bij topmanagers, dat geeft de auteur toe. Maar dat tekort is niet helemaal onze eigen schuld. Dat zit zo: inlevingsvermogen ontstaat, en wordt versterkt door spiegelen, of mirroring. Dat is een neurologisch proces, waarbij we onbewust het non-verbale gedrag van anderen nadoen. Dat spiegelen is erg nuttig bij het opbouwen van een relatie met anderen. En omdat je daarbij vrij letterlijk de houding van die ander overneemt, is spiegelen essentieel voor de ontwikkeling van empatisch vermogen.

Eenzaam aan de top

Wat is nu het probleem bij veel senior managers? Vele anderen nemen hun gedrag over. Hierdoor heeft het topmanagement minder gelegenheid om zich in te leven in de gedragingen, uitingen en leefwereld van hun ‘ondergeschikten’. En dat leidt tot typische en spraakmakende uitingen van ceo’s die een behoorlijk tekort aan empathie verraden.

Thuiswerken als afwijking

Zoals Jamie Dimon, ceo van JP Morgan Chase die ongezouten liet weten dat hij iedereen terugverwacht op kantoor aan het eind van deze zomer. Het feit dat veel van zijn mensen niet dol zijn op 5 dagen per week forenzen liet hem daarbij volkomen koud. Ook andere ceo’s lieten recent duidelijk blijken dat ze niets moesten hebben van flexwerken, videovergaderen en thuiswerken. ‘Een afwijking die we zo snel mogelijk gaan corrigeren.’ Liet David Solomonm, ceo van Goldman Sachs optekenen.

Hoe ontwikkel je empatisch vermogen aan de top?

Misschien denk je nu: deze topmensen zijn hard toe aan een vakantie, net zoals wij allemaal momenteel. Maar Shanahan wijst erop dat 2 van elke 3 ceo’s zelf heel goed weten dat ze te weinig empathie tonen naar hun mensen. Toch weten ze niet goed wat zij daaraan moeten doen. En anderen zijn bang voor gezichtsverlies als ze teveel begrip tonen voor de wensen en verlangens van hun medewerkers.

Ook de medewerkers willen dat

Maar ook driekwart van die medewerkers beseft heel goed dat het management niet sterk is in empathisch vermogen. Ze willen er graag meer van zien bij hun leiders. Waarvan de meerderheid dus zelf ook graag meer inlevingsvermogen wil tonen naar de eigen mensen. Dat maakt de vraag: Hoe kan het topmanagement meer empatisch vermogen ontwikkelen actueler dan ooit.

Flexibeler werken als blijvertje

Shanahan noemt een simpele oplossing, die veel ceo’s toch zal shockeren: flexibeler zijn in je hele bedrijfsvoering. Ook in de VS wil 8 van elke 10 werknemers minstens een deel van de werkweek blijven werken op afstand: thuis, of op een andere plek dan het vaste kantoorgebouw. En ze verwachten dan hun werkgever die mogelijkheden biedt. Zoniet, dan gaat 58 procent zeker op zoek is naar ander werk. Ze versterken dan de golf mensen die dat nu al doet.

Goed voor productie en winst

Maar wat vindt deze ceo Shanahan dan zelf van die oplossing? Is het goed voor de productiviteit en de winstgevendheid als iedereen overal werkt zonder fysiek bij elkaar te zitten? Zijn antwoord is volmondig: ja. Niet alleen zegt tweederde tot 70 procent van de thuiswerkers dat ze productiever zijn dan op kantoor. Flexibel werken aanbieden verhoogt ook de loyaliteit van deze mensen en het verlaagt de kosten, stelt de praktijkman Shanahan. Ook maakt driekwart meer werkuren voor een flexibele werkgever.

Knuppel in het hoenderhok

Om het toptalent te behouden en om de productiviteit hoog te houden moeten de ceo’s van de toekomst dus wel het flexibele werken omarmen. Ze kunnen het beter zien als concept waarmee ze hun eigen empathische vermogens kunnen oppeppen. Juist omdat velen van hen het zelf niet zo zien zitten. Het is al vaker gezegd: thuiswerken is een blijvertje, net zoals andere flexibele werkvormen zoals hybride werken. Maar gaat het ook bij jouw organisatie werken? Daarvoor zijjn de inrichting en afstemming van de flexibele werkprocessen erg belangrijk. Een actuele vraag momenteel, in veel bedrijven en consultancies. Shanahan gooit in dit artikel eerst maar eens de knuppel flink in het hoenderhok bij zijn collega-ceo’s.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid