Stelling
"Een marge aanhouden is mijn belangrijkste wapen tegen stress en werkdruk."
26
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Waarom laten we dit liggen?
Langer doorwerken

Waarom laten we dit liggen?

ouderen

Nederland loopt 48 miljard euro mis omdat we het potentieel van oudere werknemers amper benutten. Dat blijkt uit het jaarlijkse Golden Age Index onderzoek van PwC. Hoe doen de koplopers het?

Nederland staat op de 22e plaats in de lijst van 34 landen die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vergelijkt op ouderenparticipatie. Noord-Europese landen scoren traditioneel het beste in deze index. IJsland staat op de eerste plaats, maar ook Zweden (75,5%) en Noorwegen weten het potentieel van oudere werknemers goed te benutten. Als Nederland zijn ouderen net zo goed zou laten meedoen als EU-kampioen Zweden zou dat een verbetering opleveren van het bruto nationaal product met 8,3 procent. Als alle OESO-landen dit zouden doen, leverde dat collectief 1700 miljard euro op.

Kampioen deeltijd

Volgens Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom van PwC, is de 22e plek die Nederland inneemt tussen 34 OESO-landen geen reden om trots te zijn. “Nederland is kampioen deeltijdwerken. Ook nu wordt duidelijk dat ook door de oudere leeftijdscohorten heel veel in deeltijd wordt gewerkt. Daarnaast is ook bij de oudere cohorten de participatie zelf lager dan in de landen om ons heen.”

Pensioensysteem is te goed

Voor een deel is dit volgens Velthuijsen verklaarbaar door de uitstekende kwaliteit van ons pensioensysteem. “We kunnen gewoon eerder stoppen met werken in Nederland. De lage participatie is een gevolg van onze welvaart. Omgekeerd blijft de economische kracht van ouderen grotendeels onbenut, en die kant van de medaille wordt door de vergrijzing steeds ernstiger.” Het probleem van de onderbenutte economische kracht van ouderen wordt door de vergrijzing alleen maar groter, voorspelt Velthuijsen, die pleit voor maatregelen. “De overheid, het bedrijfsleven en het individu zijn daar samen verantwoordelijk voor.”

Ouderen moeten ook zelf bewegen

Velthuijsen vindt dan ook dat we onze manier van werken moeten aanpassen. “We leven langer en moeten ook langer werken, om onder andere de oudedagsvoorziening veilig te stellen. Dat stelt met name oudere werknemers voor een grote uitdaging: zijn er wel banen voor hen? Zij moeten zich aanpassen, omdat onder andere door technologie banen snel aan het veranderen zijn. Training en omscholing voor werkenden staat in Nederland in de kinderschoenen. Deelname van oudere medewerkers aan opleidingen is relatief laag.”

Loskomen van de vooroordelen

Daarbij komt ook dat het Nederlandse bedrijfsleven huiverig is om ouderen aan te nemen, concludeert Velthuisen. “Ze worden gezien als duur, niet flexibel en met een hogere kans op uitval.” Wie zich maar niet los kan maken van deze vooroordelen, moet even kijken naar deze statistieken uit IJsland. In 2003 zijn de pensioenregels daar aangepast. Nadrukkelijk onderdeel is het recht van vijftigplussers op een werkgerelateerde opleiding. IJsland kent verschillende opleidingscentra die verantwoordelijk zijn voor volwasseneneducatie. Ze worden betaald uit overheidsfondsen. Het is op IJsland heel gebruikelijk dat ouderen parttime doorwerken, ook als ze de 70 zijn gepasseerd en zij al pensioen ontvangen.

(Lees het hele verhaal op PW.)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid