Stelling
"Er bestaan geen bevlogen en betrokken mensen. Ze kunnen wel zo worden."
7
33
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Wanneer leuk werk een werkverslaving wordt…
Gezonder werken

Wanneer leuk werk een werkverslaving wordt…

pas op! verslavend of repeterend werk

Veel uren werken maakt je nog geen workaholic. Wie zijn werk leuk vindt, kan veel makkelijker lange dagen maken dan mensen die opzien tegen hun baan. Die vuistregels waren al bekend. Maar waarom dat verschil er is, was nog niet vaak onderzocht. Twee onderzoekers verbonden aan Amerikaanse business schools hebben het verschil tussen lange dagen maken en werkverslaving nader bekeken. Een is de Nederlandse organisatiepsycholoog Lieke ten Brummelhuis.

Het artikel in de HBR begint met twee portretten van drukke executives die lange dagen maken. De eerste werkt – met een onderbreking van drie uur – tussen 9 uur ’s ochtends en middernacht. Ze haalt met gemak 60 uur per week, maar ze lijkt er weinig moeite mee te hebben. Ze kan het werk makkelijk van zich af zetten. De tweede professional werkt ‘maar’ 45 uur per week. Toch blijft hij voortdurend bezig met zijn werk. Hij blijft erover nadenken, blijft zijn mails en oproepen checken, en zijn gezondheid lijdt eronder constateerde zijn huisarts. Zijn bloeddruk en cholesterol waren duidelijk te hoog.

Het is niet het aantal uren…

Waarom kan de ene hardwerkende professional het werk makkelijker aan dan de ander? Veel uren maken alleen kan niet de verklaring zijn, gelet op de verschillen tussen de twee executives die net aan bod zijn geweest. Is de behoefte om steeds met je werk bezig te zijn de bepalende factor? Meestal noemen we die mensen workaholics, een term die de psycholoog Wayne E. Oates bedacht in 1971 voor mensen die voortdurend en tegen wil en dank met hun werk bezig zijn. Ze kunnen het werk niet van zich af zetten, voelen zich schuldig als ze niet werken, daarom lijkt het op een verslaving.

Grootschalig onderzoek

De onderzoekers (Ten Brummelhuis en Nothard) vertellen over een uitgebreide studie die ze in 2010 uitvoerden bij een grote financial in Nederland. Behalve hun werkweek werden de werknemers bevraagd over hun werkgewoonten, motivatie en psychosomatische verschijnselen zoals hoofd- en maagpijn. Net als de huisarts in het voorbeeld controleerden de onderzoekers de uitkomsten op diverse biomarkers.

Werkverslaving is ongezond

De uitkomst? Lange werkdagen hebben geen invloed op de gezondheid. Verschijnselen die duiden op werkverslaving wel. Behalve gezondheidsklachten hebben workaholics meer behoefte aan hersteltijd, slaap en rust, zijn ze emotioneel uitgeput, cynisch en depressiever dan anderen. De chronische stress die zij ervaren, leidt tot langzame slijtage aan het lichaam en de gezondheid. De uitkomsten van het onderzoek uit 2010 waren in lijn met de twee casestudies, en andere cases waarover de onderzoekers vertellen in hun artikel.

Mijn werk is zo leuk!

Ten Brummelhuis en Nothard geven in het artikel uitvoerige verklaringen waarom onze lichamen een chronisch verhoogd stressniveau op de lange(re) duur slecht aan kunnen. Een van de oplossingen zou kunnen zijn: je moet je werk leuker vinden! Of ander werk zoeken dat je leuk(er) vindt. Sommige workaholics voeren dat argument (mijn werk is zo leuk) aan als reden waarom ze zo vaak, en intensief met hun werk bezig blijven. De onderzoekers vergeleken de gezondheid van workaholics die zich erg betrokken voelen bij hun werk met workaholics die zich niet (erg) betrokken voelen bij wat ze doen. En inderdaad, deze laatste groep had meer psychosomatische problemen. Percentueel is het verschil niet groot, maar wel significant volgens de onderzoekers.

Geen werkverslaving is beter

Van je werk houden kan dus de nadelige gevolgen van werkverslaving verzachten, stellen Ten Brummelhuis en Nothard. Ook krijgen deze betrokken workaholics meer ondersteuning van hun netwerk en hebben ze betere professionele, interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden. Dat helpt allemaal om de gezondheidsproblemen veroorzaakt door de werkverslaving binnen de perken te houden. Maar geen werkverslaving hebben is natuurlijk nog beter voor je gezondheid, zeker op de langere termijn.

Maak je niet druk

De onderzoekers sluiten hun lezenswaardige maar soms taaie artikel af met twee conclusies, en twee aanbevelingen. De eerste conclusie: wie zich druk maakt over zijn of haar werk, loopt veel grotere gezondheidsrisico’s dan mensen die vooral veel uren maken. Hoewel er vermoedelijk wel een bovengrens is aan het aantal uren per week. Ten tweede: workaholics die houden van hun werk hebben duidelijk minder last van hun gezondheid dan werkverslaafden die hun werk niet zien zitten. Maar beide groepen houden psychosomatische gezondheidsklachten die de gezondheid op langere termijn flink kunnen aantasten.

Oplossing werkverslaving (bijna) te simpel

Wat is daaraan te doen? Herken onder welke omstandigheden de relatie met het werk dreigt uit te lopen op een werkverslaving. En de tweede stap ligt dan voor de hand: Erken dat dit gevaarlijk kan worden, voor je gezondheid en voor de rest van je leven, en zoek naar manieren om de controle over het werk (de houding dan vooral) weer terug te krijgen. Dat laatste ligt voor de hand, en over het hoe daarvan zijn vele andere publicaties met meer (en ook betere) informatie te vinden.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid