Stelling
"Bij langer thuiswerken moet je het werk zelf heel anders inrichten."
26
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Wanneer maken thuiswerkers meer uren?
Anders werken

Wanneer maken thuiswerkers meer uren?

videovergaderen

Goed nieuws voor alle thuiswerkers! Je kunt om opslag vragen. Gemiddeld kan je 1 tot 3 maanden per jaar extra werken. Zo blijkt uit diverse onderzoeken waarover HR-platform Personnel Today rapporteert. Maar het is niet vanzelfsprekend dat je die uren ook echt maakt.

Dàt we meer uren maken door de coronacrisis wisten we al. Onderzoeken van salarisverwerker ADP en TNO lieten dat duidelijk zien, in september. Maar in die onderzoeken ging het om 1 tot 4 uur per week. Toch kan het aantal uren overwerken door thuiswerken nog groter zijn. Dat komt omdat we nog veel meer tijd per jaar overhouden als we niet van en naar het werk hoeven te reizen.

1 tot 3 maanden extra

Per jaar 2 maanden, of tweemaal 168 uur bij een fulltime aanstelling, houden we over als we niet meer forenzen. Dat komt neer op 44 dagen minder werken per jaar door thuiswerk, of 84 minuten per werkdag. Blijkt uit onderzoek bij 2.533 kantoormedewerkers. Het onderzoek van Atlas Cloud houdt het op een maand besparing per jaar. Deze onderzoekers hebben 29 werkenden in Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland diepgaand bevraagd over hun werkgewoonten tijdens de crisis. Toch kan het nog gekker. Twee uur overhouden per dag, of een week extra per maand door thuiswerken, zou blijken uit onderzoek van NordVPN onder Britse werknemers. Maal 12 is 3 maanden tijdswinst na een jaartje thuiswerken.

Extra tijd voor werk

Maar wat blijkt ook uit deze onderzoeken? We besteden die extra tijd, vooral ontstaan omdat we niet meer hoeven te forenzen, niet per se aan vrij zijn. We zijn best bereid om die tijd aan nog meer werk of overwerk te besteden. Maar of we dat ook echt doen, hangt sterk af van de omstandigheden en de kwaliteit van het werk. Vooral hybride werkvormen, waarbij je deels op kantoor of de zaak en deels ergens anders (zoals thuis) kunt werken, helpen om ‘geruisloos’ meer uren te maken.

Kwaliteit werk is bepalend

De manier waarop je kunt werken bepaalt dus grotendeels of je die potentieel extra beschikbare tijd ook gebruikt voor werk. Een van de grootste stoorzenders daarbij zijn de virtuele ontmoetingen en vergaderingen, vinden veel thuiswerkers. Het tast niet alleen hun productiviteit, maar ook hun welbevinden aan. Dat laatste is toch wat vreemd. Gebrek aan sociale contacten was toch een van de grote bezwaren tegen permanent thuiswerken?

Ook bij videovergaderen

Toen we nog wel op de zaak mochten zijn, waren de thuiswerkers toch een beetje tweederangs burgers. Knelpunt is ook hier de kwaliteit van het online overleg. Mensen praten teveel door elkaar tijdens videovergaderingen, en een virtuele borrel werkt toch niet erg goed om de sociale contacten uit te bouwen, blijkt uit een van de onderzoeken.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid