Stelling
"Ik denk dat een burnout-break effectiever is dan een lange behandeling."
7
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Wat doen we met de hogere AOW-leeftijd?
Blog

Wat doen we met de hogere AOW-leeftijd?

De aanpassing van de AOW-leeftijd per 2022 geeft blijk van een zeer eenzijdige benadering van de problematiek van ouderen en de laatste fase van hun werkzame leven. Dat vinden Peter Lindenbergh en Bas Westerhout van Lieshout Westerhout Advocaten, Amsterdam. Op HR-Base geven ze wat tips hoe u het bedrijf kunt voorbereiden op ‘nog langer doorwerken’.

Er is natuurlijk een groep werknemers en zelfstandigen die fluitend tot ver boven de AOW-leeftijd kan doorwerken, en dat ook wil. Die groep is echter beduidend kleiner dan het aantal werkenden dat door leeftijdgerelateerde klachten eerder wil stoppen of een stapje terug te doen. Dat beperkt zich niet tot werknemers die (zware) lichamelijke arbeid verrichten.

Erg snelle stijging

Met de nu aangekondigde verhoging van de AOW-leeftijd stijgt de uittredingsleeftijd in zo’n 25 jaar met ruim 10 jaar. Dat is aanmerkelijk meer dan de stijging van de levensverwachting, om nog maar te zwijgen van de zeer beperkte stijging van de “volle-gezondheids-levensverwachting”. Een duidelijke scheefgroei dus. Te meer daar ondernemings- en bedrijfstakpensioenfondsen naar verwachting de standaardpensioenleeftijd zullen aanpassen aan de verhoogde AOW-leeftijd. De politieke besluitvormers houden hier geen rekening mee. Grote problemen voor werkenden en organisaties zijn onvermijdelijk als we het hier bij laten.

Gevolgen verzachten

Natuurlijk zijn er mogelijkheden om de gevolgen te verzachten. Werkenden zullen zichzelf beter moeten voorbereiden op de laatste fase van de loopbaan en de post-werkfase. Enerzijds door zich te blijven ontwikkelen, te blijven leren (ook al om zich niet van één werkgever afhankelijk te maken) en te zorgen dat ze ook fysiek in staat blijven de gevraagde arbeidsprestatie te leveren. Anderzijds door tijdig -waar mogelijk- financiële ruimte te creëren. Bijvoorbeeld door hypotheeklasten te verminderen (aflossen!) of te sparen (het ouderwetse appeltje voor de dorst). Bedrijfsorganisaties zullen moeten zorgen voor voldoende instrumenten om werkenden gezond de eindstreep te laten halen en voor mogelijkheden om voor hen optimale keuzes te maken.

4 Aanbevelingen voor ‘nog langer doorgaan’

Dat leidt ons tot vier aanbevelingen voor bedrijfsorganisaties die hun mensen heel praktisch willen voorbereiden op ‘nog langer doorwerken’.

 1. Help medewerkers zich bewust te zijn van het belang van fysieke fitheid.
  Realiseert de medewerker zich het belang van voldoende beweging, goede voeding, voldoende rust? Er zijn goede programma’s beschikbaar die hier ondersteuning bieden.
 2. Blijf stimuleren dat medewerkers zich ontwikkelen, dat ze blijven leren.
  Help hen om de afhankelijkheid van één werkgever te verkleinen.
 3. Hou flexibele uittredingsregelingen in stand.
  Flexpensioen is belangrijker dan ooit tevoren. De belangrijkste elementen: keuzevrijheid bij de uittredingsleeftijd, deeltijdpensioen, hoog-laagconstructies en uitruilmogelijkheden. Zorg er ook voor dat medewerkers én leidinggevenden weten wat de mogelijkheden zijn. Momenteel blijven helaas nogal wat mogelijkheden onbenut.
 4. Regel demotie.
  Maak het mogelijk dat medewerkers op enig moment in overleg met hun werkgever een stapje terug doen. Leg helder vast wat de mogelijkheden zijn, en leg ook helder vast wat de gevolgen zijn voor het loon en de overige arbeidsvoorwaarden. Een financieel stapje terug is logisch en in de meeste gevallen niet heel dramatisch. Essentieel: draagvlak bij de medewerkers. Dus gedegen voorbereiding met de ondernemingsraad, of bij afwezigheid daarvan de vakorganisaties of personeelsvertegenwoordiging. En last but not least: maak reeds bij indiensttreding van medewerkers duidelijk -bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst- dat de organisatie een demotiebeleid heeft en dat je hiervan als werknemer gebruik mag maken. Dan wordt demotie een normaal onderdeel van personeelsbeleid, en is het afgelopen met de negatieve connotatie die nu vaak nog aan het onderwerp is verbonden.

(Lees het hele artikel op HR-Base)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Blog, Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws

0 reacties op Wat doen we met de hogere AOW-leeftijd?

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid