Stelling
"Op tijd stoppen is de beste manier om het werk langer vol te houden."
37
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Wat heb je gedaan dit weekend?
Gezonder werken

Wat heb je gedaan dit weekend?

enthousiast door werkgeluk en vitaliteit

Het antwoord op deze traditionele vraag is deze keer wat minder conventioneel: slapen. Slapen? Het hele weekend? Ja. Vrijdag 15 maart is de jaarlijkse dag van de slaap. En u slaapt tekort.

Een op elke vijf Nederlanders slaapt te weinig uren, of heeft problemen met slapen. Zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Arbo Unie. Daaruit blijkt ook dat slaapproblemen nog schadelijker zijn dan we al wisten. Wat we er al van wisten: problemen met concentreren en herinneren, prikkelbaar en geïrriteerd zijn de hele dag, je doet minder en wat je doet is ook nog eens van mindere kwaliteit. Ook de kans op nare ziekten als diabetes, hart- en vaataandoeningen en overgewicht nemen toe als u te kort en slecht slaapt.

Slecht slapen heeft meer gevaren

Maar de gevaren van slechte slaap blijken nog erger. Ariane Gennissen, bedrijfsarts bij Arbo Unie, schetst drie nieuwe onderzoeksresultaten. Het geheugen werkt slechter bij slaaptekort. Je kunt minder onthouden en minder doen met die kennis. Hoofdzaken scheiden van bijzaken is lastiger. Dat komt omdat het kortetermijngeheugen nog vol zit met oude informatie van vorige dagen. Alleen tijdens de slaap verhuist dat naar de permanente opslag in het brein. Inderdaad net zoals een computer werkt.

Minder afvalverwerking

Ook gaan slechte slapers meer eten. Wie minder slaapt dan 7 tot 8 uur per dag, eet gemiddeld 385 calorieën meer. Dat schijnt vooral vet te zijn. Langere tijd slecht slapen betekent dus flink dikker worden. Komt ook omdat er minder afvalstoffen uit het lichaam gaan bij slechte slapers. En dat leidt tot ophopen van het eiwit bèta-amyloïde, dat ook veel zit in de hersens van mensen met Alzheimer. Dat verband is nog niet onomstotelijk aangetoond, maar eerdere onderzoeken wezen ook op een verband tussen slecht slapen en deze ziekte.

Bijslapen kan!

Het internet barst van de tips en trucs om beter de slaap te vatten. De meeste kent u wel: minder of korter overwerken, eerder stoppen met mailen, appen, koffie, alcohol en beeldschermen waaronder Netflix, smartphones, laptops en andere blauwe lichtbronnen. Bijslapen in het weekend schijnt ook te helpen volgens professor Gerard Kerkhof, hoogleraar ‘Psychofysiologie van de 24-uurs ritmiek en slaap’. Onze hersens zijn namelijk net een bankier die een lopende rekening bijhoudt en in het weekend de roodstand opheft. “Als dat telkens gebeurt, kun je prima zo leven, maar het betekent wel dat hoe verder de werkweek vordert, hoe slechter je presteert.”

Voorkomen is beter (dan bijslapen)

Maar deze maatregelen zijn niet meer dan symptoombestrijding. Op een (iets) andere manier werken kan helpen bij het voorkomen van problemen met de slaap. Zoals overdag werken in een ritme dat beter aansluit bij de natuurlijke hersenfuncties (elke 50 minuten een kwartiertje pauze). Het kan helpen tegen slaapproblemen ’s nachts, schijnt het. Of schuiven met werktijden om doorwaakte nachten door onrustige kinderen te verminderen. Nog een goede structuurtip van de Arbo Unie: een slaapritueel invoeren. Een slaapritueel bestaat uit een aantal vaste gewoonten die je dagelijks uitvoert voor het slapen gaan. Dat is goed voor geest en lichaam. We leren de routine herkennen en ons lichaam weet na een tijdje instinctief wanneer het tijd is om moe te worden.

Meer!

Lees 5 tips voor uitgeslapen personeel in het Grote Slaapdossier.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid