Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Wat is werkgeluk echt?
Gezonder werken

Wat is werkgeluk echt?

gezond en gelukkig gevoel

Tijdens de eerste lockdown gingen de schouders er bij de meesten nog wel onder. Maar in deze tweede, zwaardere periode waarin alles ‘dicht’ is merken velen het toch: stress. Meer dan de helft van ons heeft er nu echt last van, en 38 procent meer dan vorig voorjaar. Dus kelderen ook ons werkplezier en werkgeluk. Is daar wat aan te doen, tijdens deze uitzonderlijke crisissituatie?

Blij en gelukkig de hele dag je werk doen is fijn, maar het heeft niet veel te maken met werkgeluk. Het gaat dan meer om professionele en persoonlijke ontwikeling. Hoe komt iemand professioneel het best tot zijn of haar recht? En werkt hij of zij er zo langer door? Werkgeluk hangt sterk af van je eigen werkvoorkeuren. Maar het doel is altijd: langer, prettiger en gezonder kunnen doorwerken. Duurzame inzetbaarheid, kortom.

Crisis knaagt aan onze veerkracht

Nederland is een van de meest werkgelukkige landen in deze wereld. Maar toch; het schuurt en knaagt ook hier bij steeds meer mensen tijdens hun werk. Zo blijkt uit  onderzoeken van Intermediair en thuiswerkspecialist Moneypenny. We zijn steeds gestresster, en steeds minder tevreden met ons werk en ons leven. Dat begon al vòòr de coronacrisis, en deze beperkende leefstijl maakt het niet beter. We missen vooral goed leiderschap, gezelschap en gezelligheid, en dat knaagt aan onze veerkracht. Je hebt een erg lange adem nodig voor deze crisis: bij steeds meer mensen raakt dat op.

Management: bied mentale steun!

Het gaat nu vooral om de mentale steun vanuit de werkgever. Zekerheid geven waar mogelijk, en duidelijkheid waar dat niet kan. Juist bij leidinggeven aan de gedwongen thuiswerkers is dat erg belangrijk. Ze zullen er niet direct werkgelukkig(er) van worden. Maar ze voelen zich dan wel beter, nadrukkelijker verbonden met de werkgever als bedrijf. En met de mensen die er ook werken als hun collega’s. Die versterkte betrokkenheid bij ‘de zaak’ motiveert om (nog) langer, en beter door te werken. Steun en ook waardering van de direct leidinggevende is voor de meeste thuiswerkers bijna nog belangrijker dan goed contact met de collega’s.

Blijven communiceren

Samenwerking is onmogelijk zonder prettige en effectieve interactie tussen mensen. En dat betekent ook nu: blijven communiceren. Hoe voelt iedereen zich bij deze nieuwe werkwijze? Wie baalt, wie straalt (nog)? Managers, maar ook collega’s onderling doen er goed aan om extra te letten op de manier waarop mensen nu doorwerken. Zien ze het nog zitten? Wat kan beter of anders, zodat deze manier van werken beter is uit te houden? Neem als leidinggevende elk verzoek of signaal serieus, en reageer direct. Kleine blijken van waardering moeten leidinggevenden nu expliciet geven. Je komt elkaar niet zomaar meer tegen in de gangen, in de kantine of bij het beruchte koffieapparaat.

Wat is echt werkgeluk?

Echt werkgeluk is gericht op telkens meer en betere betekenis toevoegen. Aan je eigen (professionele) leven, en aan dat van anderen. Werkgeluk betekent: werk doen dat het beste bij je past. Zo word je steeds beter in dat werk, en dat geeft echt werkgeluk. Consultant Josh Bersin legt op LinkedIn Pulse uit hoe je dat het beste kunt bereiken.

Autonomer werken hoort bij werkgeluk

Voorbeelden van ‘echt’ werkgeluk zijn er te over: een medisch analist die een betere behandelmethode ontdekt voor een nare ziekte, een ambulancerijder (of bezorger) die de wegopbrekingen en files in zijn werkgebied nog beter leert omzeilen. Of neem de onderhoudsmonteur die storingen verhelpt nog voordat ze ontstaan, een buschauffeur die vertragingen in metro en trein uit zichzelf doorgeeft, een verkoper in een kledingzaak die zich bewust-opvallend of flamboyant kleedt of een servicemedewerker die korte video’s opneemt van veelgestelde vragen.

Dit soort ideeën om je werk meer inhoud en betekenis te geven kunnen ontstaan met job crafting, waarbij mensen de accenten zetten in hun werk waardoor ze komen tot optimale prestaties. Autonomer werken, of persoonlijke accenten kunnen zetten in de manier waarop je werkt geeft veel meer voldoening dan simpelweg doen wat de manager of leidinggevende vraagt.

Echte waarde toevoegen

Een echt werkgelukkig mens kan door zijn of haar werk optimaal waarde toevoegen. Aan het leven van anderen, door een collega die ‘gewoon’ iets goed doet vaker en explicieter een complimentje te maken, maar ook aan je eigen professionele leven door meer betekenis te stoppen in je werk. Wie op deze manier doelgericht bezig is met de kwaliteitsverbetering van zijn eigen werk krijgt daar een gelukkig en tevreden gevoel van. Dat komt dicht bij echt werkgeluk, waardoor je fluitend aan het werk gaat elke dag.

Zonder plezier geen werkgeluk

Er is nog iets nodig voor ‘echt’ werkgeluk, behalve doelgericht betekenis toevoegen aan levens, dat van anderen en van jezelf. Wie gelukkig(er) wil werken, moet ook met plezier werken. “Zonder werkplezier is er geen werkgeluk en zonder werkgeluk kan je je talenten en kwaliteiten niet goed inzetten.” Zo ziet arbeids- en organisatiepsycholoog Lieke Bezemer deze relatie.

Zin, plezier en verbinding

Je moet plezier hebben in je werk, waarbij een goede band met collega’s belangrijk is. En een zekere mate van zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid of autonomie is ook essentieel voor meer werkgeluk. Zingeving, plezier en verbinding zijn de kernelementen volgens gelukscoach Gea Peper. Ze noemt in dit artikel op PW. 10 factoren die je daarbij in de gaten kunt houden.

Groei en ontwikkeling maakt werkgelukkiger

Ook voldoende mogelijkheden voor groei en ontwikkeling zijn belangrijk voor het geluksgevoel: mensen die veel van zichzelf kwijt kunnen scoren gemiddeld een 7,0 op geluk. Dat geldt voor 6 van elke tien werkenden. De overige 38 procent kan zijn ‘ei’ niet echt kwijt in het werk, en scoort een 5,9 in de Happy Test van de website allesoverhr.nl vorig jaar.

Werkgeluk: alles in en rond het werk

Voor werkgeluk is dus van alles nodig in en rond het werk. Het moet zin hebben, voor jezelf en voor anderen. Het moet passen bij jezelf als persoon, anders ga je het nooit leuk vinden. En zonder werkplezier geen werkgeluk. Je moet er waardering voor krijgen, van collega’s en van je leidinggevende. Die erkenning dat je goed bezig bent, geeft je iedere keer een kick en een zetje om je grenzen weer wat verder te leggen.

Kijk ook eens naar jezelf!

Niet alleen de organisatie, ook elke medewerker is aan zet bij werkgeluk. Word je nog steeds gelukkig van wat je doet? Dit zijn enkele kernvragen die je jezelf regelmatig opnieuw kunt stellen om dat te onderzoeken. Opschrijven en dan vergeten, zodat je er later weer naar kunt kijken helpt.

  1. Noem twee taken of aspecten in je huidige baan die je liever niet meer zou willen doen. En noem er ook twee die je vaker, meer of beter wilt doen.
  2. Noem aan het einde van elke werkdag een hoogtepunt en een dieptepunt.
  3. Hoe wil je terugkijken op je werkende leven als je 90 bent? Als iemand die alles eruit heeft gehaald wat erin zat? Als iemand die moeilijkheden heeft overwonnen? Heb je gedaan waarvan je droomde?
  4. Logische vervolgvraag: wat wilde je als kind het liefste worden? Wat noemde je het meest?
  5. Kijk met de antwoorden op de laatste 2 vragen weer naar de eerste vraag. Bedenk nu eens hoe je hierover een gesprek kunt aangaan met je leidinggevende of manager. Noem concreet wat je anders zou willen in je werk. Andere projecten? Taken? Andere functie? Opleiding?

Tenslotte: werkgeluk blijft maatwerk

Geluksexperts Roos Dohmen en Lotte Spijkerman raden organisaties in het artikel ‘Geluk als motor’ aan om met wat regelmaat alle medewerkers te bevragen op de mate van zingeving, plezier en verbinding die ze ervaren in hun werk. Waarna het management de aspecten die de meeste medewerkers minder goed waarderen met ‘gerichte’ interventies beter kan maken. Zo bevorder je de eenheid tussen mensen en organisatie. Maar de band tussen elke medewerker en organisatie blijft toch maatwerk. Net zoals werken aan werkgeluk.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Rendement op arbeid
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid