Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Wat is werkgeluk echt?
Gezonder werken

Wat is werkgeluk echt?

gezond en gelukkig gevoel

Thuiswerken. Ongeveer de helft van ons vindt het vreselijk, de andere helft wil er graag mee verder. Praten over thuiswerken lijkt steeds meer op de discussie over werkgeluk. Wat het precies is, en hoe je er meer van krijgt, hangt sterk af van je eigen werkvoorkeuren. Hoe komt iemand professioneel het best tot zijn of haar recht? En werkt hij of zij er zo langer door?

Diverse deskundigen zeggen het: Nederland is een van de meest werkgelukkige landen in deze wereld. Maar toch; het schuurt en knaagt steeds meer mensen tijdens hun werk. We zijn steeds gestresster, en steeds minder tevreden met ons werk en ons leven. Natuurlijk heeft dat alles te maken met de coronacrisis, en de beperkende maatregelen. We missen vooral goed leiderschap, gezelschap en gezelligheid, en dat knaagt aan onze veerkracht. Je hebt een erg lange adem nodig voor deze crisis: bij steeds meer mensen raakt dat op.

Mentale steun bieden

Het gaat nu vooral om de mentale steun vanuit de werkgever. Zekerheid geven waar mogelijk, en duidelijkheid waar dat niet kan. Mensen zullen er niet direct werkgelukkig(er) van worden. Maar wel minder ongelukkig. Ze voelen zich beter, nadrukkelijker verbonden met de werkgever als bedrijf. En met de mensen als collega’s. Een goede relatie met collega’s staat bovenaan in het Het Werkgeluk Data Rapport van 2DAYSMOOD. Die versterkte betrokkenheid bij ‘de zaak’ motiveert om (nog) langer, en beter door te werken.

Blijven communiceren

Samenwerking is onmogelijk zonder prettige en effectieve interactie tussen mensen. En dat betekent ook nu: blijven communiceren. Hoe voelt iedereen zich bij deze nieuwe werkwijze? Wie baalt, wie straalt (nog)? Managers, maar ook collega’s onderling doen er goed aan om extra te letten op de manier waarop mensen nu doorwerken. Zien ze het nog zitten? Wat kan beter, anders zodat dit werkritme beter gaat passen? Vaker contact met de leidinggevende? Flexibeler werk- en pauzetijden? Andere hulpmiddelen? Neem het serieus, en reageer direct.

Wat is echt werkgeluk?

Echt werkgeluk is gericht op telkens meer en betere betekenis toevoegen. Aan je eigen (professionele) leven, en aan dat van anderen. Werkgeluk betekent: werk doen dat het beste bij je past. Zo word je steeds beter in dat werk, en dat geeft echt werkgeluk. Consultant Josh Bersin legt op LinkedIn Pulse uit hoe je dat het beste kunt bereiken.

Autonomer werken hoort bij werkgeluk

Voorbeelden van ‘echt’ werkgeluk zijn er te over: een medisch analist die een betere behandelmethode ontdekt voor een nare ziekte, een ambulancerijder (of bezorger) die de wegopbrekingen en files in zijn werkgebied nog beter leert omzeilen. Of neem de onderhoudsmonteur die storingen verhelpt nog voordat ze ontstaan, een buschauffeur die vertragingen in metro en trein uit zichzelf doorgeeft, een verkoper in een kledingzaak die zich bewust-opvallend of flamboyant kleedt of een servicemedewerker die korte video’s opneemt van veelgestelde vragen.

Dit soort ideeën om je werk meer inhoud en betekenis te geven kunnen ontstaan met job crafting, waarbij mensen de accenten zetten in hun werk waardoor ze komen tot optimale prestaties. Persoonlijke accenten zetten in de manier waarop geeft veel meer voldoening dan simpelweg doen wat de manager of leidinggevende vraagt.

Echte waarde toevoegen

Allemaal gericht op meer waarde toevoegen. Aan het leven van anderen, door een collega die ‘gewoon’ iets goed doet vaker en explicieter een complimentje te maken, maar ook aan je eigen professionele leven door meer betekenis te stoppen in je werk. Wie op deze manier doelgericht bezig is met de kwaliteitsverbetering van zijn eigen werk krijgt daar een gelukkig en tevreden gevoel van. Dat komt dicht bij echt werkgeluk, waardoor je fluitend aan het werk gaat elke dag. Er is wel een ding absoluut bij nodig: meer ruimte en autonomie om deze prachtige ideeën, waar je energie van krijgt, ook echt te kunnen uitvoeren!

Zonder plezier geen werkgeluk

Er is nog iets nodig voor ‘echt’ werkgeluk, behalve doelgericht betekenis toevoegen aan levens, dat van anderen en van jezelf. Wie gelukkig(er) wil werken, moet ook met plezier werken. “Zonder werkplezier is er geen werkgeluk en zonder werkgeluk kan je je talenten en kwaliteiten niet goed inzetten.” Zo ziet arbeids- en organisatiepsycholoog Lieke Bezemer deze relatie. Vooral jongeren vinden plezier op het werk belangrijker dan een hoger salaris. En dat plezier bereiken en verhogen ze mede door een goede werkrelatie te hebben met collega’s. Daarom gaan vooral jongeren graag weer terug naar kantoor.

Zin, plezier en verbinding

Voor werkgeluk is dus van alles nodig in en rond het werk. Het moet zin hebben, voor jezelf en voor anderen. Er moet een zekere mate van groei en ontwikkeling in het werk mogelijk zijn. Je moet plezier hebben in je werk, waarbij een goede band met collega’s belangrijk is. En een zekere mate van zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid of autonomie is ook nodig voor meer werkgeluk. Zingeving, plezier en verbinding zijn de kernelementen volgens gelukscoach Gea Peper. Ze noemt in dit artikel op PW. 10 factoren die je daarbij in de gaten kunt houden.

Kijk ook eens naar jezelf!

Niet alleen de organisatie, ook elke medewerker is aan zet bij werkgeluk. Word je nog steeds gelukkig van wat je doet? Dit zijn enkele kernvragen die je jezelf regelmatig opnieuw kunt stellen om dat te onderzoeken. Opschrijven en dan vergeten, zodat je er later weer naar kunt kijken helpt.

  1. Noem twee taken of aspecten in je huidige baan die je liever niet meer zou willen doen. En noem er ook twee die je vaker, meer of beter wilt doen.
  2. Noem aan het einde van elke werkdag een hoogtepunt en een dieptepunt.
  3. Hoe wil je terugkijken op je werkende leven als je 90 bent? Als iemand die alles eruit heeft gehaald wat erin zat? Als iemand die moeilijkheden heeft overwonnen? Heb je gedaan waarvan je droomde?
  4. Logische vervolgvraag: wat wilde je als kind het liefste worden? Wat noemde je het meest?
  5. Kijk met de antwoorden op de laatste 2 vragen weer naar de eerste vraag. Bedenk nu eens hoe je hierover een gesprek kunt aangaan met je leidinggevende of manager. Noem concreet wat je anders zou willen in je werk. Andere projecten? Taken? Andere functie? Opleiding?

Werkgeluk blijft maatwerk

Geluksexperts Roos Dohmen en Lotte Spijkerman raden organisaties in het artikel ‘Geluk als motor’ aan om met wat regelmaat alle medewerkers te bevragen op de mate van zingeving, plezier en verbinding die ze ervaren in hun werk. Waarna het management de aspecten die de meeste medewerkers minder goed waarderen met ‘gerichte’ interventies beter kan maken. Zo bevorder je de eenheid tussen mensen en organisatie. Maar de band tussen elke medewerker en organisatie blijft toch maatwerk. Net zoals werken aan werkgeluk.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Rendement op arbeid
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid