Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsvoorwaarden Wat staat er over duurzame inzetbaarheid in cao’s?
Arbeidsvoorwaarden

Wat staat er over duurzame inzetbaarheid in cao’s?

Aan het begin van 2021 noemden werkgevers de voorbereiding op duurzaam werk, en daarmee de duurzame inzetbaarheid van medewerkers, als prominent thema. Inmiddels zit de eerste helft van het jaar erop. Hoe staat het met dit thema in de cao’s die dit jaar zijn afgesloten? De AWVN zette het op een rij.

De aandacht voor duurzame inzetbaarheid bij werkgevers en werknemers is de afgelopen jaren flink toegenomen. Maar een leer- en ontwikkelcultuur is nog geen gemeengoed. En ook het belang van gezondheid en vitaliteit op het arbeidsmarktperspectief is nog niet overal doorgedrongen. Nog te veel medewerkers hebben een achterstand in scholing of vaardigheden en hebben te weinig inzicht in hun eigen kansen en beperkingen op de arbeidsmarkt. Daar moet de komende jaren verandering in komen, willen we als samenleving en economie sterker staan, zeker bij een volgende crisis, aldus de AWVN.

3 soorten afspraken over duurzame inzet in cao’s

In de cao’s die tot nu toe dit jaar zijn afgesloten ontdekte de AWVN 3 rode draden over duurzame inzetbaarheid.

1} Veel afspraken over duurzame inzetbaarheid, vaak gekoppeld aan ouderen en zwaar werk

In krap de helft (45%) van de cao’s uit 2021 staan nieuwe afspraken over duurzame inzetbaarheid in brede zin. Een kwart van die afspraken (12%) bestaat ten minste deels uit afspraken over de RVU-regeling voor vervroegde uittreding. Dit leidt volgens sommige media tot een ‘terugkeer van het vroegpensioen’ of de VUT.

Maar de afspraken verschillen behoorlijk per sector, en soms zelfs per bedrijf. Het gaat van een studie tot en met vroegpensioen voor iedereen. Zo kan iedereen bij chemiebedrijf DSM 3 jaar vroeger met pensioen. Bij pensioenuitvoerder PGGM geldt dat alleen voor de werknemers geboren tussen 1955 en 1962. In de cao voor verpleeg- en verzorgingshuispersoneel en thuiszorg kan iedereen die minimaal 45 jaar in de sector heeft gewerkt 3 jaar eerder weg. Politiemensen mogen na 25 jaar in een ‘zware functie’ met vroegpensioen, net als de werknemers in de bouw.

2} In 1 op de 5 cao’s staan afspraken over ontwikkeling, meer afspraken over loopbaanscans en mobiliteit.

Het gaat om afspraken over scholing en ontwikkeling in brede zin. In 10 procent van de cao’s zijn afspraken opgenomen over persoonlijke ontwikkelbudgetten. Hierbij is volgens de AWVN flankerend beleid nodig om te zorgen dat er gebruik van wordt gemaakt en ontwikkeling echt gaat leven. Het is daarom goed om te zien dat er meer cao-afspraken komen waarin loopbaanscans zijn afgesproken, wat vervolgens weer tot gebruik van ontwikkelbudget kan leiden. Ook zijn vaker afspraken gemaakt over het faciliteren van (het traject naar) werk buiten de sector.

3} Steeds meer afspraken op gebied van vitaliteit, gezondheid en werk-privébalans.

Bevorderen van gezondheid en vitaliteit is de basis voor duurzame inzetbaarheid, constateren de werkgevers terecht. Dat zijn immers voorwaarden om ook in de toekomst productief te blijven. In 1 op de 5 cao’s worden afspraken gemaakt over gezondheid (vaak in relatie tot roosters), en in 1 op de 10 over vitaliteit. Inmiddels zijn in 20% van de nieuwe cao’s afspraken gemaakt over een bovenwettelijke aanvulling op de wet WIEG (het aanvullend geboorteverlof voor partners) en meer zeggenschap over werktijden. In 1 op de 20 cao’s zijn afspraken gemaakt over tijd voor mantelzorg. In enkele cao’s zijn (deels) doorbetaalde sabbaticals afgesproken. Daarnaast worden er (nog altijd) veel afspraken gemaakt over roosters en gezondheid, vooral in relatie tot oudere medewerkers.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Arbeidsvoorwaarden, Langer werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid