Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Wat te doen tegen pesten?
Achtergrond

Wat te doen tegen pesten?

pesten, uitsluiting, emoties

We hebben het er al vaak over gehad: pesten. Minister Asscher wil managers in bedrijven waar veel wordt gepest verplicht een cursus tegen pesten laten volgen. Hij onderzoekt de praktische en juridische mogelijkheden van een proef. De I-SZW gaat managers trainen en voorlichting geven. Maar wat kunt u zelf nu doen tegen pesten? Want het ondermijnt de inzetbaarheid en kost klauwen met geld.

Volgens Asscher hebben leidinggevenden een belangrijke rol bij het tegengaan van pestgedrag, omdat zij een voorbeeldfunctie hebben. Als zij niet optreden tegen ongewenst gedrag, ontstaat volgens de minister een cultuur waarin het steeds ergere vormen aanneemt.

Hoogste leiding betrekken

Asscher vindt betrokkenheid van de hoogste leiding van het grootste belang. Hij zal daarom een gesprek organiseren met een aantal topmanagers over pesten op het werk. Ook gaat een speciaal team van de Inspectie SZW bedrijven helpen bij de aanpak van ongewenst gedrag. Het team gaat leidinggevenden trainen en voorlichting geven, schrijft Asscher in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten zijn een half miljoen euro.

‘Taboe slechten’

Minister Asscher vraagt al jaren om meer aandacht voor pesten op het werk. Hij wil bedrijven die bewust niets doen om een veilige werkomgeving te creëren hard aanpakken. “Het taboe moet geslecht, want dit raakt ontzettend veel mensen. Het veroorzaakt veel leed en kan voor mensen grote gevolgen hebben. Pesten is echt een groot beroepsrisico geworden.” De minister heeft eerder op verzoek van de Kamer bekeken of ernstige vormen van pesten kunnen worden opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. Dat bleek niet mogelijk.

Aanzienlijk probleem

Volgens Asscher heeft een op de zes werknemers last van ongewenste omgangsvormen als pesten, discriminatie en seksuele intimidatie. In totaal zouden 462.000 werknemers wel eens te maken hebben gehad met pesten, 58.000 mensen hebben er vaak mee te maken, en 24.000 mensen zelfs zeer vaak. Bij ruim één op de drie werknemers leidt dit tot burn-outklachten. Elk jaar worden daar een half miljoen mensen gepest, waarvan 90.000 structureel. Dat kost een bedrijf zo’n 45.000 euro per jaar aan extra verzuimkosten, volgens berekeningen van TNO.

Grappig?

Veel mensen hebben moeite om een grapje te onderscheiden van pesten. Die grens ligt ook niet altijd en voor iedereen op dezelfde plek. Want wat voor de één grappig is, kan voor de ander pijnlijk zijn. Leidinggevenden en collega’s moeten pesten herkennen, kunnen voorkomen en ingrijpen als er toch gepest wordt op het werk.

Hiërarchische bedrijven

Bedrijven met een sterke hiërarchie en matige communicatie tussen afdelingen lopen het meeste kans op pestgedrag, zoals ziekenhuizen. Ook overheidsbedrijven, waar de hiërarchie en versnippering met talloze projectcoördinatoren groot is, en sectoren waar veel met tijdelijke contracten of stagiairs werken, hebben meer kans.

Het begint met herkennen

Werkende pestkoppen zijn veel sluwer en berekenender dan pestkoppen op school. Gedragsspecialiste Kathi Elster onderscheidt zes typen kantoorpestkoppen:

  1. Het IJskonijn doet alles om zich superieur te voelen. Hij en zij houdt ervan anderen te kleineren en te negeren en is niet in staat de gevolgen van zijn gedrag te overzien. Het ijskonijn is nog niet echt volwassen.
  2. De Toiletroddelaar is sluw en manipulerend. Hij of zij hitst anderen tegen u op tijdens praatjes in de toiletruimte en via Facebook.
  3. De Alpha Man / Mean Girl orkestreert collectieve pestaanvallen. Hij deelt de lakens uit en voert de pestkoppen aan. Is het een zij, dan lijkt ze de meest vilein-kwaadaardige van de groep. Man of vrouw, deze mensen gedragen zich vooral zo om hun onzekerheid te maskeren.
  4. De Psychopaat is biologisch voorbestemd om van uw leven een hel te maken. Pesten is het enige dat hij kan. Hij geniet van andermans lijden, en zal daarom nooit veranderen.
  5. De Hulpbehoevende Collega is zo hulpeloos en komt u zo vaak om raad vragen dat u de neiging krijgt om hem of haar te negeren en gemeen te doen. Maar pas op: voor u het weet ben u zelf een pestkop. De Hulpeloze heeft dan een prima bliksemafleider gevonden om haar eigen incompetenties te maskeren.

Wat te doen?

Behalve niet meegaan met het natuurlijke gedrag van de pester (zie de archetypes hierboven) zijn er meestal twee reacties: assertief reageren en het probleem aanpakken, of de pester en zijn gedrag vermijdend negeren. Wie de pester assertief aanpakt, hoeft meestal niet op hulp te rekenen. Men denkt: hij of zij kan het alleen wel af. En dat blijkt (lang) niet altijd zo te zijn. Als een slachtoffer vermijdend reageert, houden de omstanders het slachtoffer mede verantwoordelijk voor het voortduren van het pesten en zijn daarom ook minder geneigd te helpen: het ‘eigen schuld, dikke bult’ mechanisme. Kortom, pesten vraagt om een groepsaanpak. Het is ook de cultuur van de groep die ruimte bood voor het negatieve gedrag dat pesten heet.

Het ‘moet niet kunnen’

Veel bedrijven pakken pesten op het werk verkeerd aan, vinden diverse deskundigen. De pester ontslaan helpt meestal niet veel, binnen korte tijd staat zijn of haar opvolger klaar om het ‘goede werk’ voort te zetten. Protocollen tegen pestgedrag zijn er meestal wel, maar het schort aan de uitvoering. Zo denken veel werkgevers dat pesten bij hun niet voorkomt, of ze vinden dat hun medewerkers tegen een geintje moeten kunnen. Maar wat voor de één grappig is, kan voor de ander pijnlijk zijn. Leidinggevenden en collega’s moeten pesten herkennen, kunnen voorkomen en ingrijpen als er toch gepest wordt op het werk.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws

0 reacties op Wat te doen tegen pesten?

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid