Stelling
"Bij langer thuiswerken moet je het werk zelf heel anders inrichten."
26
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Wat wij u niet meer hoeven te vertellen over uw leefstijl
Arbeidsomstandigheden

Wat wij u niet meer hoeven te vertellen over uw leefstijl

gezonde medewerkers

Na de werkgever bemoeit ook het kabinet zich met uw leefstijl. Het Nationaal Preventieakkoord, dat er sinds kort is, wil niet alleen roken, maar ook de consumptie van drank, suiker en vet ontmoedigen. De een wordt het nu zwart voor ogen van verontwaardiging, de ander zal denken: hmm, kan best nuttig zijn. Maar als trouwe volger van deze website weet u allang hoe een gezonde leefstijl eruit ziet. Toch?

In het akkoord herhaalt de industrie toezeggingen om producten gezonder te maken en kindermarkting voor ongezonde producten aan te pakken. Het Akkoord bevat niet veel regels of harde maatregelen. Het gaat de opstellers om bewustwording en stimuleren van gezonde keuzes.

Voorzichtig wat zeggen van de leefstijl?

Gelukkig doet niet alleen het kabinet dat. Ook steeds werkgevers gaan er voorzichtig toe over om wat meer te zeggen over de leefstijl dan de kroket en de frituurpan uit de kantine verbannen en het abonnement op de sportschool subsidiëren. Softwarebedrijf AFAS Software laat zich er zelfs graag op voorstaan. “Je kunt ziek worden van roken en overgewicht, je kunt er zelfs aan doodgaan. Waarom zou je als werkgever níet betrokken zijn?” vraagt agemeen directeur Bas van der Veldt u af in het Algemeen Dagblad. Ongetwijfeld heeft hij gelijk, en daarom herhalen we toch nog maar een keer de ‘evergreens’ onder de tips voor een gezondere leefstijl. Waarmee iedereen (ook de sceptici onder ons) langer kan doorwerken.

6 Pijlers onder een gezonder bestaan

Niet roken, genoeg bewegen, een laag cholesterol en een goede bloeddruk zijn de belangrijkste fundamenten van een gezonde(re) leefstijl. Maar werken is topsport. Om dat langer vol te houden is er meer nodig. Lichamelijk en mentaal goed in balans blijven speelt een belangrijke rol om minder gevoelig te zijn voor werkstress. Een gezonde leefstijl draagt daar zeker aan bij. Voldoende rust nemen, gezond eten en drinken, regelmatig bewegen en op tijd ontspannen. Dit kan niet alleen helpen bij het aanpakken, maar ook bij het voorkomen van werkstress. U werkt er langer door.

1} Gezonder lunchen

Ja, nog altijd is het goed om te beginnen met de basis. Met voedsel begint alles, dus ook een gezondere leefstijl. Ruim 20 procent van u zegt zich minder goed te kunnen concentreren na een slechte lunch. Gelukkig eet een op de tien werknemers gezonder in het bijzijn van collega’s. Ook wordt er langzamer gegeten, met als gevolg dat mensen sneller een verzadigd gevoel hebben. Denk ook eens aan superfoods, zoals quinoa, havermout, gojibessen en chiazaad. En wie het druk heeft, kan misschien beter vaker kleinere porties eten. Dit “grazen” moet u wel beperken tot 7 eetmomenten per dag.

2} Pas op met de suiker

Een andere sluipmoordenaar van uw vitaliteit zijn de kleine versnaperingen zoals koek en snoep die vaak aanwezig zijn op allerlei plekken in het pand. Vergaderzalen en wachtruimtes waar mensen ze nog snel even meepakken zijn berucht. Gezonde hapjes zijn al beter, zoals komkommer of (ongekookte) bloemkool met een beetje dipsaus. Pas vooral op met suiker. Het zit werkelijk in alles, ook in vlees, en we eten er 52 kilo per jaar van. Gooi het niet in de koffie of thee, of probeer te minderen.

3} Een zittend bestaan? Opstaan!

Zo’n 63 procent van de medewerkers op kantoor brengt minstens zes uur per dag achter zijn bureau door. Bijna de helft van u blijft ook de hele dag binnen zitten. Zittend werk is slecht, het heet ook wel “het nieuwe roken.” Bij de afdelingen Sales, Media, Marketing (60 procent) en Financiën (54 procent) het grootste aandeel medewerkers aan zijn bureau is gebonden. Veel zitten betekent ongelukkige, overwerkte en minder tevreden werknemers, wat uiteindelijk een negatieve impact heeft op de productiviteit. Om te zwijgen over verhoogde risico’s op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Wat te doen? Probeer dynamisch te werken. Dat betekent onder (veel) meer vaker opstaan, naar een collega lopen in plaats van mailen, bellen of appen, mini-pauzes en lunchwandelen. Lees ook deze 10 tips voor meer beweging tijdens je werk nog eens.

4} Tijdens pauzes werken je hersens door

Het calvinistisch arbeidsethos zit ons Nederlanders danig in de weg. We zijn zelfs zó verslaafd geworden aan werken dat we moeten leren om bewust niets te doen. Tijdens dat ‘niets doen’ doe je namelijk heel veel. Je hersens draaien nog enige tijd door, op topsterkte. Ze ordenen, prioriteren en interpreteren alles dat je hebt gedaan en hebt meegemaakt. Hard doorwerken is dus niet hetzelfde als efficiënt werken. Meer is (lang) niet altijd beter. Slimmer wel. Slimmer worden doe je niet door meer te doen in minder tijd. Zoals een bekende wielrenner al zei: de wedstrijd win je in bed.

5} Let op de werkdruk

Vitaliteit is meer dan alleen fysiek welbevinden. De geest is (minstens) zo belangrijk, want die twee zijn onlosmakelijk verbonden. Wie steeds sneller geïrriteerd raakt, zich kort achter elkaar opgewekt en neerslachtig voelt en bij grotere werkdruk direct boos of moedeloos wordt, weet dat zijn of haar mentale vitaliteit niet (meer) optimaal is. De beste oplossing is meestal: ruimte scheppen. Letterlijk en figuurlijk, door even iets heel anders te gaan doen. Dat kan met sporten, maar ook door te mediteren of bezig te gaan met de kinderen, de auto te wassen of .. een ingewikkelde puzzel op te lossen (uit de krant, of uit een boekje, inderdaad).

6} Let op de balans: werken, ontspannen, slapen

Lichamelijk en mentaal goed in balans blijven speelt een belangrijke rol om minder gevoelig te zijn voor werkstress. Leefstijl draagt daar zeker aan bij. Volgens arbodiensten onderschatten we nog altijd de positieve effecten op gezondheid en productiviteit van voldoende bewegen, gevarieerd eten, en voldoende slapen. Alleen gezonder leven zorgt al voor 10 tot 15 procent meer productiviteit. En dan gaat het om nuttige output, dus niet het soort werk dat een ander moet overdoen of herstellen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid