Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Werken alsof het sport is
Blog

Werken alsof het sport is

Regelmatig houden topsporters of hun coaches lezingen voor werknemers, managers, teams of organisaties. Focus, samenwerken, mentaliteit, cultuur en andere zeer relevante zaken zijn vaak de onderwerpen. Het is leuk om naar te luisteren, maar helaas vergeet je het al snel weer of het is te veel moeite om er echt iets mee te doen. Zeker als je je eigen gedrag daar flink voor moet veranderen.

Persoonlijke ervaringen helpen dan eigenlijk veel beter. Laat ik duidelijk zijn: ik ben absoluut geen topsporter! Maar ik zie wel parallellen tussen sport, training, werk, inzet en resultaat.

Inspanning en effect

Tot iets meer dan een jaar geleden was ik bijna dagelijks in de sportschool te vinden. Niet omdat ik die sportschool nou zo leuk vind, maar omdat ik cardiotrainingen afdraaide voor een kwart triathlon. En als ik dacht dat m’n conditie niet snel genoeg vooruit ging, dan trainde ik gewoon wat langer. Totdat een trainer de volgende memorabele woorden zei: “Als je hier toch zo vaak bent, zou je dan niet willen dat het effect heeft?”

Afwisseling geeft betere resultaten

50e24d25fb527b4a017143f81ca8cd19Nog geen week later werkte ik met hem samen in voortdurende afwisseling: interval, kracht en duur. En een jaar later fietste ik een monsterlijke Alpentocht die daarvoor nooit haalbaar leek te zijn.

En wat ik me nu realiseer, is dat deze aanpak ook steeds meer effect heeft op mijn eigen werk en in de samenwerking met anderen. In de dynamische tijd waarin we nu werken, kun je 24/7 met werk bezig zijn. E-mail gaat voortdurend door, het werk is nooit af en dan heb ik het nog niet eens over persoonlijke ontwikkeling om ook klaar te zijn voor je werkzame toekomst. Meer uren maken, ligt op de loer. Maar dat is naar mijn idee uiteindelijk niet duurzaam en effectief.

Scrummen, sparren, concentreren, skippen

Ook hierin werkt de afwisseling zeer goed. Denk aan scrummen om projecten effectief en efficiënt tot een resultaat te brengen, aan werken en sparren in de open-spacekantoren, concentreren tijdens een individuele avond- of weekendwerksessie, maar durf ook te skippen als iets geen toegevoegde waarde heeft!

Zo afwisselend de oefeningen in een sporttraining kunnen zijn, zo veel faciliteiten en mogelijkheden hebben we tegenwoordig op het werk. Daar kunnen we veel bewuster mee omgaan om het beste uit onszelf te halen.

Nu nog een dappere manager of collega die spiegelend tegen je zegt: “Nu je toch je energie in deze organisatie steekt: zou je dan niet willen dat het ook effect heeft?”

Zoek de beste balans

Mensen die goed in hun vel zitten, functioneren beter en leveren betere prestaties. De beste balans tussen pieken, plannen en privé helpt daar enorm bij. Tijdens de Inspiratiedag Over Duurzame Inzetbaarheid 2015, op donderdag 10 december aanstaande in Doorn kunt u zien en horen hoe VGZ die balans voor het hele bedrijf zoekt, en vindt. Klik hier voor meer informatie.

(HR-Base, Suzanne Jungjohann)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Blog, Gezonder werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid