Stelling
"Werkgevers hebben gelijk. De cao's gaan teveel over het salaris."
11
36
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Werken tot je in slaap valt is niet duurzaam
Gezonder werken

Werken tot je in slaap valt is niet duurzaam

Overwerkte werkende

996. Weet u wat dat is? Het favoriete werkschema van Jack Ma. De oprichter van ecommercegigant Ali Baba, en de rijkste man van China. Wat het betekent? Werken van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur in de avond, 6 dagen per week. Ma vindt het een ‘zegen’ als je zo kunt, nee: mag werken. Niet iedereen denkt er zo over.

In Nederland werkt een ruime helft van ons (54%) gemiddeld 5 uur per week over. Onbetaald, vanzelfsprekend. Daarmee zitten we iets onder het Europees gemiddelde van 60 procent. Zo blijkt uit onderzoek van salarisverwerker ADP. Ruim een kwart van de Europese werknemers maakt elke week tussen zes en tien uur extra. In ons land doet 1 op elke 5 werknemers dat. Ongeveer 10 procent van onze werknemers maakt elke week meer dan 10 onbetaalde overuren.

De wereld veranderen in 40 uur

ADP vindt het een zorgelijke ontwikkeling. Werkgevers en werknemers zullen hier samen een oplossing voor moeten vinden, zegt directeur Martijn Brand van ADP. “Als overwerk echt nodig is, zorg dan dat dit gesignaleerd en gewaardeerd wordt.” In China ziet de heer Ma dat – het zal u niet verbazen – heel anders. Hij vindt het een zegen als je 996 kunt werken. En Ma is niet de enige workaholic die er zo over denkt. Een van zijn medestanders is Tesla-voorman Elon Musk. “Met 40 uur werken per week verander je de wereld niet”, is een van zijn favoriete uitspraken. Ook Uber was nooit vies van lange werkdagen, zolang je ook maar harder en slimmer werkte. Inmiddels is dat mantra veranderd in slimmer en harder werken.

Arrogante houding

Er lijkt een stevige beweging op gang te komen tegen de ultralange werkdag. Niet alleen van de Chinezen zelf, toch bekend als nijver volkje. ‘Beseft de heer Ma wel dat er ook nog kinderen en ouderen verzorgd moeten worden?’ De Chinese overheid deed een duit in het zakje door de verplichte overwerkcultuur niet praktisch, oneerlijk en ook arrogant te noemen. Want wie kan zich – behalve het topmanagement zelf – met 72 uur per week deels onbetaald werken veroorloven om alle zorgtaken uit te besteden?

Langer werken levert niks op

Ook verschijnen er steeds meer onderzoeken die aantonen dat langere werkdagen niet de voordelen brengen die je ervan zou verwachten. Langer werken dan een collega betekent niet dat u ook meer salaris ontvangt; gemiddeld verdient de overwerker 1 procent minder dan de collega die op tijd naar huis gaat. En wie meer dan 48 uur per week werkt, merkt dat zijn of haar productie daarna plotseling scherp afneemt. Na 55 uur werken gaat de prestaties zelfs achteruit. Dat constateerde een econometrist verbonden aan de Stanford universiteit. Bryce Covert schreef er deze week over in de New Yorker. Toch werken 10 miljoen Amerikanen nog meer dan 60 uur per week.

Minder uren, beter werk

Ze zouden beter moeten weten, merkt Covert op. Henry Ford had al in 1914 ontdekt dat een 8-urige werkdag en een werkweek van hoogstens 40 uur leidden tot veel meer productie. Die maxima kwamen in 1938 in de Amerikaanse Arbeidstijdenwet. Met de verplichting om anderhalf keer het normale salaris te betalen voor elk extra gewerkt uur. De scherpe kantjes zijn sindsdien van deze verplichting afgehaald. Maar Zweeds onderzoek toonde het recent opnieuw aan: verplegers die 6 uur per dag werken, hebben veel minder ziekteverzuim en doen meer in 6 uur dan in hun normale werkdag van 8 uur. Niet overtuigd? Vraag het een willekeurige freelancer. De verlieskosten door oververmoeidheid zijn becijferd op 100 miljard per jaar, wereldwijd. Wie kan overwerken dan nog duurzaam noemen?Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid