Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Werknemer zelf verantwoordelijk voor duurzame inzetbaarheid
Anders werken

Werknemer zelf verantwoordelijk voor duurzame inzetbaarheid

U wilt of moet langer doorwerken? Moet u vooral zelf wat aan doen. Maar iets meer dan een kwart van de werkgevers wil zelf investeren in duurzame inzetbaarheid. Een gericht beleid op ouderen of laagopgeleiden in loopbaanontwikkeling blijft ook uit. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van CINOP Advies bij meer dan 400 grote bedrijven in Nederland.  Het Nationaal Onderzoek duurzame inzetbaarheid leverde eerder dit jaar een soortgelijke conclusie op.

Duurzame inzetbaarheid is een hot topic. Bij 68% van onderzochte organisaties staat het thema de komende 2 jaar hoog op de agenda. Als gevraagd wordt naar het geld dat daaraan besteed worden verandert het plaatje Slechts 28% trekt hier meer dan een vijfde van het totale HR- en opleidingsbudget voor uit. “Kennelijk is er een verschil tussen het belang dat HR-managers hechten aan duurzame inzetbaarheid en hoe ze dit financieel vertalen”, aldus Marja van den Dungen van CINOP Advies.

Korte termijn-denken
De term duurzame inzetbaarheid blijkt allesbehalve eenduidig. Meer dan 40% van de HR-managers stelt zelfs dat hun opleidingsbeleid in het teken zal staan van dit thema. Maar HR-managers vinden het lastig om concrete doelen te benoemen voor duurzame inzetbaarheid. De meest genoemde doelen blijven steken op het langer kunnen doorwerken van medewerkers (25%) en het verhogen van de productiviteit van personeel (17%). Van den Dungen: “Goede voorbeelden daargelaten, laat het onderzoek zien dat HR-managers de voorkeur geven aan korte termijn opleidingsdenken en weinig bezig zijn met (loopbaan)ontwikkeling”.

Werknemers meer verantwoordelijk
Doorgevraagd naar wie verantwoordelijk is voor duurzame inzetbaarheid, slaat de balans om naar de werknemerskant: 30 procentvan de HR-managers vindt expliciet dat de medewerker helemaal zelf verantwoordelijk is voor de eigen loopbaan en ontwikkeling. Slechts 3% geeft aan dat de verantwoordelijkheid geheel ligt aan de zijde van de werkgever.

Pro-actieve houding verwacht
In de perceptie van veel HR professionals moet de werknemer zijn competenties op peil houden en zelf zorgen voor een passend opleidingsplan en hierover met zijn leidinggevende communiceren. Voor 31% is zelf initiatief nemen een absolute vereiste om in aanmerking te komen voor een opleiding. Als dat niet gebeurt lijkt de verantwoordelijkheid van de werkgever eigenlijk veelal op te houden.

Doelgroepenbeleid blijft uit
Van strategisch opleidingsbeleid dat rekening houdt met de verschillende doelgroepen of leeftijdsgroepen is weinig sprake. Als het gaat om loopbaanontwikkeling geeft de helft van de HR-managers aan geen extra aandacht te geven aan speciale doelgroepen binnen het bedrijf. Eén op de acht weet niet of er een doelgroepenbeleid gevoerd wordt. Amper één op de tien is bezig met het stimuleren van specifieke personeelscategorieën in hun ontwikkeling: laagopgeleiden (11%) en ouderen (9%).

Onderzoek
Deze resultaten komen voort uit het jaarlijkse NIDAP onderzoek over de bestedingen aan bedrijfsopleidingen en -trainingen in Nederland. Respondenten zijn HR- en opleidingsmanagers van organisaties met 100 of meer werknemers, verdeeld over alle sectoren. In vorige jaren zijn in opdracht van CINOP Advies vragen gesteld over EVC en Leven Lang Leren. In 2013 was het onderwerp duurzame inzetbaarheid. In totaal zijn antwoorden verkregen van 430 HR en opleidingsmanagers. De resultaten worden geflankeerd door 30 diepte interviews met HR-managers uit de doelgroep.

Het volledige rapport is te downloaden op de website van de CINOP.

Meer informatie
In de workshop "Or & vitaliteit" leer je hoe je het thema leeftijdsbewust personeelsbeleid thema concreet op de agenda kunt zetten en hoe je zelf vanuit de or een bijdrage kunt leveren aan de discussie. Klik hier voor meer informatie en inschrijvingen. Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsmarkt, Competentiemanagement, Het Nieuwe Werken, Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen, Talentontwikkeling, Uncategorized
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid